BIST 9.891
DOLAR 35,36
EURO 36,55
ALTIN 3.024,52
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'li Vural'dan Gül'e veto çağrısı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nu veto etmesi çağrısında bulundu

Abone ol

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AK Parti'deki "polit büronun" hazırladığı "çatlak ve çatışmaları örtbas etmek amacıyla TBMM'yi alet ettiği" kanunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veto etmesi gerktiğini söyledi.

"Sayın Cumhurbaşkanının dik durması ve bu kanunu veto etmesi gerekiyor" diyen Vural, "Daha kendisine gönderilmemiş bir kanun için, Anayasa Mahkemesi adresini vermesi de, beraber hazırladıklarını gösteriyor" şeklinde konuştu.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Vural, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun "AKP içindeki pazarlıklar" sonucunda dün "Çatlak ve çatışmaları örtmek amacıyla" çıkarıldığını ileri sürdü. "Cumhurbaşkanlığı AKP'nin iç meselesi değildir" diyen Vural, "TBMM'yi buna alet etmeleri ve Cumhurbaşkanlığı makamını siyasileştirmeleri" kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi. Vural şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı görevi hukuksuz işgal durumuna düşürülmüştür. Cumhurbaşkanının yapması gereken yasayı veto etmektir. Zira Cumhurbaşkanı hiçbir güç karşısında boyun eğmemelidir. Tehditler, şantajlar ve pazarlıklar karşısında dik durmalıdır. Şike ve milletvekili maaşları konusunda Cumhurbaşkanı nasıl bir tavır takındıysa, bu yasada da aynı tavrı devam ettirmelidir. Kamuoyunda tartışılan, Anayasada olmayan bir konuya kılıf hazırlanmıştır ve kamu vicdanı rahatsızdır.

Sayın Cumhurbaşkanı 5 yıllığına seçilmiştir. 19 milyon vatandaş bunun için oy vermiştir. Cumhurbaşkanı AKP'nin değil, milletin Cumhurbaşkanıdır. Bunu yapmak millet iradesine saygısızlıktır. Sayın Cumhurbaşkanını millet iradesine saygılı olmaya davet ediyoruz. Peşinen kabul etmiş gibi açıklama yapması yanlıştır. Bunu yapması Cumhurbaşkanlığı makamını tartışmalı hale getirmiştir."

MİLLET İRADESİ

Milletin yüzde 68,95 buna "evet" dediğini hatırlatan Vural, "5+5 olacak, halk seçecek dediniz. Anayasanın hiç mi hükmü yok? 21 Ekim 2007 tarihinde bu millet neyi onayladı? Millet iradesi karşısında, dün 336 milletvekilinden 224'ünün kabul ettiği kanunu mu onaylayacaksınız" diyerek bunun yapılmasının Cumhurbaşkanlığı makamının tartışmalı hale getireceğini de dikkat çekti. Vural şunları söyledi:

"Eğri minareyi, iple düzeltemeye çalışıyorlar. Burhan Kuzu'nun ipiyle hiç düzelmez. (Anayasa eğri yapmışız, düzeltiyoruz) yok öyle bir şey. Ayrıca Anayasayı siyasete uyduramazsınız. Sayın Cumhurbaşkanı da Aksaray'dan (Ana muhalefet Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir) açıklaması yapıyor. Daha kendisine gönderilmemiş bir kanun için. İnsan bir inceletir, hukukçulara sorar. Peşinen kabul ediyor gibi. Beraber hazırlamışlar bu da onun delili.

Dik duracaksın, biz senden bunu bekliyoruz. 'Ben AKP'nin değil, milletin Cumhurbaşkanıyım' diyeceksin. 31 Mayıs 2007'de kabul edilen neydi 11.Cumhurbaşkanı diyordu. Sende seçildiğinde 5 yıllığına seçildiğini biliyordun. KPSS'de sormuşlardı görev süresini, ÖSYM biliyor, Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu bilmiyor. Anayasa Komisyonu Başkanlığını emir komuta ile yapamazsın. Kuzu,kuzu bu işler yapılmaz. 5 günlük süreyi 10 güne çıkarılması önergesini Anayasa aykırı olduğu iddiasıyla kabul etmiyorsun, ama Anayasayı kanunla değiştirmeye çalışıyorsun. Sayın Kuzu, en iyisi tekrar hukuk fakültesine girsin. Öğrencilere önerdiği yumurtaları kendi yerse daha iyi eder."

KATSAYI

CHP'nin Danıştay'a YÖK'ün katsayı uygulamasına ilişkin başvurusuna yönelik sorulara da cevap veren Vural, "Doğru bulmuyoruz. Bu katsayı konusunda farklılık oluşturulmamalı. Mesleki eğitimi cazip mi kılmak istiyorsunuz? Bunun çeşitli yolları var. Ama biz daha önce de söyledik. Bununla ilgili kanun teklifi de verdik. Gelin bunu kanunla düzenleyelim dedik. Bugün YÖK Başkanı kaldırdı, yarın bir başkası geri getirebilir. Bunun tümden halledilmesi gerekir" dedi.