BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.960,53
HABER /  POLİTİKA

MHP de her an kapatılabilir

İddiayı dile getiren kişi AK Parti grup başkanvekili Ergün... MHP'nin de her an kapatma davası yiyeceğini öne sürdü, gerekçesi de türban...

Abone ol AK Parti Grup Başkanvekili Ergün, üniversitelerde türban değişikliği öngören anayasa değişikliği teklifine imza verdiği için MHP’nin de gözaltı sürecine alındığını iddia etti, “Böyle giderse yasama faaliyeti sona erebilir” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, TBMM’de grubu bulunan 4 siyasi partinin birisi hakkında açılan kapatma davasının devam ettiğini (DTP), birisinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne iddianame sunulduğunu (AK Parti), birisinin de (MHP) gözaltı sürecine girdiğini söyledi.

Böyle giderse yasama faaliyeti sona erebilir” diyen Ergün, Anayasa’da parti kapatmayı zorlaştıran değişiklik teklifinin hafta sonuna doğru TBMM Başkanlığı’na sunulabileceğini belirtti.

Ergün son durumda, parti kapatmanın zorlaştırılmasının “zaruret” haline geldiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Şu anda parlamentoda 4 siyasi parti grubu var. Bir tanesiyle alakalı kapatma davası açıldı ve yüksek mahkemede bu dava devam ediyor (DTP). Bir tanesiyle alakalı yeni bir iddianame hazırlandı (AK Parti). Bu iddianame Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilirse onun hakkında da kapatma davası açılmış olacak. Bir tanesi (MHP), parlamentoda bir anayasa değişikliği teklifine ve bir kanun teklifine imza attığı attığı ve destek verdiği için adeta gözaltı sürecine girmiş bulunuyor. "

300 MİLLETVEKİLİ YASAKLANABİLİR

İddianamede 71 vekil için siyasi yasak istendiğini hatırlatan Ergün,
"Eğer anayasa değişikliğinin altına imza koymak ya da bir kanun değişikliğinin altına imza koymak bir siyasi partinin kapatma davasına gerekçe teşkil edilebiliyor ve o kişinin siyasi yasaklı haline gelmesi sağlanabiliyorsa, bu anayasa değişikliği teklifinin altında 350 kadar milletvekilinin imzası vardır. 300 milletvekilinin siyasi yasaklı haline gelmesini yazmak da mümkündür iddianameye. Mahkemenin de bu istikamette karar verdiğini düşünürsek, aslında bunun sonucu; parlamentonun yasama faaliyetlerinin sona ermesi demektir” dedi.

ÖNCE ANAYASA, SONRA SPK DEĞİŞİKLİĞİ
AK Parti Grup Başkanvekili Ergün, bunun bir süreç olduğunu, ilk etapta anayasanın 69. maddesinde değişiklik, daha sonra da Siyasi Partiler Kanunu’nda kapsamlı bir değişiklik gündeme gelebileceğini belirtti.

Yaptıkları çalışmanın bir kaç gün içinde somutlaşmış olacağını kaydeden Nihat Ergün, henüz siyasi partilere bir teklif sunmadıklarını söyledi, 1-2 gün içinde çalışmaları tamamlayıp, büyük olasılıkla hafta sonuna doğru anayasa değişikliği teklifini TBMM’ye sunacaklarını söyledi.