BIST 9.741
DOLAR 35,22
EURO 36,78
ALTIN 2.973,65
HABER /  GÜNCEL

MHP'nin af teklifine AK Parti nasıl bakıyor? 4 konuda endişe var

MHP af teklifini Meclis'e sundu. Şimdi AK Parti'nin teklife nasıl baktığı merak ediliyor. Kulislerde konuşulanlara göre, AK Parti'nin af teklifi konusunda 4 çekincesi bulunuyor.

Abone ol

MHP'nin af teklifini incelemeye alan AK Partili hukukçularda 4 çekince oluştu. İlk etapta düzenlemeyi kendi kıstaslarına uygun hale getirecek yapılması gereken rötuşları belirlemek üzere parti hukukçularının bir çalışma yapacağını kaydedildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca yaptığı, "Devlet, ancak kendine karşı suç işleyenleri affedebilir" vurgusuna karşın teklifte şahsa karşı işlenen suçların da af kapsamına alındığına dikkat çeken parti kurmayları, yıllardır mücadele edilen çete ve organize suç örgütlerinin de kapsamda olmasının kendilerince kabul edilemez olduğunu vurguluyor. 

TEKLİF ÜZERİNDE RÖTUŞLAR YAPILACAK
Milliyet'ten Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, parti kurmayları teklifi peşinen bir bütün halinde kabul ya da reddetmelerinin söz konusu olmadığını, ilk etapta düzenlemeyi kendi kıstaslarına uygun hale getirecek yapılması gereken rötuşları belirlemek üzere parti hukukçularının bir çalışma yapacağını kaydediyor.

360 MİLLETVEKİLİNİN DESTEĞİ GEREKEBİLİR
Kurmaylar, ayrıca MHP'nin savunduğu tezin aksine bu haliyle düzenlemenin Meclis'te yasalaşabilmesi için nitelikli çoğunluğun yani 360 milletvekilinin desteğinin gerekebileceğini de vurguluyor.

'AYM'YE GİDERSE AF GENİŞLEYEBİLİR' ENDİŞESİ
Parti kurmayları, düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşınması halinde affın kapsamının genişleyebileceği endişesini de taşıyor.

TEKLİF DETAYLI İNCELENECEK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği günden beri açıklanan çerçevesiyle öneriye sıcak bakmayan ve temel kıstasını, "devlet, ancak kendisine karşı işlenen suçları affedebilir" olarak belirleyen AK Parti, yapılan çalışmayla teklifi hem niteliği hem de kapsamı açısından detaylı değerlendirilecek.

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, CHP'nin de hukuki açıdan inceleyip, AK Parti'nin tavrını görmek istediğini vurguladığı düzenlemeyle ilgili, partinin hukukçu kurmaylarınca yapılan ön incelemede dört temel çekince öne çıktı. 

Hukukçu kurmayların görüşleri şöyle:

1- MHP'nin, "Teklif ne özel aftır ne genel af. Nitelikli çoğunluk gerekmez" dese de verilen hüküm ve istenen cezalardan 5 yıllık indirim öngörüldüğü için bu düzenleme af niteliğinde sayılabilir. Bu nedenle de Meclis'te kabul edilebilmesi için beşte üç çoğunluğun oyu (360) yani nitelikli çoğunluk gerekebilir. Oysa bizim ve MHP'nin oy toplamı 340'ta kalıyor.

2- Sayın Cumhurbaşkanı ve genel başkanımızın ısrarla vurguladığı bir konu var. ‘Devlet ancak kendine karşı işlenen suçları affedebilir". Biz başından beri bu noktadayız. Ancak teklifle şahıslara karşı işlenen suçlar da af kapsamında. Günlerdir telefon yağmuru altındayız. Oğlu öldürülmüş adam, ‘Çocuğumun katilini af mı edeceksiniz?' diye soruyor. Bir kesimi memnun ederken, bir kesimi mağdur etmemeniz lazım. Teklifin kapsama girmeyen maddeler açıklanması, hangi suçların af kapsamına gireceğinin belirtilmemesi de olası tepkileri azaltmaya yönelik bir algı yöntemi.

3- AK Parti kurulduğu günden itibaren çetelere, organize suç örgütlerin savaş açmış, yoğun mücadele vermiş bir parti. İktidarımız boyunca mücadele edip cezaevine koyduğumuz çeteleri şimdi kendi elimizle sokağa mı salacağız? Böyle bir şeye göz yumamayız. Teklifin kapsamı üzerinde hassas bir çalışma gerekiyor.

4- Hukuki açıdan bazı sorunları olan bir teklif. AYM'ye götürülürse, Rahşan Affı'nda olduğu gibi kapsam genişleyebilir.