MHP Uşak Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, 7 Haziran'da koalisyon ihtimalinin olduğunu iddia etti, AK Parti ile birlikte hareket edilebileceğini söyledi.
Abone olEski Merkez Bankası Başkanı ve MHP Uşak Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, 7 Haziran seçimleri sonrası koalisyon ihtimalinin olduğunu söyleyerek, MHP'nin AK Parti ile koalisyon kurabileceğini kaydetti. Başkanlık sistemine kategorik olarak karşı olmadığını da ifade eden Durmuş, parlementer sistemin içine sindirilemediği bir ortamda, başkanlık gibi bir sistem değişikliğine gidilmemesi gerektiğini söyledi.
MHP Uşak Milletvekili Adayı Durmuş Yılmaz, CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sorularını cevapladı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının son derece önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, hükümete rağmen bir bağımsızlığın mümkün olmadığını ifade etti.
Son 20-25 yıllık dönem içerisinde dünyanın uyum döneminde olduğunu ve kabul edilebilir bir büyüme ortamının bulunduğunu anlatan Yılmaz, 2007 kriziyle belirtilen ortamın bozulduğunu söyledi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ile büyüme arasında pozitif bir korelasyon olduğunu, yapılan akademik çalışmaların gösterdiğini kaydeden Yılmaz, para politikaları ile maliye politikaların farklı şeyler olduğunu anlattı. Para politikalarının en kısa vadede 3 ila 9 ay arasında etkisinin hissedildiğini belirten sık sık değiştirilen kararların bu anlamda piyasaları da rahatsız edebileceğini kaydetti. Yılmaz şöyle konuştu;
"KOALİSYON İHTİMALİNİ GÖRÜYORUM"
Koalisyon ihtimalini görüyorum. Ekonomide doğru kararlar verebilecek bir kadronun bulunması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmesse piyasalarda buna göre pozisyon alıyor.
Siyasette bulunmanın gereği iktidar gelmektidir. Tek başına olmasa bile bu koalisyon olursa, eğer payına ekonomiyle ilgili bölüm düşerse bunu doldurabilecek isimler bulunuyor.
"AK PARTİ İLE KOALİSYON OLABİLİR"
AK Parti ile olası bir koalisyon durumunda da bunun yapılması gerekir. Ülke menfeatleri bunun gerektiriyor diye düşünüyorum.
"İMARLA RANT KAPISI"
Biz 2001'de bir krİz yaşadık. 90'lı yıllardaki mali tablolardan kaynaklandı. Bugün artık şehircilik üzeninden rantlar kazanılıyor. Örneğin yapılan bir özelleştirme ya da imar planlarıyla bu yapılıyor. Bugün gelinen noktada imar planı yapılıyor, ona göre ihaleye çıkılıyor ve ihale olduktan sonra değişiyor planlar ve kazanç elde ediliyor. Bizim söylediğimiz bu! Yapılmaması gerekiyor.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Kategorik olarak başkanlık sistemine karşı değilim. Şunu biliyorum ki Türkiye'nin 1880'lı yılların başından bugüne kadar yapılan düzenlemelerde ortaya konulan sistemde 100 yılı aşkın bir parlementer sistemimiz var. Bu sistemde bile bazı aksaklıklar varken bunu yapmak zor. Şimdi hızlı karar alma adına, daha yetkin olmak adına başkanlık sistemi düşünülüyor. Başkanlık sistemi parlementer sistemdeki gibi kuralllar gereğince saygı görmeyecekse bu tartışmalar devam edecektir. Bu nedenle parlementer sistemden yanayım. Özellikle de kuvvetler ayrılığının korunması gerektiğini düşünüyorum.
Eğer kararı hızlı almak için yapılıyorsa bu öncelikle kararın doğru olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bu nedenle kararların tartışılması gerekmektedir. Kurala göre değil duruma göre bir sistem yapmak peşindeyseniz, Türkiye'ye yatırım yapmak isteyenler düşünür ve ona göre karar verirler. Ne yazık ki son iki yıldır bundan kaynaklanan sorunları görüyoruz.
"YOLSUZLUK VAR AMA ÇALIŞIYORLAR..."
Kardeşim yolsuzluk var ama iş yapıyorlar. Çalışıyorlar ama üretiyorlar diyorlar. Ben bunu kesinlikle kabul etmem. Bu bir muhafazakara yakışan bir durum değil. Bizim inandığımız değerler içerisinde böyle bir değerlendirme olmuyor. Ben bu anlamda yapılanlara bir anlamda destek olmak muhafazakarlara yakışmaz.