BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'den AK Parti'ye 'Yeni 411' çağrısı

MHP, Ankara'da düğümlenen türban sorununu çözmek için AK Parti'ye çağrı yaptı: Gelin 411 oyla olduğu gibi bu konuyu birlikte çözelim...

Abone ol











Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Başkent'teki türban kavgasında son gelişme... MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, düğümlenen türban sorununu çözmek için yeni bir çıkış yaptı. Bahçeli, yazılı bir açıklama yaparak, "2008'de varılan mutabakata bağlıyız" görüşünü dile getirdi. Bilindiği gibi, AK Parti ile MHP'nin türban mutabakatı Meclis'ten 411 oyla geçmişti.

Bahçeli'nin yazılı açıklamasının ajanslara düştüğü sırada MHP'nin kurmayları da benzer açıklamalar yaptı. İNTERNETHABER'e konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, partisinin türban konusundaki yol haritasını anlattı.

 Bahçeli: Kabul edilemez

Bahçeli, ''Yargı organlarının sınırları da Anayasa ve kanunlarla belirlenmiştir. TBMM üzerinde 'yargı kayyumluğu' tesisi anlamına gelecek açıklamalar bu bakımdan TBMM'nin görev ve yetkilerine kabul edilmez müdahalelerdir'' açıklamasında bulundu. Haberin devamı için tıklayın

MHP'NİN TÜRBAN KONUSUNDAKİ DURUŞU

Üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması için AK Parti’nin önerisine tek olumlu yanıt veren MHP, Başbakan Erdoğan’ın çözümü seçim sonrasına bırakmasına, "Seçimin istismar malzemesi belli oldu" diye tepki gösterdi.

MHP, CHP’den olumsuz yanıt alan AK Parti’ye 2008 yılında mutabakata vardıkları teklifi yeniden getirmeleri durumunda tam destek sözü vermişti. Ancak bu öneri Başbakan Erdoğan’ın Finlandiya’dan verdiği “Seçim sonrası Anayasa değişikliği ile yapalım” mesajı ile ortada kaldı.
Gelinen süreci MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile konuştuk. MHP’nin bundan sonra ne yapacağını sorduğumuz Paçacı, “Stratejimiz belli, teklif sunmayacağız” diyerek şunları söyledi:

CHP laiklik adına AKP din ve inanç özgürlüğü adına istismar ediyor. 2008 mutabakat metninde AKP imzası olduğu halde YÖK geçici 17. maddeyi getirmedi. CHP’de Anayasa Mahkemesine götürdü. İkisi de çözmek istemiyor, düğümlüyor. Biz çok samimi ve netiz. 2008’deki mutabakatın arkasındayız. Meclis’e 2008’deki gibi teklifi getirirlerse 70 miletvekili ile gerekirse referandum sürecinde de destekleriz diyoruz. Ama Başbakan seçim sonuna bıraktı.”

SEÇİM SÜRECİNİN İKİ İSTİSMAR KONUSU

Paçacı önerilerine karşın Başbakan’ın türban sorununun çözümünü seçim sonrası yapılacak bir Anayasa değişikliğine bırakılmasını tepki gösterdi. “Seçimde istismar malzemesi yapmaya devam edecek” diyen Paçacı şunları söyledi:

“2011 seçimlerinin istismar malzemeleri belli oldu. Biri Kürt kökenli vatandaşlara karşı Diyarbakır’da yapılan açıklama ile uzatılan 2011 yeni Anayasa havucu. Şimdi türbanı da oraya koydu. Bunu da istismar etmeye devam edecek.”

YÖK BAŞKANI'NA ELEŞTİRİLER

Siyasiler anlaşamadı ama türban sorunu YÖK’ün uygulamaları ile tartışılmaya devam edecek. Bu noktada da Paçacı’nın YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a eleştirileri var. Paçacı, “YÖK Başkanının demeçleri yanlış. Madem tek başına halledecektin, yasamaya gerek yok o zaman. Yasamayı devreden çıkartarak bir sorun çözülemez. Ben yaptım oldu ile olmaz. Anayasa Mahkemesinin verdiği kararlar ortada” uyarısı yaptı.

BAHÇELİ YARGIYA HANGİ MESAJLARI YOLLADI?

[PAGE]

"2008'DEKİ MUTABAKATA BAĞLIYIZ"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü konusunda ''MHP, 2008 yılında AKP ile varılan yazılı mutabakatın bütün unsurlarına bağlı olmayı sürdürmektedir. İktidar partisinin bu esaslar çerçevesinde TBMM çatısı altında başlatacağı girişimi desteklemeye hazırdır'' açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE'NİN KANAYAN YARASI

Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerdeki başörtüsü konusunun ''Türkiye'nin kanayan yarası'' olduğunu ifade ederek, son gelişmelerin bugüne kadar bu sorunun çözümsüz kalmasının nedenlerini bir kere daha gözler önüne serdiğini belirtti.

MHP'nin bu konudaki ilke ve yaklaşımını başından beri açık ve somut olarak ortaya koyduğunu ifade eden Bahçeli, MHP'nin aynı zamanda diğer siyasi partileri istismar hesaplarından uzak ve iyi niyetli ortak çözüme katkı yapmaya davet ettiğini anımsattı.

İSTİSMAR TAHTERAVALLİSİNİN İKİ KUTBU

Bahçeli, bu çerçevede başörtüsü serbestisinin sınırlarının kesin çizgilerle belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''MHP, bu düzenlemenin münhasıran üniversitelerle sınırlı kalacağının bir yasal güvenceye bağlanmasını ve siyasi partilerin bu yöndeki iradelerini tereddüte yer bırakmayacak şekilde açıklamalarını önermiştir. Ancak, bu konuyu istismar aracı olarak gören, istismar tahterevallisinin iki kutbu olan AKP ve CHP'nin siyasi hesapları nedeniyle TBMM çatısı altında ortak bir uzlaşma zemini bulunamayacağı anlaşılmaktadır.

Öte yandan, yasal yetkileri ve konumu kanunla belirlenmiş olan YÖK Başkanı'nın bu konuda yetkilerini aşan girişimlerde bulunması, üniversite öğrenci seçme sınavları ve kamu personeli seçme sınavları için resen düzenlemeler yapması, bu konuda sürekli görüş beyan etmesi sorunun çözümsüzlüğe itilmesine katkıda bulunmaktadır.'' Bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler TBMM'nin görev ve yetkisindedir.''

''YARGI'NIN TBMM'NİN GÖREV VE YETKİLERİNE MÜDAHALESİ KABUL EDİLEMEZ''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın dün yaptığı açıklamayı da eleştiren Devlet Bahçeli, ''Yargı organlarının sınırları da Anayasa ve kanunlarla belirlenmiştir. TBMM üzerinde 'yargı kayyumluğu' tesisi anlamına gelecek açıklamalar bu bakımdan TBMM'nin görev ve yetkilerine kabul edilmez müdahalelerdir'' değerlendirmesinde bulundu.

Her kurum ve kuruluşun anayasal çerçeveye ve demokratik parlamenter rejimin icaplarına riayet etmekle sorumlu olduklarına dikkati çeken Bahçeli, ''Gelinen bu noktada MHP, 2008 yılında AKP ile varılan yazılı mutabakatın bütün unsurlarına bağlı olmayı sürdürmektedir. MHP, iktidar partisinin bu esaslar çerçevesinde TBMM çatısı altında başlatacağı girişimi desteklemeye hazırdır'' dedi.