BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.064,70
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

MHP'ye verilmesi düşünülen bakanlıklar

TBMM'deki yemin törenin ardından koalisyon görüşmeleri başlayacak ama arka planda AK Parti-MHP hükümeti için bakanlıklar belirlendi bile.

Abone ol

Uzun istişareler sonucu koalisyon için yol haritasını belirleyen AK Parti’nin amacı bayrama hükümetle girmek. Gayriresmi görüşmelerde MHP’ye verilecek bakanlıkların dahi belirlendiği kulislerde konuşulmaya başlandı.

Yeni Şafak gazetesinde Fazlı Şahan imzalı haberde AK Parti-MHP görüşmelerinden sızan bomba kulis "Bayrama hükümet" başlığıyla manşete taşındı.

23 Haziran'da yapılacak yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Davutoğlu'na hükümet kurma görevini vermesi bekleniyor.

Koalisyon kulisleri

Öte yandan Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, bugünkü yazısında MHP ile yürütülen gizli görüşmelerden sızan ayrıntıları yazısına taşıdı. Müderrisoğlu, MHP'ye "Başbakan Yardımcılığı, Dışişleri, İçişleri, Kalkınma, Aile, Orman Su İşleri, Sanayi bakanlıklarının verilebileceğini yazdı.

İBRE MHP'DEN YANA

Gerek gayriresmi temaslar, gerekse parti sözcülerinin kamuoyuna yansıyan açıklamaları koalisyon senaryolarını gün yüzüne çıkarmaya başladı. CHP'nin oy kaybetmesine rağmen açıkladığı 14 madde ile uzlaşmaz tutumu nedeniyle ibre AK Parti-MHP'den yana. MHP'den gelen olumlu sinyaller, AK Parti'yi harekete geçirdi. Gayriresmi temasların yoğunlaştığı iki parti arasında temel ilkeler ve bakanlık dağılımları konuşulmaya başlandı. Olası bir AK Parti-MHP hükümetinde İçişleri, Kalkınma Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bir Başbakan Yardımcılığı'nın MHP'ye verilebileceği Ankara kulislerinde konuşuluyor.

TÜM PARTİLERE GİDİLECEK

TBMM'de sandalye sayısı çoğunluğuna göre sırasıyla Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile ayrı ayrı görüşme yapacak. AK Parti'de yapılan istişare toplantılarında taban uyumu olacağı düşüncesiyle MHP ile koalisyon seçeneği kulislere yansıdı. Yine kulislere yansıyanlara göre CHP ile kurulacak bir koalisyonun, geniş tabanlı ve Anayasa değişikliği için çoğunluğun olmasına dikkat çekildi. AK Parti, öncelikle MHP ve CHP ile koalisyon seçeneklerini değerlendirecek. Bu partilerin birinden olumlu cevap gelmesi halinde, Ramazan Bayramı'na kadar hükümetin kurulması ve Meclis'teki süreçlerin de tamamlanması öngörülüyor.

OLMAZSA TEKRAR SEÇİM MASADA

Görüşmeler neticesinde uzlaşmanın çıkmaması halinde ise süreç uzayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nun ardından Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor. MHP'nin, HDP ile herhangi bir hükümet formülünde yer almayacağını bir kaç kez beyan etmesiyle CHP'nin AK Parti'siz hükümet modeli görüşmeler başlamadan bitti gibi gözüküyor. AK Parti'li bir hükümetin kurulamaması ve AK Parti'siz hükümet seçeneğinin devre dışı kalması durumunda tekrar seçim gündeme gelecek.

MHP'YE 8 BAKANLIK VERİLECEK

Posta gazetesinde yer alan habere göre AKP-MHP anlaşması ile oluşacak tablo şöyle:

- Meclis Başkanı MHP'li olacak.

- Çözüm Süreci'ne 'Demokratikleşme' denecek. Çatışmasız ortamın devamı için adımlar sürecek. Terör başlarsa kararlılıkla üstüne gidilecek.

- 4 eski bakanın Yüce Divan'a yollanmasına AKP engel olmayacak.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Anayasal Sınırlar' içine kendi isteğiyle çekilecek. MHP Erdoğan'ın Saray'dan çıkıp Çankaya'ya dönmesi için ısrar etmeyecek.

- MHP'ye 8 bakanlık verilecek. İkisi başbakan yardımcılığı olacak. Ekmeleddin İhsanoğlu dışişleri, Murat Başesgioğlu İçişleri, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ekonomi bakanı olacak.