BIST 8.664
DOLAR 34,35
EURO 37,44
ALTIN 3.022,15
HABER /  POLİTİKA

MHP AK Parti koalisyon haberleri son karar ne?

ANKARA 'da koalisyon haberleri için bugün gözler MHP AK Parti buluşmasına çevrildi. 2.5 saatlik AKP MHP zirvesinden koalisyon çıkmadı Davutoğlu son durumu açıkladı.

Abone ol

AK Parti - MHP koalisyon görüşmesinden sonuç çıkmadı, Devlet Bahçeli tüm kapıları kapattı. Ahmet Davutoğlu 'koalisyon hükümeti kurulması ihtimali' kalmadığını belirterek görevi iade edeceğini söyledi.

AK Parti ile MHP arasında saat 14.20'de başlayan görüşme 2.5 saat sürdü. Çıkan sonucu Davutoğlu açıkladı.

DAVUTOĞLU: KOALİSYON YOK
Ahmet Davutoğlu "AK Parti ile MHP arasında koalisyon ihtimali yok. Bahçeli erken seçime de destek vermeyeceklerini söyledi."

Başbakan Davutoğlu koalisyon ihtimali kalmadığı Cumhurbaşkanı ile yapacağı istişarelerin ardından görevi iade edeceğini açıkladı.

davutoglu-bahceli-koalisyon-gorusmesi-bahcelinin-cantasi.jpgTürkiye koalisyon görüşmelerinde başladığı noktaya geri döndü. AK Parti , CHP ile koalisyon ihtimalinin bitmesinin ardından MHP'ye gitti. MHP lideri Devlet Bahçeli görüşmede masaya 4 şartını koydu ve 'tamamen kapıları' kapattı.

NELER KONUŞULDU?

Görüşmede neler yaşandığını ve neler konuşulduğunu Ahmet Davutoğlu şöyle açıkladı;
-"Samimi dürüst açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Bugünlerde bölgede çevremizde yaşanan gelişmeler ve terörle mücadele konusunda geldiğimiz nokta etrafında da, ülkemizin hükümetsiz kalmaması için daha önce kendisiyle mutabık kaldığımız şekilde görüşmeyi gerçekleştirmek istediğimi ifade ettim.

BAHÇELİ 4 MADDEYİ SAYDI

-"Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük içinde, daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunları tek tek ele alındığında Ak Parti ile koalisyon imkanını görmediğini ifade etti.

-*Ben kendisinin yaklaşımını, genel başkan olarak saygıyla karşıladığımızı ifade ettim.

KOALİSYON İMKANI GÖRÜNMÜYOR
-"Daha sonra olabilecek senaryolarla, bir koalisyon mümkün görülmüyor, kısa süreli seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümeti destek vermeyeceklerini belirtmişti. Erken seçim kararı için de bir hükümet meclis’e gelirse, meclis’i toplamak isterse toplantıya katılacaklarını ve erken seçime de destek vermeyeceklerini ifade etti."

MHP'NİN ŞARTLARINA NE YANIT VERDİ?
-"Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla değil, parti olarak bizim ve şahsi kanaatlerimi açıkça paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konuyu koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim.

 -"17-25 Aralık ki; bunlar zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen, bunların darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunlar koalisyonla ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüşlerimi aktardım.

KOALİSYON ZEMİNİ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

-"Gerek sayın Kılıçdaroğlu ile, CHP – AK Parti koalisyonu ve MHP – AK Parti koalisyonunun zemininin olmadığı açıkça ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunu önümüzdeki gün, ilk fırsatta MKYK’yı da toplayarak arkadaşlarımla istişare edeceğim. Değerlendirmede bulunacağız.

'GEREKİRSE GÖREVİ İADE EDECEĞİM'

Ahmet Davutoğlu açıklamalarının ardından soru cevap kısmında "Hükümeti kurma görevini ne zaman devredeceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi;

-"Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de şahittir.

 -"Ama aynı şekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116’ncı maddesi bu durumlarda nasıl yol olduğu konusunda süreç görünüyor. Cumhurbaşkanımız takdir ettikten sonra, ülkenin erken seçime gitme çerçevesinde. 9 Temmuz’dan bu yana olabilecek bütün formülleri denediğime inanıyorum. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok.

