BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Milyonlarca sterlin, sekiz aylık soruşturma, bir Iraklı tanık

İngiliz askerlerin kötü muamelesine maruz kaldıklarını öne süren 140 Iraklı sivil hakkında geçen Kasım'da başlatılan soruşturmada şimdiye dek tek bir tanık dinlendi.

Abone ol

İngiliz askerlerinin Iraklı sivillere kötü muamelede bulundukları yolundaki iddiaları araştıran heyetin, şimdiye dek sadece bir mağdurla görüştüğü ve soruşturmanın "darmadağın" olduğu iddia edildi.

140'ı aşkın Iraklı sivil, 2003 ile 2008 yılları arasında İngiliz askerlerin sistematik olarak kötü muamelesine maruz kaldıkları gerekçesiyle İngiltere'ye şikayette bulunmuştu.

Yüksek Mahkeme'nin kararı doğrultusunda İngiltere Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak oluşturulan Irak Tarihi İddialar "IHAT" heyeti, çalışmalarına geçen Kasım ayında başladı.

Ancak tanıkların tümünü temsil eden avukat Phil Shiner, geçen sekiz ayda hiçbir ilerleme kaydedilemediğini, soruşturmanın bütünüyle darmadağın halde olduğunu, vergi mükelleflerine maliyetinin ise şimdiden milyonları buluyor olması gerektiğini söyledi.

Shiner, IHAT'ın şimdiye dek sadece bir müvekkilinin ifadesini aldığını belirtirken, bunun "ciddi bir beceriksizliğe" işaret ettiğini vurguladı.

Lübnan ve Türkiye'de görüşme girişimleri sonuçsuz kaldı

Avukat Shiner'ın verdiği bilgiye göre, Lübnan'daki Iraklıların ifadelerini almaya yönelik ilk girişim, müfettişlerin ülkeden ayrılmalarının istenmesi üzerine sona erdi.

Türkiye'deki ikinci girişim ise bu kez görüşme yapılan kişinin, sorulara itiraz etmesi üzerine yarım kaldı. Tanık, mülakatı kısa kesip Irak'a döndü.

Phil Shiner, müfettişlerin bir dizi ciddi hata yaptıklarını, özel bir eğitim almadıklarının açık olduğunu savunuyor.

Shiner, yasalara göre müvekkillerinin "savunmasız ve tehdit edilmiş tanıklar" olduklarını belirterek "Onlara karşı bir sorumluluğum var. Kimileri tecavüze uğramış bu insanlara, ifade vermelerini tavsiye edemezdim" diye konuştu.

Davacı Iraklıların ifadeler sırasında gerekli kurallara uyulmadığı gerekçesiyle süreçten çekildikleri, dolayısıyla şimdilik başka bir tanığın ifadesinin alınamayacağı açıklandı.

IHAT heyetinin başkanı, bu iddiaları reddederken, davacıların kararının temelsiz olduğunu savundu.

Heyet başkanı mülakat vermeyi kabul etmezken, yaptığı yazılı açıklamada "talimatlar doğrultusunda hareket ettiklerini, avukatın davacılara mülakatlardan çekilmeleri yolunda tavsiyede bulunması için mantıklı bir sebep bulunmadığı" yorumunu yaptı.

Avukat Shiner ise heyetle ilgili kamu soruşturması yürütülmesini isterken, IHAT'ın çalışmalarını sabote ettiği yolundaki iddiaları reddetti.

Irak Tarihi İddialar Heyeti IHAT'ın 38'i özel G4S şirketince kiralanmış 83 çalışanı bulunuyor.

Heyetin iki yıl sürecek çalışmalarının maliyeti 7,5 milyon sterlin olarak açıklandı.

Şimdiye kadar harcanan paranın ise 1 milyon 400 bin İngiliz sterlinini bulduğu belirtiliyor.

İki yıllık süre zarfında olayın mağduru olduklarını söyleyen 140'ı aşkın kişinin ifadesinin alınması amaçlanıyordu.