BIST 9.657
DOLAR 34,59
EURO 36,28
ALTIN 2.987,31
HABER /  POLİTİKA

MHP'de muhalifler düğmeye bastı Bahçeli şimdi ne yapacak?

MHP'de kazan kaldıran parti içi muhalif kesim olağanüstü kongre stratejisini belirledi. Genel merkezin zaman oyununu boşa çıkarmak isteyen muhalifler kongre için düğmeye bastı.

Abone ol

Milliyetçi Hareket Partisi'nde olağanüstü kongre talep eden muhalifler ile genel merkezin taktik hamleleri art arda geliyor. MHP Genel Merkezi, muhalif kanadın 15 Ocak'ta teslim ettiği 543 imzayı tek tek masaya yatırdı.

420 imzaya düştüğü dile getirilen imzalardan bazılarının delege olmadığı, bazılarının partiye üyeliğinin bulunmadığı tespiti yapıldı. Muhalefetin elindeki delege listesinin geçmiş tarihe ait olması nedeniyle bazı delegelerin ölmesi, ihraç edilmesi veya partiden istifa etmesine ilişkin güncel bilgilerin bulunmadığı bildirildi. MHP Genel Merkezi güncel son resmi üye listesiyle imzaları tek tek karşılaştırıyor. Genel merkezin ayıklama işlemini raporlaştırıp halen Kocaeli'nde hastanede yatmakta olan Bahçeli'ye ileteceği ifade edildi.

İŞTE MHP'DE MERAKLA BEKLENEN YOL HARİTASI

Muhalifler ise olağanüstü kurultay konusunda genel merkezin atacağı adımını tahmin etmeye çalışırken, sonrasında kendilerinin yapacağı hamleyi hesaplıyor. Muhalefetin partiyi olağanüstü kurultaya götürmek için belirlediği yol haritası şu unsurlardan oluşuyor:

Delegelerin 5'te 1'inin imzasıyla genel merkezin kongre toplamakla yükümlü olduğu tezi işlenecek. Bunun ‘yükümlülük' olduğu, ‘partiyi kapatma yetkisi bile bulunan' MYK'nın, genel başkandan daha yetkili olduğu ifade edilecek.

Siyasi Partiler Yasası'nın 121. maddesinin, "Bu kanunda eksik, öngörülmeyen, açıklanmamış hususlar varsa Dernekler Kanunu ve Medeni Kanun hükümleri uygulanır" hükmü gereği, Dernekler Yasası'nın geçerli olduğu iddia edilecek.

"30 GÜN İÇİNDE KONGRE TOPLANIR"

Parti tüzüğünde ve Siyasi Partiler Yasası'nda süre belirtilmemesine rağmen, Dernekler Yasası ve tüzüğünün, ‘30 gün içinde kongre toplanır' hükmü gerekçe gösterilerek kongrenin toplanması için kamuoyu baskısı oluşturulacak, emsal kararlar delil olarak gösterilecek.

Milliyet'in haberine göre, 2009'da MHP Genel Merkezi'nin kongre çağrısında bulunmaması üzerine 17. günde mahkemeye başvurulması ve mahkemenin de, ‘davayı erken açtın, 30 günü beklemedin' dememesi emsal gösterilecek. 15 gün içinde olağanüstü kurultay çağrısı yapılmazsa, mahkemeye gidilecek. 30 günlük süre beklenmeyecek. 3 ay içinde sonuç alınabilecek bir taktik izlenecek.

KAYYUM İSTENECEK

30 günlük süre içinde sonuç alınamazsa, sulh hukuk mahkemesine başvurularak kayyum istenecek. Kayyum sadece kurultayı düzenlemekle görevli olacak, kurultay tarihini ilan edecek, salonu bulacak, ve seçimi gerçekleştirecek.

Genel merkez kayyum atama kararını temyiz ederek bir üst mahkemeye taşıyabilecek. Ancak muhalefet, kayyum konusunda bir temyiz talebi beklemiyor.

Kurultay toplanması başarılırsa, 611'in üzerinde oy bulunup, parti tüzüğü değiştirilecek.

Tüzük değiştirilebilirse aynı gün delegenin 20'de 1'inin imzasıyla (40 delege) genel başkanlık seçimi yapılabilecek. Bu ismin kim olacağına ise salondaki delege karar verecek.