Medyada bir haftadır süren Kut'ül Amare tartışmalarına Mirgün Cabas da attığı bir tweetle dahil oldu. Peki Kut'ül Amare nedir?
Abone olOsmanlı ordusunun son zaferi Kut'ül Amare savaşının 100. yıl dönümünde Mirgün Cabas'ın Kut'ül Amare tweeti olay oldu
Twitter'dan "her gün tv'de program yapmamanın tek iyi tarafı: kut ul amare'nin ne olduğunu bilmiyorum, merak etmiyorum, hayatta da etmeyeceğim" yazan Mirgün Cabas'ın bu tweeti tepki çekti.
Mirgün Cabas, bu tweetinin üzerine bazı Twitter takipçileri tarafından vatan hainliği ve cahillikle suçlanırken pekçok da yorum geldi.
NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM MERAK ETMİYORUM
KUT'ÜL AMARE NEDİR?
13 bin İngiliz askerin esir alındığı Kut'ul Amare zaferi, 1952'ye kadar bayram olarak kutlanırken Türkiye'nin NATO'ya girişi sonucu zaferin kutlanması yasaklandı.Bugün, Osmanlı devletinin bundan tam 98 yıl önce İngiliz kuvvetleri ve müttefiklerine karşı kazandığı Kut-ül Amare zaferinin yıl dönümü..
1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanan Kut-ül Amare Muharebesi, 1. Dünya Savaşı'nın en önemli muharebelerinden biri olarak biliniyor. General Charles Townshend ve onun komuta ettiği 13 bin 500 İngiliz askeri 4.5 aylık kuşatma sonrası teslim olmuşlardı.
Osmanlı Ordusu, Kut-ül Amare muharebesi ile Çanakkale'den sonra İngiliz birliklerine karşı ikinci büyük darbeyi vurmuştu.
İNGİLİZ BİRLİKLERİ GENERAL VE SUBAYLARI DAHİL TAMAMEN ESİR ALINDI
Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi'nin kuzeyi ile Bağdat'ın güneyinde bulunan bir kasaba olan Kut'ul Amare'de muharebe de adını kasabadan almıştı.
Muharebe, şehrin yakınlarında konuşlanmış İngiliz birlikleri ile müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlamış ve kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve 13 bin 500 İngiliz askerinin tamamının esir alınmasıyla da bitmişti.
NATO'YA GİRİNCE ZAFER UNUTTURULDU
Kut-ül Amare zaferi, Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı. Kut'ul Amare zaferinin bayram olarak kutlanmasından rahatsız olan İngilizler, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasının ardından bayramın kaldırılması için baskı yaptı.
Baskılar üzerine Türkiye, bayram kutlamasına son verirken şanlı bir zafer yad edilemez hale geldi. Öte yandan İngilizlerin baskısı o kadar yoğundu ki Kut-ül Amare zaferi ve Kut Bayramı'na yönelik tarihi bilgiler, okullardaki tarih kitaplarından bile silindi. Unutturulmak istendi.