BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

MHP ve MSP kimi bitirdi?

Yeniden Milli Mücadele Hareketi'nin tarihi kitap konusu oldu. Hareketin öncüsü İrfan Küçükköy, MHP ve MSP'nin zamanla Yeniden Mücadele Hareket'ini erittiğini söyledi.

Abone ol

Yeniden Milli Mücadele Hareketi'nin tarihi ilk kez kitap konusu oldu. Hareketin kurucularından İrfan Küçükköy, "Bir Uyanışın Anatomisi" ismiyle kaleme aldığı kitapta, masonlara tepki olarak kurulan hareketin MSP ve MHP'nin tüm dini ve milliyetçi sloganlarını kullanarak, kitlelerini çektiğini ve çöküşe yol açtığını ileri sürüyor.

Türkiye'de bir döneme damgasını vuran ve 12 Eylül askeri darbesiyle birlikte dağılan Yeniden Milli Mücadele Hareketi'nin tarihi ilk kez kitap konusu oldu. Hareketin kurucularından İrfan Küçükköy, "Bir Uyanışın Anatomisi" ismiyle kaleme aldığı kitapta, Mücadele Birliği'nin 13 yıllık öyküsünü anlatırken, hareketin çeşitli etkinliklerine ait fotoğraf, belge ve gazete-dergi kupürlerine de yer verdi.

Kızının birine "Mücadele" ismini koyan Küçükköy, takdim bölümünde bu kitabı niçin yazdığını şöyle anlattı: "Çok azı politikayla ilgilendiği halde hükümetlere bakanlar vermiş, her partide üst yönetim kadrolarında elemanları bulunan, her partide genel başkan yardımcılığı düzeyinde temsil edilmiş, en önemli illerin belediye başkanlıklarını elde etmiş, bürokraside, genel müdürlükler, bakanlık müşavirlikleri, valilik gibi yüksek seviyedeki memurluklarda temsil edilmiş, ünlü gazetecileri içinden çıkarmış, pek çok elemanı değişik alanlarda akademik kariyer sahibi olmuş bir hareketin incelenmesi gerekirdi."

Küçükköy, Mücadele Birliği'ni "1967-1980 yılları arasında aktif bir milli uyanış hareketinin adı" olarak tarif ederken, hareketin "Mücadeleciler" olarak tanındığını anlatıyor. 488 sayfalık kitapta, hareket, Mücadele Birliğinin Tarihçesi, Hazırlık Çalışmaları (1964-1967), Kuruluş Çalışmaları (1967-1970), 12 Mart Muhtırası Veya Sağda Parçalı Politika Dönemi (12 Mart 1971), İlkler İstanbul'da (1970-1977), Mücadele Birliğinda Kadro Değişimi: İlkler safdışı (1977-1980), Mücadele Birliği'nin fikriyatı; Mücadele Birliği'nin Özellikleri, Birliğin İdealeri, Millet Düşmanlarının İhanet Planlarına Bakışları, Resimlerin Diliyle Mücadele Birliği başlıkları altında inceledi.

Masonlara tepki olarak kuruldu

Mücadele Birliği'nin kuruluşunu ayrıntılı olarak anlatan Küçükköy, hem teşkilat çalışmalarının hem de ilk görüşlerinin önceden programlanmadan oluştuğunu belirtirken, Mücadele Birliği'nin ilk görüşlerini şöyle sıraladı: "1-Ülkenin yönetiminde gayr-i milli unsurlar güçlü ve aktifdirler. Bunların başında masonlar gelir. Vatan evlatlarının devlet yönetiminde söz sahibi olması gerekir. 2- İtikadi safiyete ulaşmak ve onu korumak şarttır. Bazı tarikatlar, akaid prensiplerinden sapmalar yapmıştır. 3- Mensuplarımız dini hayatı yaşamada itina göstermelidir. 4- Dünya üzerinde Yahudiler'in etkisi güçlüdür. 5- Türkiye Devleti'ni iki büyük tehlike beklemektedir. Bunlardan birisi Türkiye'nin bölünmesidir. ABD, Türkiye'nin bölünmesi için aktif olmaktadır. İkinci büyük tehlike, Rusya'nın ülkemizin tamamını veya bir kısmını işgal etmesidir. 6- Ordu-Millet bütünlüğünü korumak gerekir. 7- NATO, CENTO, SEATO gibi kuruluşlar ABD'nin dünya hakimiyetinin vasıtalarıdır."

Hareket neden parti olamadı?

Küçükköy kitabında, Mücadele Birliği'nin iki lideri Aykut Edibali ile Yavuz Aslan Argun'un yanısıra harekete öncülük eden Mehmet Çetin, Necmettin Erişen, Kemal Yaman, Mevlüt Baltacı, Hasan Elmas, İbrahim Akpınar, İhsan Ramiz Bayram gibi öncü isimleri de anlattı. Küçükköy, 1967 yılına gelindiğinde hemen hemen her ilde sempatizanları ve çalışanları olan hareketin 18 Kasım 1967'de Mücadele Birliği ismini alarak kurulduğunu belirtti. Küçükköy, her ilde teşkilatlanmalarına rağmen neden parti olamadıklarını ise şöyle açıkladı: "Ortaya koyduğumuz hedefler, sosyal olduğu kadar siyasi idi. Bu hedefleri, ancak bir iktidar gerçekleştirebilirdi. İktidar olunmasa bile siyasi parti mutlaka kurulmalı idi. Ama nasıl? Liderlerimiz dahil hiçbirimizin yaşı otuza gelmiş değildi. Bu tabi engel, parti kurmamızı engellemiştir."

MHP ve MSP çökertti

"Biz faaliyete geçtiğimizde ne MHP ne MSP vardı. Arkadaşlarımız fakültelerindeki öğrenci teşkilatlarını ele geçirmek için büyük gayret sarfettiler. Büyük gayretlerle MTTB'yi ele geçirdik. Milliyetçilerin eline geçtikten sonra ilk genel başkan İsmail Kahraman oldu" diyen Küçükköy, MSP ve MHP'nin Mücadeleciler'in tüm dini ve milliyetçi sloganlarını kullanarak, tabanda etkili olmaya başladığını, zamanla çöküşe yolaçtığını anlattı.

KIZININ ADI BİLE MÜCADELE

İrfan Küçükköy, eşi Hacer Hanım, kızları Mücadele (Psikiyatrist Dr.) ve Sümeyye (Dahiliye Uzm. Dr.) ile birlikte.

İlk hapis yatan Çiçek oldu

Bu hareket mensupları içinde ilk cezaevi ile tanışan ismin bugun Ak Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek olduğunu anlatan Küçükköy, Çiçek'in masonlar aleyhine yaptığı bir konuşmanın ardından Prof. Dr. Hüseyin Nail Kubalı'nın ihbarı üzerine tutuklandığını ve laikliğe aykırı konuştuğu iddiasıyla yargılandığını belirtti.

AMACIM İSTİHBARAT ÖRGÜTÜ KURMAKTI

Hareketin kurucularından İrfan Küçükköy, hareketin kurucularından birisi olmasına rağmen resmi olarak adının hiç bir yerde geçmediğini anlatırken, "Kurucular arasında İrfan Küçükköy adı yoktu. Çünkü ben ileride Mücadele Birliği'nin istihbarat teşkilatını kuracaktım. Hiç bir yerde ismimim geçmemesi gerekiyordu" ifadesini kullandı. Küçükköy, hareketin prensiplerini ise şöyle saydı: "Anti-siyonist, anti komünist, anti-kapitalist, milli değerlere bağlı olmak, İslam'a saygılı olmak."

Kaynak: