BIST 9.913
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.961,88
HABER /  POLİTİKA

Milletvekillerine protokol ayarı

Protokolde yaşanan sorunlar nedeniyle tüm mevzuat tek yasada toplanıyor.

Abone ol

BDP Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık’ın, geçtiğimiz Ekim’de Muş Havaalanı’nda TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’i karşılama sırasında protokole alınmaması nedeniyle yaşanan kriz, TBMM Başkanlığı’nı harekete geçirdi. Vatan'ın haberine göre; Muş Havaalanı’na Şahin’i karşılamak üzere gelen Sakık’ın aprona çıkmasına izin verilmedi.

Bu nedenle Hasköy Kaymakamı ve Hava Meydan Amiri Mehmet Özer ve ardından Muş Valisi Erdoğan Bektaş ile tartışan Sakık, “Silahların gölgesinde yaşıyoruz, öldürüyorsanız burada öldürün. Ben meclis idare amiriyim ve buraya başkanımı karşılamaya geldim” isyanında bulunmuştu.

Sakık yaşadığı bu olayı Başkanlık Divanı toplantısında gündeme getirmiş, Başkanlık Divanı, yaptığı araştırmada, milletvekillerinin protokoldeki yerlerine ilişkin net bir mevzuat bulunmadığını, bu konunun tebliğler ve genelgeler yoluyla düzenlendiğini tespit etmişti.

Meclis’in saygınlığı

Divan üyelerinin milletvekillerinin yaşadıkları protokol krizlerinin Meclis’in saygınlığına gölge düşürdüğü ve sorunun çözümlenmesi gerektiği yolunda görüş belirtmeleri üzerine de, bu konuda sadece protokol sırası değil, milletvekillerine ilişkin hükümlerin yer aldığı tüm mevzuatın taranarak tek bir yasa olarak düzenlenmesi, vekillerin kamu kurumlarının misafirhanelerinden yararlanması gibi tartışmalı diğer konuların da bu yasada net bir şekilde ele alınması yolunda çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Tasarı hazırlandı

Bunun üzerine TBMM Genel Sekreterliği, meclis hukukçuları ve uzmanlarla çalışma başlattı. Tamamlanma aşamasına geldiği öğrenilen çalışma ile milletvekillerinin protokoldeki yerleri net olarak ifade edilecek. İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz Mayıs’ta yayınladığı bir genelge ile vekillerin protokoldeki yerlerinin validen sonra olduğunu belirtmişti. Sözkonusu çalışmada da, genelge bazı alınarak milletvekillerinin yerinin validen sonra olacağı şeklinde düzenlendiği öğrenildi.

Emekli milletvekillerinin, “kırmızı pasaport hakkı” taleplerinin de taslakta karşılanması düşünülüyor. Mevcut uygulamada “kırmızı pasaport” olarak bilinen diplomatik pasaport sadece mevcut milletvekillerine veriliyor. Halen eski milletvekilleri yeşil pasaport taşıyorlar.

Maaş düzenlemesi yok

Genel Sekreterliğin çalışmasını yürütürken, başkanlık divanı üyeleri aracılığıyla “maaş ve özlük haklarıyla” ilgili düzenlemenin de hazırlanan taslak metinde yer alıp almaması konusunda partilerin nabzını yokladığı öğrenildi.

Bir başkanlık divanı üyesi, “Milletvekili maaşı konusu çok hassas bir konu. Bu konuda en ufak bir girişim kamuoyunda büyük tepki yaratıyor. O nedenle ortak görüş olarak çalışma kapsamında maaş ve özlük işlerinin olmamasını önerdik” dedi.