 -"Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz. Tabi ki gerekmesi halinde tabi görevi iade edeceğim."

 MHP’DEN BİR ÖNERİ GELDİ Mİ ?

-"Bir öneri MHP tarafından getirilmedi. Güvenlik ve terörle mücadele bağlamında bilgilendirmenin hemen sonrasında Bahçeli zaten almış oldukları kararı ifade ettiler. Koalisyonu, bu 4 şartlarını, bu kendi şartları. Müzakere sonucunda bir anlaşmazlık söz konusu değil. Daha sonra diğer ihtimalleri de, azınlık hükümetine destek, bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını ifade etti. Kendisinin hayır diyeceklerini ifade etti. Bu konuda da sayın bahçeli’yi açık ve samimi gördüğümü de ifade edeyim. İki genel başkan, iki akademisyen, iki devlet adamı olarak zikredilen hususlarla ilgili düşüncelerimi paylaştım.

MHP'NİN KOALİSYON İÇİN 4 ŞARTI NEYDİ?

MHP lideri Bahçeli'nin sıraladığı 4 şart şöyle;

koalisyon-haberleri-son-durum-devlet-bahçeli-mhp-bozkurt.jpg1. ŞART -17-25 Aralık süreciyle ilgili soruşturmanın "ucu kime uzanırsa uzansın" yürütülmesi ve bu konuda gerekli adımların atılması.

2. ŞART - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasal sınırlarında kalması.

3. ŞART - "Buzdolabına kaldırılan çözüm sürecinin" fişinin tamamen çekilerek çürümeye bırakılması

4. ŞART - Anayasa’nın ilk dört maddesi ve 66’ıncı maddesinde yer alan vatandaşlık tanımından hiçbir şekilde vazgeçilmeme.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Hükümet kurulması için yasal süre 23 Ağustos tarihinde doluyor. Erdoğan'dan hükümet kurma görevini alan AK Parti koalisyon arayışlarında bir sonuca ulaşamadı. En büyük olasılık CHP ile koalisyon kurulması yönündeydi. Bu olmayınca MHP'ye bir nevi 'beklenen' yanıtını almak için ziyarette bulundu. MHP'nin verdiği yanıt kimse için sürpriz olmadı.

CHP KOALİSYON KURMA GÖREVİ ALIRSA NELER OLUR?
Başbakan Ahmet Davutoğlu 'koalisyon ihtimali kalmadığı' için görevi iade edebileceğini söyledi. CHP'ye hükümet kurulma görevi verildiği taktirde bu kez aynı süreç tekrar yaşanacak. CHP bu kez AK Parti ve MHP'nin kapısını çalacak. Ancak bu konuda da umut yok.

SEÇİME GİDİYORUZ
Türkiye mevcut tabloda ve artan terör olaylarının gölgesinde erken seçime doğru hızla yol alıyor. 45 günlük yasal süre dolduğunda meclisin olağanüstü toplanarak seçim kararı alması bekleniyor. Bu durumda da azınlık ya da seçim hükümeti kurulması ihtimali var. Beklenti ise Kasım sonunda Türkiye'nin bir kez daha sandık başına gideceği yönünde.

MHP-AK PARTİ GÖRÜŞMESİNDEN NELER YANSIDI?

devlet-bahçeli-ve-ahmet-davutoğlu.jpgFARUK ÇELİK İLK AÇIKLAMADA UMUT VERMİŞTİ...
Türkiye'nin 'koalisyon umudu' taşımadan kilitlendiği MHP-AK Parti görüşmesi şehit cenazesi sebebiyle 20 dakika gecikmeli başladı. Bahçeli'nin, Davutoğlu'nu odasına gelirken karşılamadığı, fakat toplantı sonrası odadan çıkarak kapıya kadar uğurladığı detayı dikkat çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli arasında gerçekleşen AK Parti - MHP koalisyon görüşmesi öncesi, Bahçeli'nin 4 şartı gündeme damgasını vurdu.

BAHÇELİ'NİN ÇANTASI DİKKAT ÇEKTİ
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşme sırasında yanında bulunan çantası dikkat çekti. Bu sırada Faruk Çelik'in yanında bulunan benzer çanta da dikkat çekti.


