BIST 9.658
DOLAR 35,22
EURO 36,76
ALTIN 2.963,78
HABER /  GÜNCEL

Mısır: Adli Mansur'un geçiş planına her cepheden ret

Mısır Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un açıkladığı geçiş planına Müslüman Kardeşler'in ardından muhalif gruplar Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Temerrüt hareketi de karşı çıktı.

Abone ol

Mısır'da ordu ve muhalefet tarafından devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yerine geçici olarak atanan Adli Mansur'un seçim takvimi ne Müslüman Kardeşler'den, ne de muhalif gruplardan destek bulabildi.

Şubat 2011'de Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından ortaya çıkan en büyük muhalefet grubu Ulusal Kurtuluş Cephesi, geçiş planı üzerinde çalışılması gerektiğini belirtiyor.

Mursi'nin istifası talebiyle Temmuz ayı başından itibaren milyonlarca kişinin sokağa çıktığı sırada adı sıkça duyulan Temerrüt (İsyan) hareketi de geçiş kararnamesini reddetti.

Müslüman Kardeşler hareketi ise Mursi'nin görevine geri döndürülmediği sürece hiçbir siyasi öneriye .

Her cepheden ret

Milyonlarca kişinin katıldığı gösterilerin ardından, muhalefet temsilcileriyle danışma halindeki ordu tarafından Geçici Cumhurbaşkanı olarak görevlendirilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, 4 ay içinde anayasa değişiklikleri yapılmasını öngörüyor. Mansur'un planına göre, değişikliklerin tamamlanmasının ardından 2014 başında parlamento seçimleri, daha sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktı.

Ancak önde gelen muhalif grupları çatısı altında toplayan Ulusal Kurtuluş Cephesi, geçiş planı metni hazırlanırken kendilerine danışılmadığını belirterek, "anayasal kararnameyi reddettiklerini" duyurdu.

Cephenin sözcüsü Muhammed el Baradey, Mansur'un yardımcılığına atanmış durumda.

Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olarak görülen Hürriyet ve Adalet Partisi'nin Başkan Yardımcısı İssam el Eryan, "darbeciler tarafından atanan kişinin hazırladığı kararnameyi" kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ülkede ekonomik istikrarı sağlayamadığı ve sadece Müslüman Kardeşler'i temsil ettiği iddiasıyla Mursi'ye karşı kitleleri seferber eden Temerrüt hareketi bile, kendilerine danışılmadığı için geçiş planını reddetti.

Selefi İslamcıların kurduğu Nur Partisi'nin alacağı tutum oldukça önemli. Nur Partisi'nin Suudi Arabistan ile sıkı ilişkileri olduğu belirtiliyor.

Adli Mansur'un atanması şimdiye kadar bazı Körfez ükelerinden destek bulmuştu. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, siyasi destek vermekle kalmayıp, yeni yönetime mali yardımda bulunma kararı aldı.

Ordu müdahalesine tepki veren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "darbenin kabul edilemez olduğunu" .

Diğer gelişmeler

Kahire'deki BBC muhabiri Wyre Davies, Mısır'da her kesimde duygusallığın hakim olduğuna ve bu koşullarda uzlaşmanın zorluğuna dikkat çekiyor.

Özellikle Pazartesi günü sabah namazı saatlerinde Mursi taraftarlarına ateş açılarak en az 51 kişinin ülkede büyük yankı yarattı.

Mısır'daki diğer bazı gelişmeler ise şöyle:

  • Geçici Cumhurbaşkanı Mansur, eski Maliye Bakanı Hazim el Biblevi'yi Başbakanlığa atadı.
  • Biblevi'nin Hürriyet ve Adalet Partisi'ne kabine üyelikleri verme teklifini, partinin liderlerinden Muhammed Kemal derhal reddetti.
  • Genelkurmay Başkanın Abdülfettah el Sisi, televizyon konuşması ile siyasi partileri uyararak "ulusun geleceğinin önemini" .
  • İslamci militanların üslendiği Sina Yarımadası'nda bir güvenlik noktasına düzenlenen saldırıda 2 kişi öldü.