Milli kayakçı Aslı Nemutlu'nun valiliğin yayımladığı güvenlik tedbirleri alınmadığı için öldüğü ortaya çıktı
Abone olMilli kayakçı Aslı Nemutlu'nun Erzurum'daki Kayak Merkezi'nde antrenman sırasında yaşamını kaybetmesinden bir süre önce Valiliğin 'Kayak merkezlerindeki genel tedbirler' emri yayınladığı, ancak emirlerin ilgililer tarafından dikkate alınmadığı ortaya çıktı.
Kayak Federasyonu tarafından düzenlenen Alp Disiplini yarışlarına Erzurum'un Palandöken'den sonraki kış turizm merkezi Konaklı'da antrenman yaparak hazırlanan milli sporcu 17 yaşındaki Aslı Nemutlu, 12 Ocak günü geçirdiği kazada yaşamını yitirmişti.
Bilirkişi olarak atanan Atatürk Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Kıyıcı'nın hazırladığı raporda, genç kayakçının ölümüne ilişkin bir takım ihmal ve eksiklikler olduğu bildirilmişti.
Aslı Nemutlu'nun ölümünden bir ay önce 12 Aralık 2011 günü, Vali Sebahattin Öztürk'ün imzası ile hazırlanan 5 sayfalık 'Kayak merkezlerinde alınacak genel tedbirler', ilgililere 'genel emir' olarak duyuruldu.
Kayak Federasyonu Erzurum temsilciliğine, kaymakamlıklara, kamu ve özel kurum, kuruluşlarla bilgi için 9'uncu Kolordu Komutanlığı'na da gönderilen resmi yazıda, bir olay sırasında genel koordinasyonun İl Kriz Merkezi'nce yürütüleceği belirtildi. 5442 sayılı il idaresi kanunun 9/Ç maddesi gereğince çıkarılan 'genel emirler' başlığı altında yer alan Palandöken, Konaklı, Kandilli kayak merkezlerini kapsayan genelgede, çığ gibi olayları en asgariye indirmek, kayak güvenliği sağlamak, önceden bütün tedbirleri almak ve uygulamak, verilen görevleri eksiksiz yerine getirmenin bu emir ile görev verilen kişilerin sorumluluğunda olduğu dikkat çekildi.
Alınan tedbir ve yürütülecek faaliyetlerde görevlerini yerine getirmeyen, kusuru bulunan, tebrileri almayan kişi ve kuruluşlar hakkında idari işlem yapılarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağı belirtildi. Genelgede, kayak ve çığ güvenlik ekibi kurulması, bu ekibin devamlı mesai yapması ve bütün ekiplerin İl Kriz Merkezi Müdürü Vedat Ağbayır'ın sorumluluk, sevk ve idaresinde görev yapması kararlaştırıldı. Kayak güvenlik komisyonunun ve ekiplerinin görev yetki ve sorumlulukları maddeler halinde şöyle yer aldı:
"Ekipler haftanın yedi günü sürekli görev yapacaktır. Kayak güvenlik komisyonu bütün pistleri dolaşarak gerekli testleri yapacak ve pistlerin ezilip ezilmediğini, çığ riski olup olmadığını, hangi pistlerin açık ya da kapalı tutulacağını bir rapor ile karara bağlayıp imza altına alacak. Kayak güvenlik komisyonunun düzenleyeceği rapora göre, risk mevcut ise risk altında bulunan pist ve tesisleri kapatma kararı alınacak. Kayak merkezlerindeki pistlerin kar kalınlığının ölçümü yapılarak hazırlanan rapora eklenecek. Kayak esnasında yaralanan kayakçılara olay yerinde ilk yardım müdahalesi yapılarak sedyeli kar motoru ile sağlık ekiplerinin bulunduğu yere taşıma işlemi jandarma tarafından yürütülecek. Kayak merkezinde Sağlık İl Müdürlüğünce tam donanımlı, içerisinde sağlık personeli bulunan birer ambulans sürekli bulundurulacaktır. Pistlerin ezilerek kayağa hazır hale getirilmesi, çığa karşı gerekli tedbirlerin alınması, çığ düşürmek için gazlı sisteminin hazır tutulması, pistlere Türkçe, İngilizce, Rusca olarak gerekli uyarı levhaları asılması, riskli bölgelere tor çekilmesi Türkiye Kayak Federasyonu Başkanlığı Erzurum İl Temsilciliği sorumluluğundadır. Kayak merkezlerinde tesisleri bulunan bütün kamu ve özel işletmeler, alınan karar ile uygulamaları yerine getirmekle yükümlüdür."