Fas Milli Günü resepsiyonla kutlandı. <br/>Resepsiyona katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının ...
Abone olFas Milli Günü resepsiyonla kutlandı.
Resepsiyona katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmaları ve İsrail ile ilgili sorularını cevapladı.
Fas Büyükelçisi Lotfi Aouad ve eşi konukları kapıda karşıladı. Resepsiyona; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Utkan, Demokratik Sol Parti Genel Sekreteri Hasan Erçelebi ve yabancı misyon şefleri katıldı.
Resepsiyon, Fas ve Türk milli marşlarının okunması ile başladı. Atalay, Çavuşoğlu ve Büyükelçi Aouad üzerinde Fas Bayrağı bulunan pastayı kestiler.
Çavuşoğlu resepsiyonda basın mensuplarının yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmaları ve İsrail ile ilgili sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili olarak, Türk vatandaşlarının ilk defa Türkiye’deki bir seçimde oy kullanacaklarını belirterek, vatandaşların yarın oy kullanacaklarını aktardı. Çavuşoğlu, "Maalesef bazı sıkıntılardan dolayı gerek Twitter’dan gerek sosyal medyadan yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızdan sitem alıyoruz. Bu randevu sisteminin Almanya gibi ülkelerde işlemediğini gördük. 3 günlük sürede kendisini kaydettiren tüm vatandaşlarımızın oy kullanma hakkına sahip olması lazım. Bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun yapıcı olması gerekiyor. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın randevu sistemiyle gittiği zaman maalesef orada ciddi problemler olacak, herkes randevu alamamış. Bu de facto durumu çözmek için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi lazım. Demokrasi için önemli bir gelişme" ifadelerini kullandı.
İsrail’in Gazze’de uyguladığı şiddete karşı bazı ülkelerin tepki göstermesine yönelik olarak Çavuşoğlu tepkilerin geç kaldığını söyledi. Çavuşoğlu, "Başında bu tepkiler gelseydi, bu kadar masum insan, bu kadar çocuk, kadın ölmezdi. İlla insanın ölmesi gerekmezdi, bu tepkinin gelmesi için. Yapılan iş Filistin, Gazze’nin bombardımana tutulması. Gelişigüzel her yerin okulların, hastanelerin, evlerin ve sivil insanların yaşadığı yerlerin bombalanması gerçekten uluslararası hukuka da aykırı, insan haklarına da aykırı. Şimdi tepki gösterenler İsrail’in tarafını tuttular. Bu da maalesef çifte standardın başka bir göstergesi. Bin 200 civarında insan öldükten sonra tepki göstermeye başladılar. Keşke bu duyarlılığı başta gösterselerdi, biraz çaba da sarf etsinler ki, orada işgal dursun, zulüm dursun, bombardıman dursun ve kalıcı bir barış olsun. 1968 anlaşmasına geri dönülsün. İsrail koşulsuz ateşkes ilan etsin" dedi.
İsrail’in Türkiye ile ilişkileri normalleştirmesinin koşulunun, ambargoların ve kısıtlamaların kaldırılması olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu talebimizi yineliyoruz. İsrail bizimle ilişkilerini normalleştirmek istiyorsa da, bu şartlara da uymalıdır. Özellikle Marmara saldırısından sonra özrü kabul ettik, tazminat şehitlerimizin ailelerini ilgilendirir ama biz de takip ediyoruz. En büyük sıkıntı İsrail’in Filistin ve Gazze üzerindeki uygulamaları, saldırıları, zulmü ve insanları öldürmesi” diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin her zaman İsrail ile Filistin arasında ateşkes olması için arabuluculuk görevini yaptığını kaydederek, “Paris Zirvesi’ne Türkiye ve Katar’ın davet edilmesinin sebebi budur. Burada bir ateşkes sağlanırsa, İsrail olumlu adım atarsa, yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz. Biz İsrail, Musevi düşmanlığımız, antisemitik bir düşüncede olmadığımızı söylüyoruz. Bizim İsrail’le niye problemimiz olsun” ifadelerini kullandı.
(İHA)