Migrenin şiddetini, alacağınız önlemlerle hafifletebilirsiniz.
Abone olBeklenen ataktan 3 gün önce boyun ve omuz masajı yaptırın, naneli yeşil çay için. Yasaklı gıdalardan uzak durun. Kriz anı için de evinizde kivi ve elma bulundurun.
Migren, ataklar halinde oluşan bir tür baş ağrısı olarak tanımlanır. Ataklar 4 - 72 saat arasında sürer. Kişi, ataklar arasında kendini tamamiyle normal hisseder ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Migrende baş ağrısının yanı sıra bulantı, kusma, ışığa ve sese duyarlılık gibi belirtiler de görülür.
Migreni önlemede en önemli adım, hastanın, hangi faktörlerin kendisinde ağrıyı tetiklediğini tespit etmesidir. Bazı kişilerde tetikleyici unsur, besinler olduğu halde bazı durumlarda da baş ağrısı ile gıdanın hiçbir ilgisi olamayabilir. Peki tetikleyici olduğu durumlarda ne yapmak gerekir?
Konserveden uzak durun
Baş ağrısının tedavisi için söz konusu besinlerin (salam, sosis gibi nitrit içeren besinler, çikolata, peynir, alkol, avokado, muz, portakal, soya sosu, dondurma gibi gıdalar) hepsinin diyetten çıkarılması gerekir mi? Baş ağrısının tedavisi için bu besinlerin hepsinin diyetten çıkarılması nadiren gerekebilir. Genel olarak sağlıklı beslenmeye çalışmak büyük ölçüde yarar sağlayacaktır. Migrenin olağan şüphelileri olan bu besinlerin baş ağrınızı tetiklediğini düşünüyorsanız, değişik olasılıkları teker teker diyetin dışında bırakın. Beklenen bir krizden yaklaşık üç gün önce, bir günlük meyve ve sebze orucu tutun. Sonraki iki gün şunlardan kaçının: Kahve, şeker, peynir ve süt, mayalı ürünler, narenciye, konserve ürünler, kızarmış yiyecekler, baharatlı yiyecekler, fıstık, alkol.
Her sabah 15 dakika yoga
Krizi beklemek yerine, krizlerin önceden tahmin edilebilen doğasından yararlanmaya çalışın. Beklenen kriz döneminden önceki 4 - 6 hafta içindeki her haftada 1 gün bol bol su için. Kriz esnasında 2 kivi, 1 orta boy elma yiyin. İlk belirtilerin gözlenmesinden önceki üç gün boyunca, günde iki defa naneli yeşil çay için. Krizden önceki söz konusu üç günlük dönemde, baş bölgesindeki kan akışını geliştirmek için en az bir defa boyun ve omuz bölgesine derin doku masajı yaptırın. Krizden önce sertleşen boynun rahatlamasına yardım edecektir. Her sabah 10 - 15 dakika yoga egzersizi yapın. Fırsatınız olursa yürüyün ya da yüzün. Gece geç vakte kadar uyanık kalmaktan kaçının. Akşam yemeğini en geç saat 20.00'de, yavaş yavaş yiyin. Mümkün olduğu kadar dışarıda yemek yemekten kaçının.
Ağrılı günlerde ne yemelisiniz?
Sebze çorbası,
Rafadan yumurta,
Patates ve diğer sebzelerin püreleri,
Izgara balık,
Muz, elma ve armut,
Papatya ve nane çayı,
Bol su.
Asitli ve baharatlı yiyeceklerden ise kaçının.
Parfüm ve lodos migreni tetikler
Migreni tetikleyen başlıca faktörler:
Açlık,
Beslenme düzeni,
Sigara,
Uykusuzluk,
Hormonal dengede değişiklik,
Menapoz dönemi,
Regl dönemi,
Hamilelik,
Çevre koşulları (hava kirliliği, sigara dumanı, parlak ışık, parfüm, lodos vb...)
Havasız ortamlar,
Mevsimsel değişiklikler.
Kaynak:E-kolay