BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Milli Piyango Diyanet'e dava açacak mı?

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, yılbaşı çekilişinde bilet numarasının değiştirildiğini iddia edip Milli Piyango İdaresine dava açmaya hazırlanan vatandaşı hatırlattı.

Abone ol

Karaahmetoğlu, kamuya aktarılan kaynakların azalmasına sebep olacak diye vatandaşa karşı dava açacağını söyleyen Milli Piyango İdaresinin "şans oyunları haramdır" diyen Diyanet'e de aynı gerekçeyle dava açıp açmayacağını sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na devletin bir kurumunun topluma kalıcı hizmetler vermek için önemini vurguladığı şans oyunlarına, devletin diğer kurumunun kumar ve haram demesi bir çelişki değil mi diye sordu.

DİYANET HARAM DİYOR AKP İHALE LOBİSİ ŞANS OYUNLARI İÇİN BEKLİYOR

Diyanet'in açıklamasının şans oyunlarının tamamını özel sektöre devretmek için yapılan kamuyu hazırlama çalışması mı diye soran Karaahmetoğlu, şans oyunlarına haram diyen AKP'li ihale lobilerinin de bu devirden büyük beklentisi olduğunu söyledi.

"Bir vatandaşımızın, Milli Piyango İdaresi internet sitesinden yaptığı sorgulamada yılbaşı özel çekilişinde kendisine 500 bin lira ikramiye çıktığını gördüğü, daha sonra yaptığı ikinci sorgulamada bilet numarasının başka bir numarayla değiştirildiği iddiasıyla dava açmaya hazırlandığı yönündeki haberler basın yayın organlarında yer almıştır. Milli Piyango Genel Müdürlüğünden ise bu konuya ilişkin dün bir açıklama yapılmıştır. Yapılan açıklamada; Milli Piyango İdaresinden Türkiye'nin tanıtımına, Çocuk Esirgeme Kurumuna, Olimpiyat oyunlarına, Savunma Sanayine, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna kaynak aktararak ülkemizin kalkınmasına önemli katkı sağlandığı, reklam bütçesinin önemli bölümünü eğitim, spor, sanat ve kültür hizmetlerine ayırarak topluma kalıcı hizmetler verildiği ifade edilmektedir. Bu sebeple; mağdur olduğunu söyleyen vatandaşın iddiaların yalnızca Milli Piyango İdaresine zarar vermediği, aynı zamanda kamuya aktarılan kaynakların da azalmasına neden olduğu ifade edilmektedir. Milli Piyango Genel Müdürlüğü tarafından " idaremizle ilgili iddiaları gündeme getirirken daha hassas olmalarını rica ederiz" şeklinde yapılan açıklama ve mağdur olduğunu iddia eden vatandaş hakkında kurumun dava açacağı belirtilmektedir. Bugün ise Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu devletin oynattığı piyangoların haram olduğu şeklinde açıklama yapmıştır. Kurul, "Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksul veya hayır kurumlarına verilmelidir. Zira, bu tür kazançlar haramdır" biçiminde açıklama yapmıştır. Yapılan açıklamada; "bir taraf kaybederken, diğer taraf da hak etmeden kazanmaktadır. Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez" ifadeleri yer almaktadır."

Bu hususta:

1. Mağdur olduğunu iddia eden vatandaşın yalnızca kuruma değil kamuya aktarılan kaynakların da azalmasına sebep olduğuna vurgu yaparak kendisine dava açmaya hazırlanan Milli Piyango İdaresi, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından devletin oynattığı piyangoların haram olduğu şeklinde açıklamalara ilişkin de dava açmayı düşünmekte midir? Mağdur vatandaşın iddialarının şans oyunlarından gelen gelirlerin azalmasına sebep olacağını düşünerek dava açmaya hazırlanan Milli Piyango İdaresi'nin kumar oynatılıyor biçiminde görüş bildiren Diyanet İşleri hakkında, geniş kitleleri etkileyerek kamuya aktarılan kaynaklarda kayba sebep olduğu için de ayrıca dava açması gerekmez mi?
2.Devletin bir kurumunun topluma kalıcı hizmetler vermek için önemini vurguladığı şans oyunlarına, devletin diğer kurumunun kumar ve haram demesi bir çelişki değil midir? Diyanet İşleri'nin bu görüşlerine siz de katılıyor musunuz? Bu konuda kurul'un görüş bildirmesini uygun buluyor musunuz?
3. Bu açıklama şans oyunlarının tamamını özel sektöre devretmek için bilginiz dâhilinde yapılan kamuyu hazırlama çalışması mıdır? Şans oyunlarına haram diyen AKP'li ihale lobilerinin de bu devirden büyük beklentisi olacağı iddiaları doğru mudur?