MHP nereye gidiyor? Partinin söylemi gerçekten CHP'yi benzedi? Zaman yazarı İhsan Dağı'nın tespitleri çok konuşulacak.
Abone olİNTERNETHABER.COM- "MHP bildiğiniz gibi değil; ne Türkeş'in MHP'sine benziyor ne de Bahçeli'nin on yıl önceki MHP'sine..." Bu sözler Zaman gazetesi yazarı İhsan Dağı'ya ait.
Bir zamanlar MHP ile özdeşleşen "Kanımız aksa da zafer İslam'ın" sloganı tarihe mi karıştı? MHP'nin ekseninin kaydığını savunan Dağı, partinin laikçi-ulusalcı bir kimliğe büründüğünü yazdı.
ÜÇÜNCÜ DÖNEM
İhsan Dağı, partinin eski ve yeni çizgisini ve gelinen süreci şu sözlerle anlatıyor:
"Aslında MHP 'milliyetçiliği' yeniden yorumlamaya devam ediyor. Bir zamanlar, Soğuk Savaş yıllarında milliyetçilik anti-komünizmdi. 1990'larda PKK'ya karşı siyasal ve toplumsal direnişin adı, adresi haline getirilmeye çalışıldı MHP. Ancak son yıllarda Kürt sorunundan beslenen bir milliyetçilik de işlevsiz hale geldi. Ardından, muhafazakâr hareketlerin yükselişine karşı kendini yeniden tanımlayan laikçi-ulusalcı bir milliyetçilik çıktı karşımıza."
TABANI VE TAVANIYLA HIZLA CHP'YE BENZİYOR
MHP'nin muhafazakârlıkla bağlarını önemli ölçüde kestiğini ve ulusalcı bir içeriğe büründüğünü savunan İhsan Dağı, bu sonuca nereden ulaştığını da köşesinde açıklıyor:
"Parti seçmeni üzerinde yapılan araştırmalardan... Bugünkü MHP'nin ana gövdesini ulusalcı, laik kitleler oluşturuyor. MHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yarısı 'laik yaşam tarzı'nın tehdit altında olduğunu düşünüyor. İç Anadolu'dan sahil şeridine doğru geçiş yapan MHP'nin sosyolojik tabanı artık eskisi gibi dindar ve muhafazakâr değil. Tabanda ve de tavanda asıl baskın olan unsurlar 'laik, anti-Kürt, cumhuriyetçi' duyarlılık taşıyanlar. Kim ne derse desin, MHP tabanıyla ve tavanıyla hızla CHP'ye benziyor. MHP'li seçmenin üçte biri MHP'den sonra oy verebileceği partinin CHP olduğunu söylüyor."
BARAJA TAKILABİLİR ÇÜNKÜ...
MHP seçmeninin üç parçaya ayrıldığını ve iki parçasının seçimde AK Parti ve CHP tarafından kapılacağını iddia eden yazar, partiyi bekleyen tehlikeye işaret ediyor:
"Sık sık söylüyorum; MHP üçe ayrılıyor. Laikçi/ulusalcı blok CHP'ye, hâlâ sayıca az da olsa var olan muhafazakâr/dindar kitle ise AK Parti'ye gidiyor. Geriye, MHP'nin küçük bir çekirdek seçmeni kalıyor. Araştırmalar da toplumda gördüklerimiz de bu akışkanlığı doğruluyor. Muhafazakârları iten MHP laikçi-ulusalcıları tutmakta da zorlanıyor. Onlar da AK Parti'ye karşı daha büyük bir güç olarak gördükleri CHP'ye yanaşıyorlar. Kılıçdaroğlu'nun yükseldiğine ilişkin merkez medya şişirmeleri MHP'den oy tırtıklıyor 'AK Parti'den kurtulmak' saikiyle... Seçimlere doğru 'CHP'de birleşelim' söyleminin medyada dalga dalga yayıldığını görebiliriz. Tek sorun, CHP'nin AK Parti'yi devirmeye gücünün yetmemesi durumunda MHP'nin de baraja takılmasıyla çıkabilecek tablo. Böyle bir 'risk' belki MHP'yi CHP ve medya çengelinden kurtarabilir."