Milli uyduya ilk temel
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, uzayın artık çok önemli bir alan haline geldiğini söyledi
Abone olMilli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, uzayın artık seyredilip, şiirler yazılacak bir mahal olmaktan çıkarak ülke savunması bakımından önemli bir alan haline geldiğini söyledi.
Gönül, ''Uzayına hakim olmayan askeri güçlerin, karaya da hakim olması çok güç duruma gelmiştir'' dedi. Gönül, TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TAI) tesislerinde düzenlenen ''Uçak/Uydu Montaj ve Entegrasyon Tesisi''nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 4 yıl önce ilk defa TAI'yi ziyaret ettiğinde hangarların bomboş, F-16 imalatının bitmiş, CASA uçağının sonuncusunun montajının tamamlanmış olduğunu, personel çıkarmaktan başka çareleri olmayan bir müessese durumuna geldiğini kaydetti.
Bu kuruma duydukları güvenle Türk mühendis ve teknisyeninin kabiliyetini ortaya koyan bir eserin ortaya çıktığını ifade eden Gönül, ''O boş hangarlar dolduğu gibi, senenin başında bir büyük hangarı işletmeye açtık. Bugün de bir başkasının temelini atıyoruz'' dedi. Türkiye'nin uzay ve havacılık alanında bugün geldiği nokta dolayısıyla TAI yönetimine ve çalışanlarına teşekkür eden Gönül, şunları söyledi: ''Bakanlık olarak prensibimiz, savunma harcamalarında savunma sanayini ön plana çıkarmak. Mümkünse savunma için cihazlarımızı, teçhizatımızı yerli yapmak. Mümkün değilse ortak yapmak, o da mümkün değilse offset ile savunma sanayimizi desteklemek. Bu proje sayesinde pek çok kuruluş offsetten dolayı, ortak işten dolayı zorlamayla dışardan iş alırken, bugün rüştlerini ispat ettikleri için artık bu zorlamaya hacet kalmaksızın kendiliklerinden iş alabilmektedirler.''
-''ÖNEMLİ BİR HAMLENİN BAŞLANGICI''-
Vecdi Gönül, temeli atılacak binanın önemine dikkati çekerek, Türkiye'de uzay çalışmalarının maalesef daha çok teorik alanda kaldığını, bugüne kadar kullanılan uyduların tamamının yabancı yapımı olduğunu vurguladı.
TÜBİTAK'ın 12 metrelik çözünürlüklü küçük deneme uydusu dışında Türk yapımı uydu olmadığını ifade eden Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesinin aldığı karar ve TAI'ye olan güvenle ilk defa daha küçük çözünürlüklü ''Göktürk'' uydusunun yapılması için TAI'ye sorumluluk verildiğini, TAI'nin de bu sorumluluğu TÜBİTAK ile beraber yürüteceğini söyledi. Gönül, şöyle devam etti: ''Bu, önemli bir hamlenin başlangıcı olarak görülmelidir. Çözünürlük derecesi TÜBİTAK'ın ilk uydusuna göre çok daha ileri bir aşamadadır, ama imalatın, montajın burada yapılıyor olması, teknolojinin içine girilmesi bakımından fevkalade önemlidir. Uzay artık yalnız seyredilip, şiirler yazılacak bir mahal olmaktan çıkmıştır, ekonomik olarak önem kazanmıştır, her şeyden önce de savunmamız bakımından önemli bir alan haline gelmiştir. Uzayına hakim olmayan askeri güçlerin, karaya da hakim olması çok güç duruma gelmiştir. Büyük Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözünün ne kadar isabetle bundan 60 sene evvel söylendiğini bir kere daha tespit etmek istiyorum.''
Vecdi Gönül, bu binada yapılacak çalışmaların başarıya ulaşmasını dileyerek, TAI'nin Türkiye'nin çağdaş medeniyetler seviyesine gelmesinde büyük hizmetler vereceğine olan inancını ifade etti. Gönül, daha sonra, beton mikserinin butonuna basarak, temele ilk harcı döktü.