42 yıllık MHP tarihinde ilk kez parti yönetimine girmeyi başaran Ruhsar Demirel kadına bakışını yazdı.
Abone olNergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA- MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'e göre kadın ve erkeğin yaratılışından gelen farklılıkları arasında bir eşitlik var. Örneğin erkeklerin beyin kütleleri, kadınların ise beyin hacimleri daha fazla; erkeklerin kemikleri dayanıklı, kadınlar ise ağrıya erkeklerden daha dayanıklı...
MHP'de gözler 42 yıllık parti tarihinde ilk kez parti yönetimine seçilen kadın siyasetçi ünvanını alan MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'e çevrildi. Milletvekili seçildikten sonra yaptığı açıklamadaki, "cahil-cühela" sözleri nedeniyle tartışma yaratan Demirel partisinin Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
Tıp mezuniyetinin yanı sıra Din Sosyolojisi alanında eğitimi bulunan Demirel'in nasıl bir kadın bakış açısıyla politika izleyeceği merak konusu.
Demirel bunun şifrelerini adaylığı döneminde kaleme aldığı, "Kadın üzerinden siyaset mi? Kadınla siyaset mi?" başlığıyla kaleme aldığı yazısıyla verdi.
Dünyadan ve Türkiye'den kadının eğitim, çalışma hayatına katılım, siyasette temsili gibi alanlardaki verileri sıralayan Demirel 9 yıllık AK Parti iktidarındaki kadın çalışmalarını eleştirdi ve şunları söyledi:
KADININ BAŞI SAÇI ÜZERİNDEN SİYASET
"Yaklaşık 9 yıldır hiç büyük kadınları, kadının büyüklüğünü, çokluğunu, üretkenliğini, yaratıcılığını, haklarını, eşitliğini konuşan olmadı. Ama bu 9 yılda kadının, gözyaşlarını, hassasiyetini, şefkatini, sabrını ve OY'unu isteyen kadın üzerinden , kadının başı, saçı üzerinden siyaset yapan çok oldu. Kadın hakları adına kadın üzerinden yürütülen siyaset kadını eşit kılmadığı gibi kadını sadece siyaset söyleminin öznesi yapmanın ötesine geçmedi."
134 ÜLKE ARASINDA NEDEN 125'İNCİYİZ
2010 Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporunda Türkiye'nin kadın-erkek eşitliği noktasında 134 ülke arasında 125. olduğuna dikkat çeken Demirel, "Peki "Dünyanın 17. Büyük ekonomisi" olan Türkiye'de bu tablo nasıl değerlendirilmeli? Ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadını insan kaynağının dışında tutan bir yönetim ne kadar başarılı olabilir?" diye sordu.
Demirel'in kadın-erkek eşitliğiyle ilgili asıl değerlendirmesi ise tam bu noktada devreye giriyor. "Kadın ve erkeğin fıtratından gelen farklılıkları kabul eden ama bu farklılıkta da bir eşitlik var" diyen Demirel tıp mezunu olmasına da dayanarak şu ilginç bilgileri paylaşıyor:
KADIN-ERKEK ARASINDAKİ İLGİNÇ FARKLAR
-Erkeklerin akciğer kapasiteleri kadından daha fazladır ama kadınların kalp atış hızları erkeklerden daha fazladır.
- Erkeklerin kemikleri dayanıklıdır. Ama kadınlar ağrıya erkeklerden daha dayanıklıdır.
- Erkeklerin beyin kütleleri daha fazladır ama kadınların beyin hacimleri daha fazladır.
- Kız çocukları oğlan çocuklarından daha erken yaşta konuşur. Kızlar oğlanlardan daha erken ergen olurlar.
Demirel'e göre fıtrattaki farklılık eşitsizlik değil. Demokratik hukuk devletinde vatandaşlık bilinci ve yurttaşlık sorumluluğu; kadın ve erkeği bir ve eşit sayma, insan hakkında tüm cinsleri eşit tutma fikrini ifade eder.