BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Millet hayvan yemi yerken Gezi Parkı'nı yaptılar!

Gezi Parkı'nın yıkılıp aslına dönüşmesini eleştirenler, Topçu Kışlası'nın yıkılma amacını bilmiyor. İşte o gerçekler....

Abone ol

BANU İRİÇ
İNTERNETHABER.COM(ÖZEL İÇERİK)- Taksim Gezi Parkı'nın yıktırılıp yeniden özüne Topçu Kışlası'na dönüştürülme çalışmaları toplumda tartışmalara neden oldu. Ancak tarihi belgeler araştırıldığında Topçu Kışlası'nın Taksim'de bulunan Osmanlı'nın en görkemli yapılarından biri olduğu için yeni cumhuriyette Osmanlı kalıntılarını istemeyenler tarafından yıktırıldığı anlaşılıyor.

Tarihçi yazar Mustafa Armağan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında Türkiye'nin ekonomik sıkıntı çektiği dönemde yaptırıldığını dikkat çekerek bu parkın yıkımıyla İnönü devrinin bittiğine vurgu yaptı.

TARİHÇİLER NE DİYOR?

Tarihi bilgilerde yer alan Topçu Kışlası'nın yıktırılıp Gezi Parkı'na "Milli Şef" anıtının yapılmasıyla ilgili görüş aldığımız tarihçi-yazar Mustafa Armağan, millete nasıl hayvan yemi karıştırılıp ekmek yedirip o parkın ve heykelin yaptırıldığını anlattı:

"İSMETİZM" DEVRİNİN BİTTİĞİ İLAN EDİLDİ

“İsmetizm” Türkiye’yi İnönü kültü etrafında yeniden ve daha totaliter bir şekillenmeye tabi tuttu. Taksim Anıtı’na da tepeden bakacak bir heykelin yapımı, tam da babamların nesline hayvan yemi karıştırılmış ekmek yedirirken başlatıldı. Yıl 1943’tü. Asker üniformalı İnönü devasa heykeli için yüzbinlerce lira ayrıldı İstanbul Belediyesi bütçesinden. Hani “Savaş vardı, devlet ne yapsın?” diyorlar ya, tam bir komedi. Milletin ihtiyacı İnönü heykeliydi demek ki! Heykele bakıp açlıklarını unutacaktı halk! Heykelin etrafı da park yapılacaktı. Bunun için Taksim Kışlası hiç gereği yokken yıktırıldı. Söylendiğine göre parkın Atatürk Kitaplığı’na bakan yamacındaki taş balkon, İnönü’nün Maçka’daki evini seyredebilmesi için yapılmıştır! Fakat Viyanalı Belling’in yaptığı heykelin işi biraz uzayınca çok partili düzene geçilmiş, dikilmek istenince de Demokratlar karşı çıkmıştı. Heykelin kaidesi 1980’li yıllara kadar ayaktaydı. Sonra o da kaldırıldı ve heykelle birlikte Maçka Parkı’na dikildi. Böylece hedef tam gerçekleşmedi. Bence Erdoğan parkı ortadan kaldırmakla İnönü devrinin de bittiğini ilan etmiş oluyor.

TOPÇU KIŞLASI NEDİR?

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1806 yılında 3. Selim döneminde yaptırdığı Topçu Kışlası, Boğaziçi'nde yapılan Selimiye Kışlası'nın Avrupa yakasındaki karşılığı olarak yapılmıştı. Avrupa Yakası'nda olması nedeniyle mimarisi için çok daha fazla özenilen kışla sarayı andıran güzellikte yapılmıştı. Topçu subayları için inşa edilen kışla, Osmanlı'nın modern mimarisini simgeliyordu. Ve buradaki topçu subaylar için de Gümüşsuyu Askeri Hastanesi inşa edilmişti.

1908'den itibaren askeri amaçlar dışında kullanılmaya başlanan kışla 1921 yılında iç avlusu stadyum olarak hizmet vermeye başladı ve böylece İstanbul ilk stadyumuna kavuşmuş oldu. 31 Mart isyanları sırasında çok sayıda asker burada idam edilmişti.

OSMANLI KALINTISIYDI, YIKILDI! 

1939 yılında CHP'nin tek parti hükümeti halka sormadan bir karar aldı. Osmanlı'nın kalıntılarını yok etmeye başlayan bazı kesimler Topçu Kışlası'nın da artık görevini tamamladığını savunarak yıktırıp park yapmaya karar verdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin yepyeni bir devlet olarak kurulması ve Osmanlı'dan kalanları adeta reddi miras yapması nedeniyle Osmanlı'dan kalan bazı eserler yok edilmeye başlanmıştı.

Taksim Meydanı'na ilk olarak 1928 yılında İtalyan heykelteş Pietro Canonica'ya yaptırılan Cumhuriyet Anıtı açıldı. Anıtta Kurtuluş Savaşı ve yeni Türkiye simgelerin yanısıra Türkiye'ye yardımlarda bulunan Sovyet'lere minnettarlık için Ukrayna asıllı Sovyet general Mihail Frunze ve Kliment Voroşilov'a da yer verildi. Taksim Anıtının o bölgenin odak noktası olması için etrafındaki yapılar temizlendi.

İSTANBUL FRANSIZ MİMARA EMANET EDİLDİ 

1936 yılında İstanbul'un yeniden planlanması amacıyla Fransız mimar ve şehircilik uzmanı ve bir İstanbul aşığı Henri Prost İstanbul'a davet edildi. 1935 yılında müzeye çevrilen Ayasofya'ya da el atan Prost tarihi kalıntıların çalışmalarını gerçekleştirdi.

Örneğin Prost İstanbul Saraçhane'deki Roma kalıntısı olan Osmanlı'nın da bakımını yaptırdığı Bozdoğan kemerini güzelleştirip altından bulvar geçirme projesini gerçekleştirirken yol üzerindeki Osmanlı kalıntısı çeşitli çeşme ve konakları yıktırmıştı.

TOPÇU KIŞLASI'NA GEREK YOK DEDİLER 

1940 yılında vali, Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP İl Başkanı olan Lütfü Kırdar, Prost’un kentsel tasarım projesi çerçevesinde Taksim’de radikal değişiklikler yaptı. Taksim'deki Topçu Kışlasının da yıpranmış oluşu Prost tarafından değerlendirilmiş ve Topçu Kışlası'nın artık gerekli olmadığı gerekçesiyle yeni Cumhuriyet'e yakışacak bir biçimde bir park inşa etmeyi kararlaştırdılar İlk olarak İnönü gezisi adını alan bu parka Milli Şef, İnönü'nün da anıtının dikilmesi kararlaştırıldı.

TOPÇU KIŞLASININ AVM YAPILMASINA KARŞI ÇIKILIYOR

Kadir Topbaş, yaptığı bir açıklamasında Topçu Kışlası'nın buz pisti dahi barındıran sanat galerisinin olacağı kültürel aktivitelerin yapılacağı bir alan olacağı bir yapı olacağını söylemişti. Ancak Başbakan Erdoğan Nisan ayında yaptığı bir açıklamasında "Belki rezidans, belki AVM olacak" demişti. Ancak Topçu Kışlası'nın yeniden yapılmasına karşı çıkmayan kesimler bile AVM yapılmasına tepki gösteriyor.

topçukişlasi.jpg