BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,35
ALTIN 3.063,25
HABER /  EKONOMİ

Millenicom ADSL pazarına giriyor

Alternatif telekom sektöründe dikkatleri üzerine çeken Millenicom Türkiye abone sayısını 3 milyona hedefliyor.

Abone ol

Millenicom Türkiye'nin, 2009 yılı sonunda ''1045'' hizmeti kullanıcılarının sayısını 3 milyona, A-Tipi Abonelik hizmeti alan firma sayısını ise 60 bine çıkarmayı hedeflediği bildirildi.

Millenicom Türkiye'nin 2009 yılı hedeflerinin açıklandığı toplantıda, A-Tipi telefon hizmeti ve arama bazında operatör seçimi toplam pazarının yüzde 60'ını elinde bulunduran Millenicom Türkiye'nin hizmetlerinden yararlananların, 2008 yılı içinde 15 milyon TL tasarruf ettiği ifade edildi.

Toplantıda, şirketin 2009 yılı sonunda 1045 kullanıcı sayısını 3 milyona, A-Tipi abonelik hizmeti alan firma sayısını ise 60 bine çıkarmayı hedeflediği belirtildi.

Millenicom'un ''1045'' hizmetini 1 milyon 700 binden fazla kişinin kullandığı, kurumsal alanda sunulan Millenicom A-Tipi Abonelik hizmetinden yararlanan firmaların sayısının ise 25 bini aştığı kaydedildi.

Çalışmalarına European Telecommunication Holding çatısı altında devam eden Millenicom Türkiye'nin, A-Tipi Abonelik hizmeti ile kurumların önemli gider kalemleri arasında yer alan iletişim maliyetlerini düşürerek tasarruf yapmalarını sağladığı vurgulandı.

Toplantıda konuşan European Telecommunication Holding Üst Yöneticisi (CEO) Şevki Kuyulu, alternatif telekom sektörünün giderek daha önemli bir yer edindiğini ve Millenicom Türkiye'nin bunda önemli pay sahibi olduğunu ifade etti.

Sektörün önünün açılması gerektiğine değinen Kuyulu, şunları ifade etti:

''Alternatif telekom sektörü, sunduğu hizmetlerle hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların faturalarını önemli oranda düşürmelerine yardımcı oluyor. Örneğin, ihracat yapan ve iş alanı gereği Almanya ile yoğun telefon trafiğine sahip bir firma, sabit telefon pazarının 2004 yılında rekabete açılmasından önce dakikası 1,2 TL'den konuşurken, alternatif operatörler sayesinde artık 6 kuruşa konuşabiliyor. Yüzde 20 oranında büyüme potansiyeline sahip Türkiye telekomünikasyon sektörü, sunduğu istihdam olanaklarıyla da ekonominin gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Bu nedenle sektörümüzün büyümesi ve gelişmesi büyük önem taşıyor.''

Şevki Kuyulu, Sabit Telefon Hizmetleri (STH) pazarının tamamının alternatif operatörlere açılarak sektörde yüzde 100 rekabet ortamının sağlanması gerektiğini ifade etti. Kuyulu, STH düzenlemesi mevcut haliyle yürürlüğe girdiği takdirde dahi, alternatif operatörlerin sabit telefon hizmeti açısından Türk Telekom'un tam alternatifi olarak rekabet edebilmelerinin mümkün görünmediğine işaret etti.

SERBESTLEŞME İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELER TAMAMLANMALI

Tam rekabet için Türk Telekom'un Toptan Hat Kiralama (THK) yükümlüsü haline getirilmesinin şart olduğuna işaret eden Kuyulu, bu sayede alternatif operatörlerin ana operatöre ait erişim hatlarını toptan fiyat ve koşullarla kiralayarak kendi abonelerine perakende olarak yeniden kiralamasının mümkün olacağını söyledi.

Kuyulu, serbestleşme için gerekli düzenlemelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirerek, ''Unutmamak gerekir ki Türkiye'de serbestleşme konusunda daha hızlı adımlar atılması, alternatif operatörlerin daha yüksek yatırımlarla pazarda yer almasını sağlayacaktır. Telekom sektöründe gereken düzenlemeler en doğru şekilde tamamlanabilirse, yabancı yatırımın önünün açılması da söz konusu olacaktır'' diye konuştu.

Millenicom Telekomünikasyon hizmetleri Genel Müdürü Tuğrul Cora ise şunları kaydetti:

''Sabit telefon pazarına bakarsak Türk Telekom gelirlerinin yüzde 40'ı şehir içi, yüzde 40'ı sabit ücret, yüzde 20'si ise uzak mesafe aramaları ve pazarın tamamı 5 milyar TL. Şu anda biz bu pazarın yüzde 10'unda faaliyet gösterme şansına sahibiz. 5 milyar TL'lik pazar payından ancak ciro bazında yüzde 2-3'lük bir pay alabiliyoruz. Türkiye iletişim sektörü pazarının serbestleşmesini istiyoruz. Şehir içi görüşmelerine düzenlemeler getiriliyor. Uygun yönetmelikler çıktı, ancak Bakanlar Kurulu, sabit telefon hizmetleri fiyatını belirlemediği için şu anda hala bekliyoruz. Biz her şeyimizle hazırız. Şehir içi görüşmelerinin serbestleşmesi ile yüzde 10 olan izin verilen pazar payımız yüzde 30'lara çıkacak.

ADSL işine de girmeyi düşünüyoruz. Şu anda 6 milyon ADSL abonesinden 350-400 bini alternatif internet sağlayıcılarının abonesi ve sektörde alternatif olarak ağırlığını koyan 5 firma var. Aslında 60'a yakın firma olmasına rağmen konsolidasyon dediğimiz süreci yaşıyoruz. Bu işe başlayıp bırakanlar, istedikleri karları bulamayıp çekilenler var.''

TEK FATURA UYGULAMASI

Tuğrul Cora, mart ayında ''Arama bazında operatör seçimi'' hizmetlerinde tek fatura uygulamasının başlayacağına da dikkati çekerek, 1045'in öncülük ettiği arama bazında operatör seçimi hizmetlerinde kullanıcılara bugüne kadar Türk Telekom ve alternatif operatörlerin sunduğu hizmetlerin ayrı faturalar halinde gittiğini, ancak mart döneminde faturaların birleşeceğini ifade etti.

Tek fatura döneminin kullanıcılara önemli bir kolaylık sağlayacağını dile getiren Cora, bu uygulamanın pazarı yüzde 50 seviyesinde büyütebileceğini belirtti.

Cora, toplam trafik taşıma kapasitelerinin aylık 200 milyon dakikaya ulaştığını ve ara bağlantı anlaşması imzaladıkları uluslararası operatör sayısının ise 80'i aştığını bildirdi.