MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Gazetecilerin sorunlarına ilişkin bir araştırma önergesi Meclis’e getirilebilir, MHP olarak bir adım at...
Abone olMHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Gazetecilerin sorunlarına ilişkin bir araştırma önergesi Meclis’e getirilebilir, MHP olarak bir adım atabiliriz" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilerin sorunlarına ilişkin hazırladıkları raporu MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’a sundu. Vural, yaptığı konuşmada, "212 Sayılı Yasa çıktı ama uygulamasında gazetecilerin sorunları var ama bir de gazeteciliğin sorunları var. MHP olarak özellikle demokrasimizin denge denetim mekanizmalarının kaybı olduğu bir ortamda, medya özgürlüğünün tartışıldığı bir ortam içinde kamusal faaliyetler hakkında vatandaşın bilgi edinme hakkını demokrasinin özü olarak görüyoruz. Bu bakımdan medyanın içinde bulunduğu sorunlar sadece medyanın değil, demokrasi sorunudur. Görüş ve düşüncelerimizi vatandaşlarımıza ancak kitle iletişim araçlarıyla iletebiliriz. Medyanın politik bir pazarlama aracı haline dönüştürüldüğü bir ortam. Medyanın gidişatı konusunda biz de söz söyleme gereğini görüyoruz. Gazetecilerin çalışma ortamlarının daraltılmasını ciddi bir risk olarak görüyoruz. Medya ile ilgili hangi medya grubunun ne zaman el değiştireceği konusu ve bunların sonucunda da gazetecilerin akıbeti söz konusu gerçekten büyük bir sorun olarak görülmektedir" şeklinde konuştu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ise günümüzde çok sayıda işsiz gazetecinin olduğunu belirterek, "Gazeteciliğin en önemli unsurlarından birisi kamuoyu adına eleştirmek. Ama bunu yapan gazeteciler birer birer gazetelerinden ayıklanıyorlar. Bu da çok üzücü. Sosyal medyada kendilerini ancak ifade etme çabasını buluyorlar. Halk bilgilenemiyor yeterince" dedi.
Kısa bir raporla sorunlara değindiklerini ve çalışan gazeteciler açısından hazırlıklarının olduğunu belirten Olcayto, Meclis’te bulunan partilerin bu konuda ortak bir görüşe varması gerektiğine işaret etti. Siyasilerin zaman zaman nefret söylemine varan konuşmalarının olduğunu ve bunun basına yansıdığını anlatan Olcayto, bunun gazeteciliğin dışına çıktığını ifade etti.
"SENDİKALI OLANLARIN ÜSTÜNDE BÜYÜK BASKI VAR"
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç ise "Gazeteciliğin yanı sıra sendikacılık açısından da çok büyük sorunlar var. Sendikalı olanların üstünde büyük baskı var, işsizlikle tehdit ediliyorlar. Gazetecilerin özgüveni yok. Toplu sözleşmeyle bütün haklar elde edilince oto sansür ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum. Açılan davalar görüşülmüyor. Yüzde 10 civarında basın kartı taşıyan arkadaş var. Diğer gazeteciler 212 kadrolu olarak işe alınmıyorlar, dolayısıyla basın kartı alma hakları elinden alınmış oluyor" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin sorunlarına ilişkin bir araştırma önergesinin TBMM’ye getirilebileceğini anlatan Vural, bu konuda MHP olarak bir atım atabileceklerini söyledi. Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ’kuvvetler ayrılığı’ açıklamalarına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanını açıklamaları zaman zaman konuşuyor ama doğrusu sadece ve sadece bu konuşmalarıyla devletin kurullarının sağlıklı işleyeceği bir şey oluşturmuyor. Türkiye’de Sayın Cumhurbaşkanına verilen görev, denge denetim mekanizmasını kurabilmektedir. Cumhurbaşkanı maalesef doğrudan doğruya yürütmenin her istediğini yapan bir Cumhurbaşkanı olmuştur. Güçler ayrılığının oluşmasına nasıl bir katkı sağlamıştır kamuoyunun bir bilgisi yoktur. Bugün Türkiye’de hukuk devleti ortadan kaldırılıyor, bir tasfiye devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanının güçler ayrılığını çalıştırması gerekiyordu. Ben ne yapabilirim diye sormuş. Cumhurbaşkanı önümüzdeki aylarda yapılacak seçim için sadece ve sadece biraz oy peşinde koşuyor. Mesele oy almak ya da Cumhurbaşkanı olmak değildir, Cumhurbaşkanına verilen görevleri yerine getirmektir. Muhalefetin parlamentoda ortaya koyduğu birçok kanun, anayasaya aykırı olmasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmemiştir" şeklinde konuştu.
(İHA)