BIST 9.660
DOLAR 34,59
EURO 36,37
ALTIN 2.917,18
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP 5 bakanın kellesini istedi

Bahçeli ile yola devam eden MHP, yeni döneme hızlı girdi. Parti yönetimi 5 bakan hakkında 6 gensoru önergesi verdi.

Abone ol

MHP, 10 konuda genel görüşme açılmasını talep etti. Ayrıca, 5 bakan hakkında da 6 gensoru önergesi verdi.

10. Olağan Büyük Kurultayı'nda 725 oyla yeniden genel başkan seçilen Devlet Bahçeli yönetimindeki MHP, hükümeti gensoru önergesi yağmuruna tuttu.

MHP, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer,Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkında 6 gensoru önergesi verdi.

DİNÇER "OLUMSUZ ETKİ YARATTI" İDDİASI

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer hakkında TBMM Başkanlığı'na sunulan gensoru önergesinin gerekçesinde, Dinçer'in, ''eğitim camiasında maddi ve manevi alanda bir çok olumsuz etki yarattığı, bakanlığı yönetemediği, eğitimdeki girdi ve çıktıların üzerinde tahribat yaptığı'' iddia edildi. Gerekçede, ''merkezi sınavda sorunların çalınması, eksik basılması, FATİH projesi ve 4 4 4 modeli gibi oluşturulan sistemlerin yürütülmesinde sorunların çıkması, okulların güvenliğinin sağlanamaması, suça karışan çocuk sayısının artması gibi sorunların kartopu etkisiyle büyüdüğü'' savunuldu.

ARINÇ'A İKİ GENSORU

MHP, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hakkında ise iki ayrı gensoru önergesi verdi. MHP, ''canı pahasına ülkesi ve milletin bölünmez bütünlüğü için terörle mücadele veren güvenlik güçlerinin psikolojisini, moralini, azmini ve mücadele gücünü zayıflatan açıklamaları'' nedeniyle Arınç hakkında gensoru açılmasını talep etti.

Arınç hakkında ikinci gensoru önergesi ise TRT ve Anadolu Ajansı nedeniyle verildi. Arınç'ın, ''bağlı kurumların tarafsızlığını sağlayamadığı'' iddia edildi.

CEVDET YILMAZ'A BÜTÇE ELEŞTİRİSİ

MHP, ''Orta Vadeli Programı zamanında yayınlamayıp veya yetkili olduğu kuruma hazırlatmayıp bu nedenle hedeflerinin belirlenmesinde hükümetin, kamu kurum ve kuruluşların yurt içi ve yurt dışı ilişkilerinde itibarının zaafa uğratıldığı, TBMM'nin bütçe hakkının doğru bir şekilde kullanılmasının engellendiği'' gerekçesiyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında gensoru önergesi verdi.

EKER TARIMI BİTİRDİ

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verilen gensorunun gerekçesinde ise ''tarım ve hayvancılık sektörünü bitirme noktasına getirdiği, yanlış uygulanan tarım politikaları ile çiftçi ve üreticileri sıkıntıya soktuğu'' iddia edildi.

EROĞLU'NA PEŞKEŞ SUÇLAMASI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu hakkındaki gensoru önergesinin gerekçesinde ise ''Bakanlığının uygulamalarında siyasi konumunu kullanarak, Gazi yerleşkesinin tarumar edilmesi, Orman Genel Müdürlüğü arazisinin peşkeş çekilmesi ve İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki hafriyat alanlarının Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmesiyle, kamuyu zarar uğratan ve görevini kötüye kullanan Eroğlu hakkında gensoru açılmasını arz ederiz'' denildi.

GENEL GÖRÜŞME TALEPLERİ

MHP, ayrıca 10 farklı konuda genel görüşme açılmasını talep etti.

Denizcilik ve deniz ticareti konusundaki önergede, deniz ticaretinin arzu edilen noktaya getirilemediği, bu konudaki sorunlara çözüm üretilemediği ve gerekli desteğin verilemediği belirtildi.

TOKİ ile ilgili genel görüşme önergesinde de TOKİ uygulamaları ile mağdur olan vatandaşların sorunları ve üretilen konutların inşası, teslimi ve kullanımındaki sorunlara yer verildi.

Türkiye'de bulunan NATO çıkışlı hava savunma sistemleri ve radarların işlevselliğinin değerlendirilmesi için genel görüşme açılması istendi. Önergede, ''Suriye'nin RF-4 tipi keşif uçağımızı düşürmesinin ardından yaklaşık 4 ay geçmiş olmasına ve olayla ilgili komşu devletlerin radar kayıtları üzerinden bilgi alışverişi yapılmış olmasına rağmen kamuoyunu bir bilgi manzumesi derlenememiştir'' denildi.

MHP'nin diğer bir genel görüşme talebi de Türkiye'de yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılan taşınmazlarına ilişkin. Önergenin gerekçesinde, yabancı gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye'de ne kadar taşınmaz satın aldıkları ve ne kadar ne kadar gelir elde ettiklerinin henüz bilinmediği belirtildi.

Büyükşehirlerde artan şiddet ve asayiş olaylarının neden ve sonuçlarına ilişkin genel görüşme talebinde de şiddet ve asayiş sorunlarının en önemli nedenlerinden birinin ''AK Parti iktidarlarının terör karşısındaki iradesiz ve teslimiyetçi tutumu'' olduğu ileri sürdü.

MHP'nin, ''4 4 4 eğitim sistemi''ne ilişkin önergesinde de söz konusu eğitim sisteminin ortaya çıkardığı sorunların tartışılması, geçen sürenin incelenmesi ve alınması gereken tedbirlerin değerlendirilmesi için genel görüşme açılması talep edildi.

Diğer bir önergede ise Suriye'de meydana gelen olayların yansıması nedeniyle Suriye'nin sınırı bulunan illerdeki ekonomik sorunların tartışması için genel görüşme istendi.

AK Parti'nin dış politikası ile ilgili genel görüşme önergesinde, ''AK Parti'nin özelikle son yıllardaki dış politikasıyla, Türkiye'nin ekonomik yapısına, ticari ilişkilerine, milletin refahına  ve mili bütçesinin dengesine kasteden hamlelerin rakamsal neticelerinin değerlendirilmesi'' istendi.

Başka bir genel görüşme önergesinde, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi için Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin kanunla ilgili uygulamalarda yaşanan aksaklıkların Genel Kurul'da ele alınması talep edildi.

MHP'nin son önergesinde de ''Arap Baharı olarak adlandırılan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki protestolar sonucu oluşan yeni ortamın ve Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerdeki değişimlerin Türkiye ve bölge ülkelerine etkilerinin ve sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla'' genel görüşme açılması istendi.