BIST 9.259
DOLAR 34,56
EURO 36,57
ALTIN 2.916,20
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP'de 'Kurtlar İttifakı' nasıl gerçek oldu?

MHP Lideri Bahçeli'nin küskünlere dönük olarak başlattığı girişimler ne durumda? Bu girişimlerin en önemli siyasi sonucu ne oldu? İşte Ankara kulislerindeki bilgiler ve en yetkili isimden açıklamalar...

Abone ol

Ankara kulislerine zaman zaman göz atıyoruz. Başkent siyasetinin belirleyici aktörleri olan partilerin perde arkasında yaşananları analiz olarak sunmaya çalışıyoruz. Bu kez, size MHP kulislerindeki yansımaları aktaracağız.

ÜÇ İSİM GENİŞ YELPAZE

Malûm, MHP'de önemli bir açılım var. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 'küskün' olarak adlandırılan eski isimleri, yeniden parti çatısı altına toplamak için çalışma başlattı. Ümit Özdağ, Koray Aydın ve Azmi Karamahmutoğlu gibi isimlerle temasa geçerek, onları yeniden partiye davet etti. Bu üç isim konusunda bir sıkıntı yok.

Bu isimler, Bahçeli'nin çağrısına olumlu yanıt vermiş görünüyorlar. Bu isimlerin MHP tabanı açısından özel bir önemi var. Ümit Özdağ, 'Ülkücü aydın' ve aynı zamanda Alparslan Türkeş'in Milli Birlik Komitesi'ndeki yakın çalışma arkadaşlarından Muzaffer Özdağ'ın oğlu. 'Ülkücü tarihi' yakından bilenler hatırlayacaktır. Muzaffer Özdağ, Ahmet Tahtakılıç liderliğindeki CKMP'nin 1965'deki yönetimini Türkeş'le birlikte devirip, partiyi 8-9 şubat 1969'daki MHP kongresi'ne taşıyan isim.
Koray Aydın partinin eski genel sekreteri. Ama Koray Aydın'ı bu sıfatların içine sıkıştırmak yetmez. Aydın, MHP teşkilatları üzerinde hatırı sayılır bir ağırlığa sahip, örgütçü bir politikacı. Bir de 1997'de kongresinde Bahçeli'yi liderliğe taşıyan isimlerden biri olduğunu hatırlatmakta yarar var. Azmi Karamahmutoğlu ise Ülkü Ocakları'nın önemli simgelerinden biri... Üçünün de Bahçeli'ye yeşil ışık yakması, buluşmanın sağlam temellere oturacağı yönünde izlenimler veriyor.

SÜRPRİZ İSİMLER DE VAR...  

Bu arada, Sadi Somuncuoğlu da, MHP yönetiminin parti çatısı altında görmek istediği politikacılardan biri. Sanıyorum, bu konuda da bir görüşme ya da temas gerçekleşecek. Aldığımız bilgilere göre, Bahçeli, bu görüşmeleri bizzat kendisi yapıyor. Hemen her gün "Millet ve Devlet Bekası İçin Güç Birliği" sloganıyla başlattığı bu hamleyi, bir adım ileri taşımak için temaslar yürütüyor. Sürpriz isimler de var, milliyetçi kamuoyunun gönlünde taht kuran bilinen isimler de...

KIRILMA SONRASI ÖNEMLİ ADIM

Yıllarca sağ partileri ve MHP'yi yakından takip eden bir gazeteci olarak, objektif tespitim şu: Bu proje, ilk kez MHP çatısı dışında kalan isimleri biraraya getiriyor. 1997'deki olaylı kongre sonrası parti içindeki siyasi kırılma, aslında ilk kez telafi ediliyor. Diyebiliriz ki, bu projenin en önemli siyasi sonucu bu.

GENEL SEKRETER NE DEDİ?

Kulislere kulak kabartmakla kalmadık. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile de biraz sohbet edip, açılımın şifrelerini konuştuk. Cihan Paçacı, Devlet Bahçeli'nin girişimlerinden söz ederken, önemli bir rezerv koymayı da ihmal etmiyor. Biz, bu sözleri Paçacı'nın ağzından aktaralım ve analizimize noktayı koyalım...

"Bu çağrı, parti içinde 'küskün, kırgın' diye adlandırılan arkadaşlarımıza... Aynı zamanda diğer siyasi partilerde bulunan Ülkücü kökenli ve Milliyetçi görüşlerini muhafaza eden isimlere... Sayın Genel Başkanımız, Türkiye'de sevilen, sayılan MHP ile uyumsuzluğu olmayan isimleri de davet ediyor. 'Ülke etnik bölünmeye götürülüyor. Biz bunu ancak güçbirliği yaparak, iktidara gelerek engelleriz' düşüncesiyle hareket eden Genel Başkanımız, görüşmelerini sürdürüyor. Ama şunu söyleyelim; çağrımız, AKP'nin payandası haline gelenlere değildir..."