Migren hakkında bildiklerinizi unutun! 10 önemli yanlış...
Migren, sık karşılaşılan bir rahatsızlık ve sık karşılaşıldığı için de herkesin yorum ve öneride bulunduğu bir konu haline geldi. Fakat birazdan okuyacaklarınız migrenin pek de iyi tanınmadığını kanıtlar nitelikte.
Migren: Migren baş ağrısı, beyinde meydana gelen spesifik fizyolojik değişikliklerin bir sonucudur. Genellikle ataklar halinde ortaya çıkar. Ses, ışık ve kokulara duyarlılıkla ilişkilidir. Baş ağrısına sıklıkla mide bulantısı ve ya kusma da eşlik eder. Migren tütü baş ağrısı, genellikle başın sadece bir tarafını etkiler, ancak bazı durumlarda her iki tarafta ağrıya sebep olabilirler. Ağrı çoğu kez zonklama veya vurma olarak tanımlanır ve fiziksel zorlama ile daha da kötüleştirilebilir.
Migren belirtileri olarak aşırı duyarlılık-tepkisellik, depresif duygu durumu, aşırı ve gereksiz neşelenme, durgunluk/donukluk, konsantrasyon ve dikkatte azalma, düşüncede yavaşlama, kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma, artmış ışık-ses-koku duyarlılığı, esneme, uyuma isteği, açlık, tatlı yeme isteği, iştah artışı veya iştahsızlık, aşırı su içme, karında şişlik hissi, kabızlık veya ishal hali de sıklıkla gözlenir.
Migrenin, hormonları aktif olan genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı erkeklerin üç katına ulaşmaktadır. Kadınların yaklaşık % 20'sinin, erkeklerin ise % 8'inin migrenli olduğu bilinmektedir. Halk arasında migrenle ilgili çokça doğru bilinen yanlışlar mevcuttur. İşte doğru kabul edilmiş ama yanlış olan 10 madde:
1- YANLIŞ: Kahve migren yapar. DOĞRU: Kahve herkes için migren yapmaz. Bazen migren atağı başlangıcında kahve içmek migreni durdurur.