BIST 9.771
DOLAR 34,16
EURO 38,18
ALTIN 2.905,92
HABER /  POLİTİKA

MHP, belde peşinde

YSK, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Başbakan 862 belde için tartışıyor. MHP yeni kanun hazırlıyor. Kördüğümü bu kanun çözebilir…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Yüksek yargı arasında bile karşılıklı tartışmaya yol açan, farklı kararlar nedeniyle YSK ile Anayasa mahkemesi’ni karşı karşıya getiren, Başbakan Erdoğan’ın ‘ikinci bir anayasa mahkememiz oldu’ diye tepki gösterdiği 862 beldenin yerel seçimlere girebileceğine ilişkin YSK kararı ile yaşanan kördüğümü çözmek için MHP harekete geçti.

MHP söz konusu bu 862 beldenin tüzel kişiliklerinin korunması ve bundan sonra da devam etmesi için bir kanun teklifi hazırlıyor. Bu yolla, bu 862 beldenin yalnızca önümüzdeki yerel seçimlere katılımı değil aynı zamanda tüzel kişiliklerinin devam ederek, diğer tüm seçimlere de katılmasının önü açılacak.

İktidar tarafından nüfusu 2 binin altında olduğu gerekçesiyle kapatılması için yasal düzenleme yapılan ancak yargı sürecine taşınan 862 beldenin; yerel seçimlere katılması AKP tarafından tepkiyle karşılanıyor. Bu beldelerin seçimlere katılması halinde, kapatılması için karar alan iktidara seçimde oy çıkmayacağı ve bu beldelerde muhalefet partilerinin şansının artacağı nedeniyle AKP bu beldelerin seçime girmesine karşı. Ancak muhalefet de bu fırsatı değerlendirmek istiyor.

MHP hazırladığı yasa teklifini birkaç gün içinde TBMM Başkanlığı’na verecek. Teklif yasalaşırsa, 862 beldenin tüzel kişiliği devam edecek ve yerel seçimlere de sonradan yapılacak diğer seçimlere de girecek. AKP’nin MHP’nin hazırladığı bu yasa teklifine destek verip vermeyeceği ise netleşmedi.