BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

MHP de davaya müdahil olacak

CHP, Hükümet ve TBMM'nin ardından MHP de 12 Eylül Davası'na müdahil olacak.

Abone ol

CHP, Hükümet ve TBMM'nin ardından MHP de 12 Eylül Davası'na müdahil olacak.

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, 12 Eylül davasına müdahil olmak için Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvurduklarını bildirdi.Büyükataman, başvurunun ardından adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1980'de MHP yöneticileri dahil yüzlerce ülkücünün, ''uydurulan senaryo, tertip, düzmece belge ve yalancı şahitlerle'' darbe yapıp, yönetime el koyanlar tarafından haksız yere suçlanarak, tutuklandığını belirtti.

Büyükataman, şunları kaydetti:

''Siyasi tarihimize kara bir leke olarak geçen bu davada ülküdaşlarımız, sanık sandalyesine oturtularak yargılanmıştır. Elbette ki o zulüm ve baskı dolu günleri unutmamız mümkün değildir. Zira ülkücü kadroların; Mamak Askeri Cezaevi'nin meşhur 'C 5 işkence hanelerinde' ve çeşitli hapishanelerde, yıllarca süren sorgularla hayatları karartılmıştır.

Genç yaşta hürriyetleri çalınmış dava arkadaşlarımız, dört duvar arasına tıkılarak, hayatları kendilerine ve ailelerine haram edilmiş, insanlık onuruna yakışmayan şartlarda, hayata tutunmaya çalışmışlardır. Psikolojik baskı, dayak, küfür gibi nice hakaretlerle birlikte vicdan, akıl ve ahlak sahibi hiçbir insanın kabul edemeyeceği çeşitli işkencelerle, kişilikleri rencide edilmiştir.

Kelimelerle ifadesi mümkün olmayan bu insanlık dışı uygulamalar yetmezmiş gibi, üstüne üslük Savcı Nurettin Soyer'in tarihe utanç vesikası olarak geçmiş ve de içeriği iftiralarla doldurulmuş olan iddianamesi, çağımızın en ibret verici bir yargı sürecini başlatmıştır.''

Darbenin ardından başta Alparslan Türkeş olmak üzere yüzlerce ''ülkücü dava adamının'' yargılandığını ve idamla cezalandırılmalarının istendiğini anımsatan Büyükataman, bu vesileyle 587 sanıklı ''MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası''nın başladığını kaydetti.

Büyükataman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu iddia ve talep, 12 Eylül darbecilerinin merhum Genel Başkanımız Alparslan Türkeş'le ülkücülere kurduğu tuzağın, öyle basit bir kurgu olmadığını ortaya koymuştur.

Neticede 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra, 29 Nisan 1981 tarihinde 945 sayfalık bir iddianame ile başlayan ve 'TCK'nın 149. ve 146. maddelerinde yazılı cürümleri işlemek için silahlı cemiyet oluşturmak' suçlaması ile açılan davalarda, Alparslan Türkeş'in de içinde bulunduğu 220 kişinin idamı istenmiştir. 5 yıl 11 ay 8 gün süren yargılama, 7 Nisan 1987 tarihinde sonuçlanmıştır. Mahkeme sonucunda 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılan Başbuğumuz Merhum Alparslan Türkeş, 7 Nisan 1985 tarihinde tahliye edilmiştir.

Türk milliyetçiliğine düşman kişilerin öncülüğünde yapılan yargılama sonucunda, ülküdaşlarımızdan; Ahmet Kerse, Ali Bülent Orkan, Cengiz Baktemur, Cevdet Karakaş, Fikri Arıkan, Halil Esendağ, İsmet Şahin, Mustafa Pehlivanoğlu, Selçuk Duracık idam edilmiş, nice dava arkadaşlarımız çeşitli cezalara çarptırılmış ve bazıları da yargılanma sona ermeden ilahi rahmete kavuşmuşlardır.''

Büyükataman, bu nedenle dün toplanan Başkanlık Divanı'nda konunun görüşüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Partimiz, 12 Eylül 1980 İhtilalini yapan sanıkların yargılandığı kamu davasına; '12 Eylül 1980 İhtilal Yönetiminin gerçekleştirdiği fiiller nedeni ile MHP'nin kapatılmış olması, siyasi faaliyetlerden yasaklanması, mallarına el konulmuş ve yöneticilerinin tamamına yakınının haksız olarak tutuklanması, yıllarca suçsuz olarak cezaevlerinde kötü muameleye tabi tutularak tutuklu kalmalarına neden olunmasından dolayı katılmasına karar verildi.''

İsmet Büyükataman, basın açıklamasını dinleyen bir vatandaşın, ''Sol olarak adlandırılan kesimin aynı işkenceleri daha beter gördüğünü'' ifade etmesi üzerine, o dönem MHP mensuplarına haksız işkenceler yapılırken aynı şekilde ''devrimci mücadele anlayışı içerisinde olan kişilerin de benzer insanlık dışı muamelelere muhatap olduklarına bizzat şahit olduğunu'' söyledi.