BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi

MHP'nin yenilenebilir enerji potansiyelinin araştırılmasına ilişkin önergenin bugün ele alınmasına yönelik grup önerisi kabul edilmedi.

Abone ol

Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine MHP'nin Genel Kurula getirdiği öneri üzerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, bugüne kadar yenilenebilir enerji konusunda destek verdiğini söyledi.
Yıldız'ın, bu düşüncesinin değişerek, doğalgaz ve nükleer enerji kaynaklı üretim modeline yönelmesinin nedenini anlayamadıklarını belirten Seyhan, ''Yine ithal yakıtla çalışacak bir reaktör için anlaşma yapıldı. 1 günde karar değişiyor. Bu anlaşmayı lütfen Meclise getirmeyin. Çünkü, bu anlaşma Genel Kurul iradesini ipotek altına alıyor'' iddiasında bulundu.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da öneri üzerinde partisinin görüşlerini açıklarken, küresel ekonomik kriz nedeniyle yenilenebilir enerji alanında yatırımların azaldığını anlattı.

Sektörde yatırımların teşvik edilmesine taraftar olduklarını belirten Bayramoğlu, ''Ancak, bu yatırımcıların da korunması gerekiyor. Bu durum, kanun Meclis gündemine gelmeyecek anlamına gelmez. Bu konuda konuşanların teknik noktalara hakim olması gerekiyor'' diye konuştu.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da enerji politikalarının ülkeyi sıkıntıya soktuğunu, Hükümetin elle tutulur bir enerji politikası olmadığını öne sürdü.

''Burada ne zaman enerjiden, madenden konuşulsa Sayın Bakan olmuyor'' diyen Işık, şöyle devam etti:

''Eğer Sayın Bakan, bu kanunun arkasında duruyor ve destekliyorsa, kanunun bu yasama yılı içerisinde çıkarılmasını sağlamalıdır. Aksi halde yatırımcıları oyalamasınlar. Kadrolaşmaya olanak sağlayan kanunları bir gecede çıkaran bu Mecliste, bakanlığıyla ilgili konular görülüşürken Sayın Bakan burada yok. Sayın Bakan'ı göreve çağırıyorum.''

AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, ''Türkiye'nin enerji politikası olmadığına'' dair eleştiriler yapıldığını anımsatarak, ''Türkiye'nin öyle bir enerji politikası vardır ki 2023 yılına kadar olan hedefler net olarak belirlenmiştir. Bu da strateji belgesinde vücut bulmuştur'' dedi.

Ekonominin geleceği, kalkınma ve istihdamı artırmak için enerji kullanımının zorunlu olduğuna dikkati çeken Demirkıran, enerji üretimini artıracak yeterli kaynak bulunmaması yüzünden nükleer enerji kullanımının zorunlu hale geldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.