BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Milletvekili aday adaylarına öneriler

Milletvekili aday adayı oldunuz; ancak ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. İşte size uzmanından öneriler;

Abone ol
7 Haziran'da yapılacak genel seçimler yaklaşırken,  partiler milletvekili aday adayı başvuruları nedeniyle hareketli günler yaşıyor. Vekillik yolunda aday adaylarının iki zorlu sınavı var. İlki teşkilat “temayül” yoklaması, ikincisi ise tüm partilerde yaşanacak mülakat aşaması... AKP ve CHP temayül yoklamalarını tamamladı, MHP’de ise çalışmalar devam etmekte. 

7 Nisanda Yüksek Seçim Kuruluna Partiler tarafından sunulacak olan aday listesine girebilmek için milletvekili aday adayları yoğun mesai harcamaktalar.  Bu süreçte aday adaylarına yardımcı olacak, işlerini kolaylaştıracak ipuçlarını uzmanına sorduk.

Damos Danışmanlık koordinatörü ve İSAD başkanı Doç. Dr. M. Sezai Türk, aday adaylarına adaylık sürecinde yapılması gerekenleri İnternethaber’e anlattı.
 
"ADAY ADAYLIĞI ADAYLIKTAN DAHA ZOR"

Aday adaylık süreci adaylık sürecinden daha zordur. Çünkü sizi destekleyen parti iradesi bu yarışta arkanızda yoktur. Yarıştığınız insanlarda aynı zamanda partinize gönül veren ve aday olarak seçildiğinizde size destek verecek seçmendir. Bu yüzden çok dikkatli hareket edilmesi gerekli bir kampanya süreci yürütülmelidir.  Çünkü aday olduğunuzda sizinle çalışmasını beklediğiniz parti üyelerini bu süreçte kırmanız, adaylık yolunda size en büyük engel olarak çıkabilir.   
 
ALGI YÖNETİMİ VE İKNA

Aday adaylık iki aşamalı düşünülmesi gerekli bir süreçtir. İlki teşkilat “temayül” yoklaması, ikincisi ise mülakat aşaması. Bu süreçte Aday adayları için teşkilat mensupları ve seçmenlerin tercihleri önemlidir. Teşkilat çalışmaları sırasında yapılacak faaliyetler esnasında da iletişim faktörü unutulmamalıdır. Her ne olursa olsun, parti mensupları da birer seçmendir. En önemlisi ön seçim ve temayül aşamalarında aday adayları onların oylarına talip olmaktadır. Bu bağlamda, ikna ve algı yöntemleri ikinci plana atılmamalı başarılı bir çalışma takvimi oluşturulmalıdır.
 
Seçmen davranışlarını bilmek ve doğru analiz etmek siyasi partiler açısından ne kadar önemliyse aday adayları için de o derece önemlidir. Seçmen davranışı bilinmeden yapılacak propaganda ve tanıtım faaliyetlerinin başarı şansı düşüktür. Bu çerçevede adaylar bu alana özel önem vermelidirler.

OLUMLU PROPAGANDA YAPILMALI

Temayül sürecinde negatif propagandadan daha ziyade pozitif propaganda yöntemi tercih edilmelidir. Başkalarının hatalarından daha çok kendi yapacaklarına odaklanılmalıdır. Partili rakipler aleyhine konuşmak veya açıklama yapmaktan kaçınılmalıdır. Partili rakiplerle polemiklere girilmemeli, bütün partililerin adayı olduğu vurgusu yapılmalıdır. Adaylar arasında yaşanacak bir kavga genel merkez nezdinden her iki tarafı da yıpratacaktır. 
 
Aday adaylık sürecinde Adaylar hayatlarını kendi kontrollerinden çıkmış gibi hissetmemeli sorumluluğu üzerine alıp, çevrelerindeki dünyayı şekillendirmeye çalışmalıdırlar. Bir problemle karşılayan insanın yapması gereken, temel nedenleri belirlemek ve net hedefler koymaktır.
Öncelikle aday adaylarının kendisini iyi tanıması ve tanımlaması gereklidir. Güçlü ve zayıf yanları, süreçte size yönelik yaşanılabilecek tehditler ve fırsatlar iyi tespit edilmelidir. 

KİŞİSEL İMAJ HER ZAMAN ÖNEMLİDİR
 
Temayül sürecinde ve parti yoklaması öncesinde mutlaka, fotoğraflarınızın çekilmesi, web sayfa ve sosyal medya sayfalarınızın hazırlanması, tanıtım broşürleriniz ve afişlerinizin tamamlanmış olması gereklidir. Niçin aday olduğunuz, partinizin sizi neden tercih etmesi gerektiği, özgeçmişiniz, ilinize sağlayacağınız faydalar bu çalışmalarda yer almalıdır. 
 
Aday adaylarının mutlaka tanınır ve bilinirliğini artıracak, teşkilatlarda ve genel merkezde konuşulmalarını sağlayacak medya planlamasını da yapmaları gerekir. Aday adayları, rakiplerine göre farklılıklarını ön plana çıkartmalıdır. Seçim sürecinde dominant etmen ve finali getirecek olan adayın imajıdır. Yani aday kendisine öyle bir imaj yüklemelidir ki diğer adaylardan çok kolay şekilde ayrılmalıdır. 
 
Unutulmamalıdır ki, günümüzde oluşturulan olumlu bir algı ve imaj, kişilerin önündeki kapıları açar, güven ve saygı yaratır, başarıyı getirir. Başarı ise, bütünleşme ve değer beklentisi doğurur. İsimler, temsil ettikleri değerlerle güven kazanınca, güç olurlar. Algı yönetiminin de özünde yer alan isteyen değil, istenilen olmak belli ölçülerde bu yolla sağlanmış olunur. 
 
KAMPANYA EKİP İŞİDİR

Aday adaylarının, aday olma yolunda bir strateji belirlemeleri gerekir.   Stratejiye dayalı kampanyası olmayan aday adaylarının seçimlerde işi zor olur. 
 
Aday adaylığı sürecini kendi lehinize olumlu olarak sonuçlanmasını istiyorsanız sizi diğer adaylardan ayıracak, farkınızı ortaya koyacak, konuşulmanızı sağlayacak doğru, tutarlı ve akılcı mesajların verildiği bir kampanya yürütmeniz gerekecektir. Aday adaylarının kampanya sürecinin her şeyini kendisinin yapması ve yönetmesi hemen hemen imkânsızdır. Seçim kampanyalarını, siyasal iletişim konusunda uzmanlaşmış ekiplerle yürütmek, aday adaylarının işlerini kolaylaştırır