Halep'teki bombaların hedefi olan ve tek karelik fotoğrafla dünyanın gündemine oturan Ümran Dakneş'in saldırıdan sonra konuşamadığı açıklandı.
Abone olSuriye’nin Halep kentinde bombalanan evinin enkazından çıkarılmasının ardından ambulans koltuğunda çekilen fotoğrafıyla şimdiden Suriye’deki iç savaşın sembol kareleri arasına giren 5 yaşındaki Ümran Dakneş’le ilgili üzücü gerçeği doktorlar açıkladı.
Adı sadece "Dr. Muhammed" olarak belirtilen bir cerrah, BBC'ye yaptığı açıklamada, bombardımanda başından yaralanan Ümran'ın çok korktuğunu ve büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi.
"Ağlamadı çünkü şoktaydı" diyen doktor, çocuğun tek kelime bile konuşmadığını belirtti.
RUSYA'DAN YALANLAMA
Öte yandan Moskova, Dakneş’in evinin olduğu bölgedeki saldırının Rus ya da Suriye uçakları tarafından yapıldığı yönündeki haberleri reddetti.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Halep’in doğusundaki El Katerji Mahallesi’nin Moskova’nın kentteki sivillerin ayrılması için açtığı iki insani yardım koridorunun yanında olduğunu ve Rus uçaklarının bu bölgede saldırı düzenlemediğini söyledi.
PROPAGANDA İDDİASI
Konaşenkov, Batı medyasının Ümran hakkındaki haberlerini ise Halep’teki trajik durumun ‘sinsi bir sömürüsü’ ve ‘klişeleşmiş Rus karşıtı propaganda’ diye niteledi.
Rus sözcü, Ümran’ın enkazdan çıkarıldığı sırada çekilen videoda çevredeki kırılmamış pencerelere işaret ederek, bölgenin hiç bombalanmamış olabileceğini bile söyledi.Saldırının arkasında Rusya’nın çabalarını akamete uğratmak için insani yardım koridoruna yakın yolları hedef alan muhalif gruplar olabileceğini de iddia eden Konaşenkov, “Eğer bu bölge gerçekten bombalandıysa, bu, hava saldırısı yerine teröristlerin elinde çokça bulunan gaz tüpü bombalarıyla ya da havan topuyla yapılmıştır” dedi.
SAVAŞIN GERÇEK YÜZÜ"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise Ümran'ı Suriye'deki savaşın "gerçek yüzü" olarak tanımladı.
Kirby, günlük basın brifinginde bir soru üzerine, "O küçük çocuğun videosunu, fotoğraflarını kaçınız gördü? O daha 5 yaşında. Hesaplamama göre, bu küçük çocuğun hayatında savaş, ölüm, yıkım, açlık olmayan bir günü olmadı" ifadelerini kullandı.
Daha sonra bakanlık sözcüsüne, "Halep'e yardım ulaştırılabilmesi için haftada 48 saat çatışmalara ara verilmesi" çağrısıyla ilgili bir soru yöneltildi.
Geçici, kısa ömürlü ve bölgesel ateşkeslerin ötesine geçebilmenin önemli olduğunu vurgulayan Kirby, şöyle konuştu:
"Şiddeti azaltacak her türlü çabayı destekleyebiliriz. Bu küçük çocuk (Ümran Dakneş) gibi insanların acı çekmesini önleyecek her bir gayreti destekleyebiliriz. 48 saat için de olsa bombalamayı durduracak samimi çabalara burun bükmeyeceğiz ancak bu uzun vadeli bir çözüm değil. Bizim burada başarmak istediğimiz bu değil. Rusya'nın bu önerilerinin teknik konuları üzerinde anlaşmaya ulaşmak için bizimle çalışması önemli. Bakan Kerry, bunların iyi bir niyetle tam anlamıyla uygulanması halinde çatışmaların sonlandırılması anlaşmasını tüm ülkeye yayabileceğini ifade etti. Suriye'de ülke genelinde çatışmaların sonlandırılmasına dair bir anlaşmanın kalıcı şekilde uygulanabilmesi için Rusya ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Önerilerin teknik ayrıntılarında anlaşmaya ulaşmak için anlamlı görüşmelerimizi sürdürmeye devam edeceğiz."