MHP, kendi hükümeti zamanında kalkan bir cezalandırma sistemini geri istiyor. Ama bu konuda çok çekingen..
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA – Hemen her seçim meydanında “Apo’yu asamadınız, idamı kaldırdınız” eleştirisine muhatap olan MHP, idam cezasını yeniden getirmek için hazırlık yapıyor.
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu'nun, idam cezasının Anayasa ve yasalara yeniden monte edilmesi için kanun teklifi hazırladığı kamuoyu gündeminde tartışılmaya başlandı. Serdaroğlu'nun teklifini MHP Meclis Grup Başkanlığı’na sunduğu ancak teklifin, partinin onayını alarak Meclis Başkanlığı’na sunulmadığı bildirilmişti. Serdaroğlu, İNTERNETHABER'e; "Bu sadece düşünce bazında bir sohbette yer alan konu. Bu konuda teklif hazırlamadım" dedi.
TERÖR VE CİNAYETE İDAM
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu’nun, MHP Grup Başkanlığı’na sunduğu ileri sürülen teklifte, “savaş, yakın savaş, seferberlik ve terör hali ile kasıtlı adam öldürme suçlarında idam cezasının uygulanması” isteniyor.
SERDAROĞLU: "TEKLİF YOK"
Ancak, İNTERNETHABER'e konu ile ilgili açıklama yapan Serdaroğlu, "Böyle bir kanun teklifi hazırlamadım. Bu konu sadece bizim aramızda sohbette konuşulan bir konu. Zaten hayata geçmesi mümkün görülmüyor. Bizim şu an sadece 70 milletvekilimiz var. Böyle bir konuyu Meclis'ten çıkartmamız bile mümkün değil. Zaten bu konuda bir teklif verilecekse bu bir milletvekilinin verebileceği bir teklif olamaz. Bu parti kararı ile ve parti teklifi ile gündeme gelebilir. Ben bunu bilen bir vekilim. Bu nedenle yazılı bir teklif verdiğim doğru değil" dedi.
ANAYASA DA DEĞİŞMELİ
İdam cezasının yeniden uygulanabilmesi için TCK yanında, anayasada da değişikliğe gidilmesi gerekiyor. 70 milletvekili olan MHP’nin anayasa değişiklik teklifi vermesi için yeterli sayıda milletvekili bulunmuyor. Ancak, Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek anayasa değişiklikleri görüşülürken konunun gündeme gelebilir. Böyle bir değişikliğe gidilirse; bölücübaşı Apo’nun yeniden yargılanması sonraki adım olabilir. Bu durumda; Apo’nun idamı bile gündeme gelebilir.
İDAM NASIL KALKTI?
2002’de ise o dönemde iktidarda olan MHP ve muhalefette olan AK Parti'nin muhalefetine rağmen idam cezası kaldırıldı. MHP'lilerin isteği üzerine yapılan açık oylamaya 419 milletvekili katıldı. Madde 162 ret oyuna karşın 256 oyla kabul edildi. Oylamada, 1 üye de çekimser kaldı.
TÜMÜYLE TEMİZLENDİ
8 Ekim 2005’te Türkiye ile AB arasındaki müzakere sürecinin başlamasıyla birlikte TBMM, Türkiye’nin çekince koyduğu “Savaş halinde dahi idam cezasının kaldırılmasını” öngören İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Koruma Sözleşmesi’nin 13. Protokolünü onayladı. Son olarak da Meclis İçtüzüğü’ndeki ‘idam” ibaresi bu yıl içinde yapılan değişiklikle tamamen çıkarıldı. Böylece idam anayasa, yasa ve tüzükten çıkarılmış oldu.
MHP’Lİ ÇELİK: İDAM YENİDEN GELSİN
İçtüzük’teki “idam” ibaresinin çıkarılmasına da MHP muhalefet etmişti. MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik’in, yasalardan ölüm cezasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeye paralel olarak içtüzükten “idam” ibaresinin çıkarılmasına tepki göstermiş, “Savaş, yakın savaş, seferberlik ve terör halinde idam cezasının İçtüzük’ten çıkarılmasına karşıyız. Çünkü biz idamın yeniden getirilmesini istiyoruz” demişti.
CANİLER ASILSIN
Son olarak açıklama yapan MHP İzmir İl Başkanı Musavvat Dervişoğlu, son zamanlardaki terör saldırılarını gündeme getirerek, idam cezasının yeniden getirilmesini istedi. Dervişoğlu, "MHP ve vatandaş, bölücü terör örgütünün cani elebaşları ve elemanları için idam cezasının yeniden koyulması istemektedir. Bu sese kulak tıkamak neredeyse imkansız hale gelmiştir" dedi.