BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan önemli açıklamalar..

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'tan Meclis'teki bütçe görüşmelerinde eğitim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Selçuk, özel öğretime teşviğin kademeli olarak kaldırılacağını ve müfredatta iyileştirmeler yapılacağını açıkladı. Selçuk, bu yıl verilecek teşvik miktarını da bildirdi.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile üniversitelerin 2019 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Komisyon, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in başkanlığında toplandı.     

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bakanlık olarak gerçekleştirmek istedikleri dönüşümlerden bahsetti.  Toplumsal, siyasi ve ekonomik alanlar başta olmak üzere, hemen her alanda ortaya konulan başarı hikayelerini, eğitim alanında yapacakları çalışmalarla taçlandırmanın zamanı olduğunu belirten Selçuk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğitim bütçemiz, 2019 yılında merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık yüzde 17'sine denk düşecek şekilde 161 milyar 612 milyon TL olarak belirlendi. Bu bütçe çerçevesinde bakanlığımızın yeni dönemde oynayacağı rol; talim ve terbiyeyi Türk milletinin toplumsal bütünleşmesinin ve ortak ülküye dayalı inşasına öncülük etmekten ibaret olacak.

ESNEK MÜFREDAT YOLDA
Ülkemizin hayallerini hedeflere, hedeflerini gerçeğe dönüştürme mücadelemizde en büyük güç kaynağımız; nitelikli, özgüveni yüksek, milli ve manevi değerlerimizle teçhiz edilmiş nesillerimizdir. Bu kapsamda müfredat, çocukların ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda esnek, modüler ve uygulamalı olarak iyileştirilecek. 

ZORUNLU DERS SAATLERİ AZALTILACAK
Zorunlu ders saatleri ve çeşitleri tüm kademelerde azaltılarak, temel derslerde derinleşilebilmesi, kişiselleştirme yapılabilmesi ve uygulama etkinliklerinin yürütülebilmesi için gereken zaman sağlanmış olacak. Geleceğimize yön verecek vizyonumuz; müfredatı bilgiden beceriye, beceriden görgüye taşımayı hedeflerken, başarının anahtarı olarak öğretmen eğitimini, okullar arasındaki eşitsizliği asgariye indirmeyi ve sınav baskısını azaltmayı ön koşul olarak görüyor."

'SORGULAMAYI GEREKTİREN BİR SÜREÇ'
Öğrenme materyallerinin doğasının, öğrenenlerin doğasıyla uyumlu olması gerektiğini belirten Ziya Selçuk, günümüzde çocukların öğrenmeyle ilişkisinin, pasif bir dinleyici olmanın ötesinde, onlar için öğrenmenin kendi meraklarını takip ederken katılımcı olmayı, deneyimlemeyi ve sorgulamayı gerektiren bir süreç olduğunu söyledi.

ULUSAL DİJİTAL ARŞİVCİLİK OLACAK
Öğretim programlarının, bilgi teknolojileri destekli öğretime uyumlu hale getirilmesiyle oluşturulan dijital içeriklerin, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden öğretmen, öğrenci ve velilere sunulduğunu anlatan Bakan Selçuk, "EBA, kalite standartları tüm muhtemel kullanım senaryolarını destekleyecek şekilde Ulusal Dijital İçerik Arşivine dönüştürülecek" dedi.

ÖĞRENCİLER YABANCI DİLDE ARTIK ÇEVRİMİÇİ
Yeni EBA modelinde yabancı dil öğretimi konusunda da ulusal ve uluslararası yayıncılardan yenilikçi dijital kaynaklar temin edilerek EBA üzerindeki mevcut içerik havuzun daha da genişletileceğini belirten Selçuk, ayrıca oluşturulacak yabancı dil içerik havuzunda öğretmen ve öğrenciler için çevrimiçi dinleme, konuşma, okuma, yazma ve tartışma etkinliklerini yapabilecekleri dijital ortamlar oluşturulacağını söyledi.

OKULDA TEKNOLOJİ
Öğrenme süreçlerinde teknoloji desteği konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını anlatan Selçuk, "Bugüne kadar 432 bin 288 adet etkileşimli tahta, okullarımıza kuruldu. 15 bin 103 okulda bir milyondan fazla uç kurulumu yapıldı. Altyapısı tamamlanan okullara Sanal Özel Ağ (VPN) internet erişimi veriliyor" diye konuştu.

 'ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ ZORUNLU HALE GETİRİLECEK'
Toplumsal refahın artmasının ve ülkenin sosyal, kültürel ve ekonomik sürdürülebilir kalkınmasının eğitim sisteminin ilk basamağı olan okul öncesinden başladığına dikkati çeken Selçuk, şu ifadeleri kullandı: "Bakanlık olarak hedefimiz üç yıl içinde beş yaş erken çocukluk eğitiminin zorunlu hale getirilmesi. Erken çocukluk eğitimi, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor gelişimini azami düzeyde destekleyen, yaşam boyu iyi olma haline katkı sağlayan bir eğitim kademesi. Bu bilinçten hareketle, şartları elverişsiz hanelerdeki çocukların erken çocukluk eğitiminde araç-gereç ihtiyacı karşılanacak.

GEZİCİ SINIFLARI DEVREYE SOKULACAK
Toplum temelli erken çocukluk hizmetlerinin yayılımı bağlamında merkezler, atölyeler ve gezici otobüs sınıflar devreye sokulacak. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında resmi 23 bin 74 ilkokulda 250 bin 124 öğretmen ve 5 milyon 23 bin 621 öğrenci, 17 bin 114 ortaokul ve imam hatip ortaokulunda 308 bin 127 öğretmen, 5 milyon 116 bin 642 öğrenci ve 311 yatılı bölge okulunda 5 bin 502 öğretmen ve 72 bin 420 öğrenci var."

'TENEFFÜS SÜRELERİ ARTIRILACAK'
İlkokul ve ortaokul dönemlerinin hayatın temelini oluşturduğuna vurgu yapan Selçuk, bu dönemde verilecek eğitimin, sağlam bir zeminde oluşmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Temel eğitime aşırı bir akademik anlam ve içerik yüklemeksizin basit, sade ve çocuğun doğasına saygılı bir yaklaşımın benimseneceğini belirten Selçuk, "Öğrenme ekosistemi içerisinde çocukları şimdiye uyandıracak ve geleceğe hazırlayacak vasıfta bir bilinç ve farkındalık geliştirmek temel eğitimde esas olacak" dedi.

Selçuk, "Bu amaçları hayata geçirebilmek için ilkokul kademesinin amaçları dikkate alınarak, çocukların değerlendirilmesi not yerine beceri temelli etkinlikler doğrultusunda yapılandırılacak, Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesi temel eğitimin omurgası olarak ele alınacak, ilkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak" diye konuştu.

BU YIL NE KADAR ÖDENECEK?
2018-2019 eğitim ve öğretim yılında ödeme miktarları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımızın müştereken belirlediği oranda artırılarak, eğitim ve öğretim kademesine göre yıllık 3.290 TL ile 4.610 TL arasında değişen eğitim ve öğretim desteği ödenecek