BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,69
ALTIN 2.955,35
HABER /  POLİTİKA

MHP ve HDP elele! Bahçeli 'imkansız' demişti

Meclis'te bir ilk oldu MHP - HDP ve CHP 'bir amaçta' birleşti. Özellikle MHP'nin HDP konusundaki tutumu düşünüldüğünde bu hayli şaşırtıcı oldu.

Abone ol

ANKARA'da tezkereyi görüşmek için olağanüstü toplanan TBMM'den bugün ilginç görüntüler yansıdı. Bunlardan en çarpıcı olanı 'asla yanyana olmayız' diyen MHP'nin HDP ile birlikte hareket etmesi oldu.

Meclis'te CHP'nin "8 bakanın taraflı olduğu, bağımsız kişilerden bakan atanması için yemin etme işlemin durdurulması" istemiyle açtığı usul tartışması görüşüldü. Meclis başkanlığı yemin ettirilmesi yönündeki tutumunu oya sundu.

HANİ BİRARAYA GELMEZLERDİ
Oylama sırasında MHP - HDP ve CHP birlikte hareket etti ve 'HAYIR' oyu verdi. Meclis'te ilk kez üç parti aynı yönde oy kullanmış oldu. Özellikle MHP'nin koalisyon hükümeti görüşmeleri sırasında HDP hakkında yaptığı açıklamalar akıllara geldiğinde bu fazlasıyla şaşırtıcı oldu.

HDP'YE OY VERENLERE ŞEREFSİZ DEMİŞTİ
Hatırlanacağı gibi MHP lideri Devlet Bahçeli HDP'ye oy verenleri bile hedef almış ve 'şerefsizler' demişti. Bahçeli zihinlere kazınan o açıklamasında HDP için şunları söylemişti;

"Bugüne kadar HDP benzer şekilde meşrulaştırılmış hain siyasiler tamamen siyaset dışında bırakılacak. Silahı dayayarak, '248 köyden 248'ini de istiyorum, yoksa içinizden istediğimi çeker vururum' oy tehdidiyle bir topluluk yaratılıyorsa, öbür taraftan İzmir'de Marmaris'te yazlıklarında yatıp AK Parti'nin olmasın diye oyunu MHP'ye vermeyen; ama HDP'yi Meclis'e taşıyan zavallılar, Türkiye'nin kaymağını yiyenler, boğazda yalılarda viskisini yudumlayıp oyunu HDP'ye veren şerefsizler. Şimdi, HDP ile koalisyonu kurun."

HDP İLE AYNI ÇATI ALTINDA İMKANSIZ
Devlet Bahçeli koalisyon arayışları sırasında ise HDP için şunları söylemişti;
"Biz HDP'ye her şekilde kapalıyız. Aynı çatı altında bulunmamız imkansız. HDP'nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir".

MHP-CHP-HDP NEYE 'HAYIR' DEDİ

TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplanan Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığı'nın, seçimlerin ardından hükümetin kurulamaması; seçimlerin yenilenmesi kararı ile Geçici Bakanlar Kurulu'nun kurulmasına ilişkin tezkereleri okundu.

Bağımsız Bakanların yemin etmesinden önce, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "kabinedeki 8 bakanın bağımsız olmadığını, bu makamlara bağımsız bakanların atanmasına kadar yemin etme işleminin ertelenmesi" istemiyle usul tartışması açılmasını istedi.

Açılan usul tartışmasında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 45 günlük hükümeti kurma süresinin tamamlanmadığını belirterek, "Gerçekten bağımsızlarsa buraya gelip AKP'li olmadıklarına dair yemin etsinler" diye konuştu.

MANİ BİR DURUM YOK
AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, Cumhurbaşkanına karşı herkesin dikkatli bir dil kullanması gerektiğini söyledi.

"Bir kişinin siyasi partiyle hukuken bağı koptuktan sonra atanmasına mani durum yoktur" diyen Kubat, Nihat Erim'in 1971'de CHP'den istifa ettiğini ve bir gün sonra bağımsız Başbakan olarak atandığını anımsattı. Kubat, "Bunun bir mahsuru var mı, asla. O zaman CHP grubu bunu memnuniyetle karşılamış. Doğru yapılmış. Partiye üye olmak katolik nikahı kıymak değildir. İstediği zaman ayrılabilir" dedi.

DARBE DÖNEMİNİN UYGULAMASI
CHP'li Özel yeniden söz alarak, "Orada yapılan uygulama, kınadığımız bir darbe döneminin uygulamasıdır, bugün de kınıyoruz. CHP sizin gibi darbecilerin açtığı yoldan yürümez. Hababam sınıfında Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, ülkücüler, solcular var, bir tek siz yoktunuz. Çünkü bu film 1980 öncesi çekildi, 1980 darbesinin ürünleri o filmde olamaz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise "Geçmişe baksaydınız kimin darbelerle geldiğini görürdünüz. 'Ben saraya gitmeyeceğim' diyenlerle bir hükümetin kurulamayacağı ortaya çıktığına göre tabii ki Cumhurbaşkanı görev vermez, bu onun takdir hakkıdır" ifadelerini kullandı.

HDP NE DEDİ?
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Geçici Bakanlar Kurulu'nun, 7 Haziran iradesinin boşa çıkarılmasının ürünü olduğunu savundu. Kemal Kılıçdaroğlu'na da hükümeti kurma görevinin verilmesi gerektiğini belirten Baluken, kabinede yer alan bağımsız bakanların AK Parti'nin "taraflı ve bağımlı üyeleri" olduğunu öne sürdü.

MHP OKTAY VURAL : KABUL EDİLEMEZ
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Geçici Bakanlar Kurulu'nun oluşumunda MHP'nin iradesinin olmadığını belirterek, "MHP'nin siyasi iradesini yozlaştırmaya yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu heyette AKP ile HDP'nin siyasi iradesi bulunmaktadır" dedi.

550 YERİNE DAHA FAZLA OY ÇIKINCA
Tartışmaların ardından Meclis'te bakanların yeminleri görüşüldü ve HAYIR oyu çıktı. Ancak verilen oylar milletvekili sayısından fazla çıkınca bir kez daha 'elektronik' oylama yapılmasına karar verildi. Bu oylama sonunda bakanların yemin etmesi kararı çıktı.