MHP ve AKP, terörü destekleyen partilerin kapatma kapsamında tutulmasında mutabık kaldı. AKP Referandumu tartışıyor...
Abone ol İNTERNETHABER-ÖZELZÜBEYİR KINDIRA
ANKARA/ MHP, ‘kapatmayı önleyecek Anayasa değişikliklerinde’ terörü destekleyen partilerin kapatma kapsamı içinde kalmasını istiyordu. AKP de, Anayasa'nın siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 69'uncu maddesine "terör suçları”nı istisna tutan bir hüküm koyma konusunda MHP’nin istediğine ‘evet’ dedi.
Buna göre;
- 69 maddede, MHP “Terörle organik bağı ve eylem birliği olan ve terörü bölücü amaçlar için bir vasıta olarak gören siyasi partiler istisna tutulmuştur” hükmünün yer almasını istiyor.
-Ak Parti’nin hazırlığında da; Anayasanın 69’uncu maddesinde değişiklik ise, terör suçları dışında parti kapatma olmaması hükmü var. Ayrıca;
-Başsavcının dava açması Meclis’in iznine bağlanacak.
-İddianamede kesinleşmiş mahkeme kararları olacak.
MHP ise Meclis’in izin yetkisini değerlendirmeye alırken, suçlarda bireysel sorumluluğun devam etmesi görüşünü savunuyor.
REFERANDUM
Ak Parti’nin anlaşılan maddeleri MHP ile çıkarması geri kalan maddeleri ise referanduma götürmesi bekleniyor. AKP, referandumdan siyasi kazanç elde edeceğini hesapladığı için referandumu değerlendirme gündeminde tutuyor. Referandum kararı alınırsa rafta bekleyen dosya masaya getirilecek.
Geçtiğimiz yasama döneminde cumhurbaşkanı seçim krizi sırasında Meclis’ten geçirilen, ancak 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e takılan referandum süresinin 120 günden 45 güne indirilmesine ilişkin değişiklik teklifi raftan indirildi. TBMM Anayasa Komisyonu’nda bekleyen 1987 tarihli ve 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanuna geçici bir madde eklenmesine ilişkin kanun teklifiyle, anayasa değişikliklerinin referanduma sunulmasına ilişkin 120 günlük süre 45 güne indirilecek. Yurt dışında bulunan seçmenlerin oy kullanmasına ilişkin 40 günlük süre ise 10 güne indirilecek.
Kanun teklifini halkoylamasıyla ilgili olarak kanunlarda yer alan bütün süreleri, gerektiğinde kısaltarak tespit ve ilanına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na yetki veriyor. Referandumun yapılmasına ilişkin gerekli olan ödeneğin Maliye Bakanlığınca, YSK’ya aktarılması da yine kanun teklifinde yer alan düzenlemeler arasında yer alıyor.