BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

MHPnin kriz yorumu

MHP, Küresel Finans Kirizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Nisan ayı raporunda, “krizin çıktığı ülkelerden daha çok küçüldük” tespitinde bulundu.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA- MHP’nin, ekonomik krizin takibi için oluşturduğu “Küresel Finans Krizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” Nisan ayı kriz fotoğrafını çekti. Komisyonun tespit raporunda, “Başbakanın teğet geçeceğini’ söylediği ve AKP iktidarının etkisinin sınırlı kalacağını iddia ettiği krizin, ekonomiyi ve toplumu derinden etkilediği vurgulandı.

KÜÇÜLDÜK
MHP’nin raporunda, hükümetin inkar etmesine karşın, açıklanan verilerin, ekonomik sorunların sosyal sorunlar haline geldiğini açıkça ortaya koyduğu vurgulandı. Sorunların toplumu derinden etkilediğinin de verilerin analizinden anlaşıldığının belirtildiği açıklamada, 2008’in dördüncü çeyreğinde yüzde 6.2 küçülen ekonominin 2008 yılı genelinde yüzde 1.1 büyüdüğüne dikkat çekildi.

İŞSİZLİK
Kriz sebebiyle en dramatik gelişmenin istihdam alanında yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Mart 2009 itibariyle işsizlik oranı yüzde 15.5’e ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştır. Tarım dışı işsizlik yüzde 19, genç nüfusta işsizlik ise yüzde 27.9’a çıkmıştır. Ocak 2009’da bir önceki yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 1 milyon 59 bin kişi artarak 3 milyon 650 bin kişi olmuştur”denildi.

SEÇİM EKONOMİSİ
AKP iktidarının ve bütün uyarılara rağmen ekonominin içinde bulunduğu şartları dikkate almadağı ve fütursuzca seçim ekonomisi uyguladığının öne sürüldüğü açıklamada şunlar söylendi:

“Görünen o dur ki; revize edilen makro büyüklükler, birkaç ay sonra tekrar revize edilmek zorunda kalacaktır. Maliye Bakanlığı’nın da önümüzdeki günlerde 2009 Yılı Bütçesi’nde revizyona gideceği bellidir. Bakanlığın yapacağı bu revizyonun ardından, Hazine Müsteşarlığı’nın da 2009 yılı Finansman Programı’nı revize ederek kamuoyuyla paylaşması gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde açıklanacak altıncı paketle Kredi Garanti Fonu’nda düzenleme yapılacaktır. Daha önce Komisyonumuz tarafından da önerilen bu tedbire Hükümetin öngördüğü 1 milyar TL tutarındaki kaynak yeterli değildir. Kaynağın mutlaka artırılması ve bankaların batık kredilerinin fonlanmasında değil, reel sektörün ihtiyaçları için kullanılması gerekmektedir.”

SÜRPRİZ DEĞİL
MHP açıklamasında, bugüne kadar Hükümet tarafından alınan önlemlerin ‘bütünlükten mahrum, sinerji yaratmayan ve etkinliği tartışmalı nitelikte’ olduğu öne sürülerek, “Uzun süre krizi göz ardı etmeye çalışan bir ekonomi yönetimi için bunun sürpriz sayılmaması gerekir” eleştirisinde bulunuldu.