Milli Eğitim Temel Kanunu’nda köklü değişiklikler içeren yeni yasa, özel okul öğretmenlerinin özlük haklarında ciddi kayıplara yol açacak.
Abone olÖzel okullarda çalışan öğretmenlere 30 saatten fazla ders verilebilecek devlet okullarındaki maaştan daha az ödenecek. Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan’a göre uygulama tam bir cinayet.
Zamansi'nin haberine göre, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda köklü değişiklikler içeren yeni yasa, özel okul öğretmenlerinin özlük haklarında ciddi kayıplara yol açacak. Eskiden okullarda yönetici olanlara ve eğitim-öğretim hizmeti verenlere, kıdemlerine göre dengi resmi kurumlarda ödenen aylık ve sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemiyordu.
Ancak yeni kanunda öğretmenlerin haftalık ders saati sayısının 30’u geçemeyeceği ve dengi okullarda ödenen aylıkla sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemeyeceği hükmü kaldırıldı. Böylece özel okul öğretmenleri, düşük ücret üzerinden sözleşme yapmayı kabul etmek durumunda bırakılacak. Bu da tazminat, sosyal güvenlik primi, emeklilik maaşı gibi ödemelerde hak kaybına sebep olacak. Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe, okulların bundan sonra uzman ve kariyer yapmış öğretmenlerini neredeyse karın tokluğuna çalıştırabileceklerini söylüyor. Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan da dershaneleri kaldıran kanunun, özel okula dönüşümü kolaylaştırmak için ucuzluğu öngördüğünü ancak öğretmenlere 24 saatten fazla ders vermenin cinayet olacağını ifade ediyor.
Cem Gülan’a göre yeni düzenleme en çok sahtekârların işine yarayacak. “Bizim gibi bu işe gönül vermiş, dürüst kimseler öğretmene hak ettiğinden az vermez.” diyen Gülan şöyle devam ediyor:
“2 bin 500 lira verdiğim bir öğretmenin maaşını bin 500’e düşürmem. Ama başka okullarda bu yapılabilir. Bunun iyi takip edilmesi gerekir.”
Yine aynı maddeyle ‘bir öğretmene 30 saatten fazla ders verilemez’ hükmünün de kaldırıldığını kaydeden Cem Gülan, “Şimdi bazı okullar aynı öğretmenden daha fazla yararlanmak isteyecek. Mesela bir öğretmen, 2 öğretmen kadar iş yapacak. 20 saate 2 bin 400 lira öderken 40 saate 4 bin lirayı uygun görseniz bile kârlı çıkarsınız. Çünkü vergi ve SGK’dan kurtarırsınız.” diyor.
Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe de düzenlemeyle özel okul öğretmenlerinin hak kaybı yaşayacaklarına dikkat çekiyor. Hükümet yetkililerinin, dershaneleri kapatan yasa tasarısı aşamasındayken ‘dershanelerin düşük ücretlerle öğretmen çalıştırmasını’ kapatma gerekçeleri arasında gösterdiğine işaret ediyor. Ancak bu düzenlemenin de dönüşüme razı olan dershane sahiplerine teşvik olarak on binlerce öğretmenin mağdur edileceğini gösterdiğini vurguluyor. Bahçe’nin, ders saati sınırlamasına yönelik eleştirisi ise şöyle: “Özel okul ların öğretmen ihtiyaçlarının büyük bölümünü bu yolla karşılamaları öğretmen istihdamını daraltacak ve atama bekleyen yüz binlerce adayın mesleklerini icra etmelerine engel olacak.”