ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'nin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine göz yummadığını ancak Suudi Arabistan'ın Orta Doğu'nun istikrarı açısından önemli bir güç olduğunu belirtti.
Abone olABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Wall Street Journal gazetesi için "ABD-Suudi Arabistan Ortaklığı Hayati" başlıklı yazı kaleme aldı.
ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD-Suudi Arabistan ortaklığını yeniden inşa etme çabalarının, her iki kanattan siyasetçilerin krallığın insan hakları sicilini eleştirdiği Washington'da destek bulmadığını belirten Pompeo, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ekim ayında öldürülmesinin, Capitol Hill'de homurtuları ve basının ilgisini artırdığını ifade etti.
BATI'NIN ÇIKARLARI İÇİN ÇALIŞIYOR
ABD-Suudi Arabistan bağlarının çözülmesinin, ABD ve müttefiklerinin ulusal güvenliği için büyük bir hata olacağının altını çizen Pompeo, "Krallık, Ortadoğu'da istikrar için önemli bir güç. Suudi Arabistan, Irak'ın kırılgan demokrasisini güvence altına almak ve Bağdat'ın, Tahran'ın değil Batı'nın çıkarlarına bağlı kalması için çalışıyor. Riyad, ev sahibi ülkelerle çalışarak, Mısır ile yakın iş birliği yaparak ve İsrail'le daha güçlü ilişkiler kurarak Suriye iç savaşından kaçan mülteci akınını yönetmeye yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.
Pompeo, "Kaşıkçı cinayetiyle ilgili daha fazla gerçek gün yüzüne çıkarsa, Trump yönetimi daha cezalandırıcı tedbirleri gözden geçirecektir." ifadesini kullandı.
ABD-Suudi Arabistan ittifakını eleştirenlerin, Jeane Kirkpatrick'in, ABD çıkarlarına dost olan otokratlar ile karşı çıkanlar arasındaki ayrımı yapma konusunda Carter yönetiminin başarısızlığını analiz eden, 1979 tarihli "Diktatörlükler ve Çifte Standartlar" adlı makalesi üzerinde yeniden düşünmesinin iyi olabileceği değerlendirmesinde bulunan Pompeo, şunları kaydetti:
"Bay Carter'ın ideolojik tercihleri onu, ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına karşı körleştirdi ve engelledi, onu Amerika'yı önceliğe koymaktan alıkoydu. 'Liberal idealizm'i gözlemleyen Kirkpatrick, 'mazoşizmle özdeş olmamalı, özgürlüğün ve ulusal çıkarın savunulmasıyla bağdaştırılmamalı' sonucuna varıyor. Başkan Trump'ın bugün ABD-Suudi Arabistan ilişkisine yönelik pragmatik ve doğru yaklaşımını eleştirenler için ne kadar da zamanında bir uyarı."