BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP tabanı Fethullah Gülen'i seçti

MHP tabanı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yerine Fethullah Gülen'i seçti.

Abone ol

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Gülen'e yönelik açıklamalarını MHP'yi yakından izleyen gazeteciler Avni Özgürel ve Mümtazer Türköne değerlendirdi. MHP tabanının Gülen'e bağlı olduğunu vurgulayan Özgürel ve Türköne, Gülen ile ilgili açıklamaların MHP'yi zor durumda bırakacağı görüşünde birleştiler.

MHP'yi yakından izleyen gazeteciler Avni Özgürel ve Mümtazer Türköne, kaset skandalının MHP üzerindeki etkilerine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Özgürel, "Hanımlarla münasebetlerden daha sarsıcı olan ilk kasetteki konuşmalardır. 'Bu kadar inançsız kadroları neden yanında tuttun' diye sorarlar" dedi. Türköne ise Bahçeli'nin açıklamalarını "Siyasi intihar teşebbüsü" şeklinde yorumladı.

GÜLEN, ERDOĞAN, ÖCALAN ÜÇGENİ

Taraf gazetesi, MHP lideri Bahçeli'nin Gülen'e yönelik açıklamalarının yansımalarını, gazetecilerin görüşleriyle birlikte haberleştirdi. Haberde, MHP  lideri Devlet Bahçeli'nin Fethullah Gülen'e yönelik açıklamaları anımsatıldı:

"Türkiye Erdoğan, Gülen ve Öcalan eşkenar üçgenine hapsedilmiş durumda. Türkiye'nin konularına vakıf olabilmesi için Fethullah Gülen Türkiye'ye dönmeli. Bu aşamada sağlıklı değerlendirme yapmak, yol göstericilik için Türkiye'de bulunmasının daha iyi olacağı kanaatindeyim"

MHP STATÜKOYA TALİP

Bahçeli'nin Gülen'e yönelik sözlerini değerlendiren Avni Özgürel'e göre, MHP, içine çekildiği sıkıntılı tablodan kurtulmak için taraftarlarını netleştirmek istiyor. MHP'nin Gülen cemaatine  karşı olan kesimlerin oylarına gözünü diktiğini belirten Özgürel,"Demokratikleşme kimi kesimler için ümittir kimileri için de tehlike. Laiklik de böyle. Gülen'e sempati duyanlar da var, öfke duyanlar da. Bahçeli öfke duyanların oylarına talip oldu. Bu aslında statükoya talip olmak demektir" dedi.

GÜLENCİ TABANINI KAYBETTİ

MHP tabanındaki pek çok kişinin referandumda partiyle ters düştüğünü belirten Özgürel, Bahçeli'nin Gülen cemaatine yakınlık duyan taraftarlarını kaybettiğine inandığını ifade etti. Bahçeli'nin bütün seçim stratejisini CHP'yi yeterince statükocu bulmayan seçmenin üzerine kurduğunu kaydeden Özgürel'e göre MHP'nin geleneksel tabanından oy alması artık zor.

İNANÇSIZ KADROLAR ÜST SIRALARDA

MHP'nin stratejisinin sandıkta geri tepeceğini ifade eden Özgürel şunları söyledi:

"MHP doğru bir strateji geliştirseydi baraj tartışma konusu olmazdı. Kaset skandalında işin ahlaki boyutu, hanımlarla münasebetler bir tarafa ilk kasetteki konuşmalar tabanı daha çok etkiledi. Orada Bahçeli'ye ve partiye yönelik konuşmalar vardı. Bu kadar inançsız bir kadronun üst sıralara yerleştirilmeleri, partinin başına getirilmeleri... Bunu seçmen değerlendirecektir."

Özgürel diğer yandan MHP'nin Meclis dışında kalmasının da Türkiye için iyi olmayacağını belirterek, "MHP'nin olmadığı Meclis'te yeni anayasa yapmak eksik olur. Hem meşruiyet tartışması yaşanır hem de MHP sokakları hareketlendirir" dedi.

ERGENEKON'UN SAVUNMA TAKTİĞİ

Bahçeli'nin Gülen hareketine yönelik "faaliyetlerini askıya al" talebinden bu yana cemaate yönelik söylemini sertleştirdiğini belirten Mümtazer Türköne "Bahçeli'nin ne yapmak istediğini anlamak zor. MHP tabanı ve Gülen cemaati arasında çok fazla ortaklık var. Anadolu'da hem cemaate mensup hem de parti teşkilatlarında görevli insanlar bulunuyor. Bu insanlar tercih yapmak durumunda kaldıklarında cemaati tercih ederler" dedi.

Bahçeli'nin açıklamalarını siyasi intihar teşebbüsü olarak yorumlayan Türköne şunları söyledi: "Bu sözlerin bir tek açıklaması var o da Ergenekon'a hizmet etmek. Ergenekon bütün savunma stratejisini 'Gülen komplosu' söylemi üzerine kurdu. MHP de bu stratejiye hizmet ediyor."

BAHÇELİ BİLMEDEN KONUŞUYOR

Bahçeli'nin "İlahiyat fakültelerinin bilim insanları sessiz. Gülen'in faaliyetlerinin ne kadar doğru, yararlı olup olmadığını değerlendirebilirler" şeklindeki sözlerini yorumlayan İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, "İlahiyatçılar, cemaatsiyaset, cemaat-toplum ilişkileriyle ilgili pek çok bilimsel çalışma yaptı. Bu çalışmalar yayınlandı. Cemaatlerin toplum hayatındaki yeri ile ilgili master, doktora tezleri var. Bahçeli bunları bilmeden konuşuyor" dedi.