BIST 9.591
DOLAR 34,64
EURO 36,51
ALTIN 2.929,92
HABER /  GÜNCEL

Milliyetten Erdoğana cevap

Başbakan Erdoğan'ın fırça attığı haremlik-selamlık haberini yapan Milliyet kamuoyuna açıklama yaptı.

Abone ol

AK Parti Kars il kongresinde haremlik-selamlık uygulamasını haber yapan Milliyet Başbakan Erdoğan'ın hedefi olmuştu. Milliyet gelen tepkiler üzerine kamuoyuna bir açıklama yaptı.


-Gazetemizin pazar günkü manşetinde yayımlanan ve AKP'nin Kars İl Kongresi'nde kadınlarla erkeklerin ayrı bölümlerde oturduklarını gösteren Harem-Selamlık başlıklı fotoğraf ve haberin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ciddi ölçülerde sinirlendirdiği anlaşılıyor.
Türk kamuoyu, önceki gün bütün televizyon kanallarında Başbakan Erdoğan'ın, "Eee Milliyet gazetesi, gel şimdi bakalım..." diyerek oldukça hiddetli bir ses tonuyla gazetemize yönelttiği eleştirileri izledi.
Evet, geldik Sayın Başbakan...
Bir kere, gazetemizde yayımlanan görüntülerde herhangi bir fotoğraf hilesi yoktur. 29 Nisan 2006 tarihinde Kars'ta yapılan AKP İl Kongresi'nde öğle saatlerinde çekilmiş olan fotoğraf bir gerçekliği yansıtmaktadır.

FARKLI YAŞAM TARZLARI
Üstelik, o manşeti atarken herhangi bir yoruma yer vermedik; ayrıca fotoğraftaki kadınlara saygısızlık içeren bir ifade de kullanmadık. Kadınlarımızın parti kongrelerine katılarak demokratik süreçlerde aktif bir şekilde yer aldıklarını görmek bizi mutlu eder.
Ancak Türkiye'yi yönetmekte olan iktidar partisinin bir il kongresinde erkek ve kadınların harem-selamlık şeklinde ayrı bölmelerde oturtulduklarını sergilemek de bizim gazetecilik görevimizdir. Bu fotoğrafı görmezlikten mi gelecektik?
Meselenin özünde farklı dünya görüşlerinden kaynaklanan farklı yaşam tarzı tercihleri yatıyor. Türkiye'de muhafazakâr bir dünya görüşünün uzantısı olarak kadınların erkeklerden ayrı bir yerde oturmaları gerektiğini savunanlar eskiden beri vardır.

DEMOKRASİ İÇİN TAHAMMÜL
Buna karşılık, Türkiye'de bu durumu ayrımcılık olarak gören ve Cumhuriyet Türkiye'sinin temel hedeflerinden biri olan kadın-erkek eşitliğine ters düştüğüne inananlar da vardır ve sayıları hiç de az değildir. O kesim de demokrasi içinde bu durumu yadırgadığını ifade etme özgürlüğüne sahiptir.
Sonuçta demokrasi bir tahammül rejimidir. Tahammül, öncelikle duygu kontrolü gerektirir. Sayın Erdoğan da kendisini Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefine bağlamış bir Başbakan olarak muhafazakâr dünya görüşüne ters düşen görüşlerin ifade edilmesine tahammül etmelidir.
Başbakan'ın parti kongrelerinden yönelttiği hiddetli eleştiriler Milliyet gazetesini yolundan çevirmeyecektir. Kendisine hatırlatmak isteriz ki, Milliyet gazetesi yarın 56. kuruluş yıldönümünü kutlayacaktır ve geçen yarım yüzyılı aşkın süre içinde Sayın Erdoğan'ın bütün selefleri bu gazetede eleştirilmiştir.
Sayın Erdoğan ve gelecekteki halefleri de bu durumun istisnasını oluşturmayacaklardır.