Mikrodalga sinyaller yoluyla cep telefonunu şarj edebilecek güçte elektrik akımı üretildi. ABD'nin Duke Üniversitesi'nden bir ekip, kullandıkları teknolojinin güneş enerjisi panelleri kadar etkili olduğunu söylüyor.
Abone olMikrodalga sinyaller yoluyla cep telefonunu şarj edebilecek güçte elektrik akımı üretildi.
ABD'nin Duke Üniversitesi'nden bir ekip, kullandıkları teknolojinin güneş enerjisi panelleri kadar etkili olduğunu söylüyor.
Ekibin oluşturduğu düzenekte, değişik biçimlerde dalga enerjisi toplayıp bunları farklı uygulamalara dönüştüren meta-materyaller kullanıldı. Meta-materyaller doğada bulunmayan özellikler sergileyen yapay malzemelerdir.
Amerikalı araştırmacılar, gelecekte uydu, ses ya da wi-fi dalgalarının bu amaçla üretilip kullanılabileceğini vurguladı.
Araştırmacılar, devre levhası üzerinde cam elyafı ve bakır iletkenler kullanarak mikrodalgaları 7,3 volt elektriğe dönüştürdü. Cep telefonları ve fotoğraf makineleri için kullanılan USB girişli bir şarj aleti 5 volt sağlıyor.
Ekip üyelerinden Allen Hawkes, "Başarabileceğimiz en yüksek enerji verimliliğini sağlamayı hedefliyorduk. Bu tasarımla enerji dönüşümü yüzde 37'ye vararak güneş enerjisi panellerinin düzeyine ulaştı." diyor.
Üç kişiden oluşan ekip bu teknolojinin gelecekte cep telefonlarında kullanılan bir özellik olabileceğine, böylece bu cihazların kablosuz şarjının mümkün olacağına inanıyor.
Ayrıca elektrik olmayan bölgelerde de baz istasyonlarından yayılan dalgalar yoluyla enerji toplanabileceği varsayılıyor.
Konu ile ilgili ayrıntılı bir rapor Aralık ayında Applied Physics Letters dergisinde yayımlanacak.