BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,46
ALTIN 3.028,98
HABER /  GÜNCEL

Mimar Sinan açtı belediye kapattı

Çevre Bakanı Eroğlu ''Taşkın Koruma Seferberliği'' hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Mimar Sinan'ın Büyükçekmece'ye yaptırdığı 4 gözlü köprünün ikiye düşürülmesiyle taşınamayan su akışı Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun gündeminde.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, taşkın koruma çalışmaları konusunda öncelikli bölgelerde dere yataklarındaki yapıların 1-1,5 yılda yıkılabileceğini, ancak diğer yerlerin zaman alacağını belirtti.

Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, ''Taşkın Koruma Seferberliği'' hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, taşkın koruma seferberliğine ilişkin bütçenin ne kadar olduğunu sorması üzerine Eroğlu, bu konuda hazırlıklar yapıldığını söyledi. Eroğlu, ''Bu konuda sadece DSİ yetkili değil, meteoroloji için yapılacak radarlar, erozyon kontrolü kapsamında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları da bunun içine giriyor. İlgili birimlerin bu yılki toplam bütçesi 200-250 milyon TL, bu rakam 300-400 milyon TL olursa daha hızlı çalışabiliriz'' dedi. Bu konudaki en büyük sıkıntılarının dere yataklarındaki işgaller olduğunu belirten Eroğlu,bugüne kadar pek çok dereyi kendi imkanlarıyla ıslah ettiklerini, pek çok yerde de idari imkanları kullanarak ıslah yapılabileceğini kaydetti.

Eroğlu, dere yataklarındaki yapıların ne zaman yıkılacağına ilişkin bir soru üzerine, bazı yapıların kaldırılmasının zaman alabileceğini söyledi. Tapulu olan yerlerde istimlak yapılması gerektiğini anımsatan Eroğlu, ''Çalışmalar sürüyor. Bir tarih vermek için çalışmaların bitmesi gerekir. Bir takvim halinde bunu hazırlayacağız. Öncelikli yerleri belirleyeceğiz. Acil olan bölgelerde dere yataklarındaki yapılar 1-1,5 yılda yıkılabilir ama diğer yerler zaman alacaktır'' diye konuştu.

''GEÇMİŞTE BELEDİYENİN YAPTIĞI ÇOK ÖNEMLİ BİR HATA VAR''

İstanbul'daki sel felaketiyle ilgili belediyelerin ihmali olup olmadığı sorusu üzerine Eroğlu, Silivri'yi bizzat gezdiğini belirterek, bölgede Mimar Sinan zamanında yapılan 4 gözlü köprünün 2 gözünün kapatılarak, yüksek yapılaşmaya izin verildiğini söyledi. Bu nedenle köprünün akışı taşıyamadığını ifade eden Eroğlu, ''Geçmişte belediyenin yaptığı çok önemli bir hata var. Şu anki belediyeyi söylemiyorum. Bana göre, çok vahim bir hata. Mimar Sinan akışı hesaplamış, o 4 göz koyduysa bizim köprüye 6 göz koymamız gerekirdi'' dedi.

Eroğlu, hasar tespitiyle ilgili çalışmaların Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ve hafta sonuna kadar verilerin net olarak ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, ''30 kişi öldükten sonra mı seferberlik ilan edilmeliydi? Meteoroloji, günlerce uyarıda bulundu, ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bizzat aranarak uyarıldı mı?'' soruları üzerine Eroğlu, şunları söyledi:

''Meteoroloji, her zaman otomatik olarak hem kurumları, hem vatandaşları sürekli uyarıyor. Görevi bu zaten. Ama bu bir tahmin. Yağışın şiddeti tam olarak tahmin edilemeyebilir. Nitekim Ankara için bir uyarı yaptık, ancak gerçekleşmedi. İkinci olarak, çalışmalar yapıyoruz, ancak bu çalışmalar topyekun yapılmalı. Belediyelere, DSİ'ye, vatandaşlara, herkese görev düşüyor. Bu nedenle seferberlik ilan edildi. Seferberlik, ilgili kurumların çalışmadığı için yapılmadı. Çalışmalar hızlandırılsın, imkanlar daha fazla buralara aktarılsın diye yapıldı.''