BIST 9.980
DOLAR 35,39
EURO 36,57
ALTIN 3.016,32

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Obezite cerrahisi nedir? Obezite cerrahisinin ardından hastalar neden ölüyor? Obezite cerrahisi tehlikeli bir ameliyat mı?

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Ünlü oyuncu Yıldırım Öcek, geçirdiği mide küçültme ameliyatından dolayı hastaneye kaldırılmıştı. Yoğun bakım ünitesindeyken yaşam mücadelesini kaybettiği açıklanan Öcek'in çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Peki, obezite cerrahisi nedir? Obezite cerrahisinin ardından hastalar neden ölüyor? Obezite cerrahisi tehlikeli bir ameliyat mı? Obezite cerrahisi mi yoksa yaşamın obez olarak sürdürülmesi mi daha tehlikeli?

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Avrupa Yakası’nda canlandırdığı Sadettin Yerebakan karakteri ile hafızalara kazınan ünlü oyuncu Yıldırım Öcek, geçirdiği mide küçültme ameliyatından dolayı hastaneye kaldırılmıştı. Yoğun bakım ünitesine yatırılan 66 yaşındaki Öcek yaşam mücadelesini kaybetti. Öcek'in çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Peki, obezite cerrahisi nedir? Obezite cerrahisinin ardından hastalar neden ölüyor? Obezite cerrahisi tehlikeli bir ameliyat mı? Obezite cerrahisi mi yoksa yaşamın obez olarak sürdürülmesi mi daha tehlikeli?

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Fazla kilolu olma, sadece Avrupa'da her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden oluyor ve 12 milyon kişinin de obeziteye bağlı hastalıklardan muzdarip olmasına enden oluyor. Hal böyleyken obezite cerrahisi de kaçınılmaz oluyor. Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin kişiye obezite ameliyatı yapılıyor. Bu sayı Fransa'da 50 bin, ABD'de ise 250 bin ameliyatın üstüne çıkıyor. Yılda binlerce defa yapılan obezite ameliyatları, obezite sorununun ne kadar büyük bir problem olduğunun göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, obezite cerrahisi kimlere öneriliyor?

Mide küçültme ameliyatları tekrar gündemde!

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı'nın 2015 verilerine göre; dünyada 700 milyon obezite hastası, 2,3 milyar fazla kilolu kişi var. Kişinin obezite cerrahisine aday olabilmesi için Beden Kitle İndeksi (BKİ)'nin 40’tan yüksek veya 35’den yüksek olup, kronik birtakım hastalıklarının olması gerekiyor. Uzmanlar, obezitenin ciddi bir sağlık sorunu olduğunun altını çizerek, bu cerrahi yöntemin estetik için tercih edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Doğru kişilere yapıldığında hayat kurtarıcı olan obezite ameliyatları, ameliyata uygun olmayan kişilere yapıldığında veya alanından uzman hekimler tercih edilmediğinde ölüme neden olabiliyor.