AZINLIK VEYA SEÇİM HÜKÜMETİ
AK Parti'ye verilen hükümeti kurma görevinin yasal sınırı 45 gün. Bu süre de 23 Ağustos tarihinde dolacak. Bu tarihe kadar hükümet kurulmadığı taktirde Meclis erken seçime gidilecek. Ancak seçime giderken bir hükümet kurulması da zorunlu. Bunun için Türkiye'nin önünde iki ihtimal bulunuyor. Bunlardan birincisi seçim hükümeti diğeri ise azınlık hükümeti. Peki seçim hükümeti nedir, azınlık hükümeti nasıl kurulur?

SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR?
koalisyon-haberleri-erken-seçim-sandiği.jpgSeçim hükümeti 45 günlük yasal süreçte hükümet kurulamadığı ve Meclis seçim kararı aldığı taktirde oluşturuluyor. Seçim hükümeti meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımı yapılarak oluşturuluyor. Bakanlık teklifini kabul etmeyenlerin yerine dışardan da bakan atanabiliyor.

Anayasa "seçim hükümeti"ni şöyle tanımlıyor:

116'ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilir ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atar.

Geçici Bakanlar Kurulu'na, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınır.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan'a bildirir. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanır.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren beş gün içinde kurulur.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmaz.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görür.

AZINLIK HÜKÜMETİ NEDİR NASIL KURULUR?
azinlik-hükümeti-nedir-seçim-hükümeti-nasil-kurulur.jpgAzınlık hükümeti , parlamenter sistemlerde, parlamentoda çoğunluğu olmayan bir partinin, öbür parti ya da partilerin hükümete fiilen katılmadan dışarıdan destek vermesiyle oluşturduğu hükümet biçimi.

Parlamenter rejimlerde siyasal sorumluluk ilkesi gereği hükümet ancak parlamentodaki çoğunluğun desteğiyle kurulup görevde kalabilir. Oysa bazı seçimlerde hiçbir parti parlamentoda tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamaz. Bu durumda bazı partiler ya da parlamenterler, hükümete fiilen katılmadan partilerden birine gerekli desteği vererek onun azınlık hükümeti kurmasını sağlarlar. Kuşkusuz azınlık hükümetinin görevde kalabilmesi de, bu partilerin ya da parlamenterlerin desteğinin devamına bağlıdır. Özellikle partilerarası kutuplaşmanın ya da ideolojik ayrılıkların derin olmadığı İskandinav ülkeleriyle, bunlardan farklı olarak da İtalya'da hükümetler ya koalisyon hükümeti ya da azınlık hükümeti biçiminde kurulmaktadır.

TÜRKİYE'DE KURULAN AZINLIK HÜKÜMETLERİ

Türkiye'deki azınlık hükümetine örnek olabilecek hükümetler 1960'lar, 1970'ler ve 1990'larda kurulmuştur. İlk azınlık hükümeti 25 Aralık 1963 tarihinde İsmet İnönü başkanlığında kurulan 28. Hükümettir. 1970'lerde kurulan Sadi Irmak Hükümeti (1974) ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 40. Hükümet (1977) güvenoyu alamamış azınlık hükümetleridir. 1979'da Süleyman Demirel'in kurduğu 43. Hükümet MHP ve MSP tarafından dışarıdan desteklenmişti.

1990'larda ise, Tansu Çiller'in kurduğu ve bir azınlık hükümeti olan 51. Hükümet (5 Ekim 1995-30 Ekim 1995) güvenoyu alamadı. 1995 Genel Seçimleri'nden sonra Anavatan Partisi ve Doğru Yol Partisi arasında kurulan ve bir azınlık hükümeti olan 53. Hükümet, Anayasa Mahkemesi'nin güvenoyu oylamasını iptal etmesi ancak yeni bir oylamaya gerek olmadığı yönündeki kararına rağmen üç ay içinde istifa etti. Yine Mesut Yılmaz başkanlığında, ANAP, Demokratik Sol Parti ve Demokrat Türkiye Partisi'nin katılımıyla kurulan ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından dışarıdan desteklenen Anasol-D Hükümeti ile Bülent Ecevit başkanlığında kurulan ve Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi'nin dışarıdan desteklediği 56. Hükümet azınlık hükümetleridir.