BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,33
ALTIN 2.841,96
HABER /  GÜNCEL

MGKda suikast konuşuldu mu?

Ankara'nın son yılların en kritik randevusu olarak kabul edilen MGK toplantısı sona erdi.

Abone ol

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), terörle mücadelede "terörün tasfiyesi" vurgusu yaptı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları ve Seferberlik Ankara Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramaların gölgesinde yapılan MGK'dan "terörün tasfiyesi" mesajı çıktı.

Son günlerde artan sokak eylemlerinin masaya yatırıldığı toplantıda, "halkın provokasyona gelmemesi"nin önemine vurgu yapıldı. Kıbrıs'taki müzakerelere dikkat çekilen bildiride uluslararası camianın ve tarafların müzakerelerin seyrine zarar verecek davranışlardan kaçınmaları istendi. Bildiride ayrıca Türkiye'nin AB üyelik sürecini kararlılıkla sürdüreceğinin de altı çizildi.

SUİKASTA ATIF YOK


2009 yılının son MGK toplantısı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapıldı. 4.5 saat süren toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Başbakan Yardımcısı Arınç'a yönelik suikast iddiaları sonrasında başlayan soruşturma sürecine bir atıfta bulunulmaması dikkat çekti.

4 MADDELİK BİLDİRİ

MGK bildirisinde dört başlık vurgulandı: 

TERÖRE TASFİYE: İç ve dış gelişmelerin ele alındığı toplantıda terörle mücadeleye dikkat çekilerek, "Toplantıda, ülkemizin bütünlüğünü, milletimizin birliğini ve huzurunu hedef alan terörün ve beslendiği ortamın tasfiyesine yönelik mücadeleye azim ve kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştır" denildi. MGK, 20 Ağustos 2009 tarihli toplantısında "demokratik açılıma destek", 20 Ekim tarihli toplantısında da "terörle mücadelede kararlılık" vurgusu yapmıştı. Bildiride ayrıca Irak'ta yapılan seçimlere dikkat çekildi ve terörle mücadele üçlü işbirliği sürecinin kararlıkla sürdürüleceği belirtildi. 

PROVOKASYONA GELMEYİN: İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın demokratik açılım ve Irak'ta yapılan üçlü zirveye ilişkin 20 dakika süreyle sunum yaptığı MGK'da artan sokak eylemleri değerlendirildi. Bildiride bu konuda "Çağdaş demokrasi ve hukuk ilkeleri çerçevesinde, vatandaşlarımızın kardeşlik olgusunu zedeleyecek davranışlardan kaçınacağına duyulan güven bir kez daha teyit edilmiştir" denildi. 

KIBRIS MESAJI: Kıbrıs konusunun da ele alındığı toplantıda sorunun çözümünde, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunun desteklendiği belirtildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı'na yazdığı mektuba dikkat çekilerek, "Bu çerçevede müzakerelerin seyrine ve nihai hedefine zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiği" ve "taraflarda gerekli siyasi iradenin bulunması durumunda, adil ve kalıcı bir çözüme kısa sürede ulaşılmasının mümkün olduğu" belirtildi.