Nurdağı'nın mezar taşları bile oy kullanmış. Konu komisyona gelince Bakan ilginç bir espri patladı.
Abone olKomisyonda, Adli Sicil Kanunu'nda ''hak yoksunluklarının giderilebilmesi'' için düzenleme yapıldı.
Buna göre, TCK'nın ''belli haklardan yoksun bırakılma'' hükmünü içeren 53. maddesinin, ''hak ve yetkilerin kötüye kullanılması'' ile ''dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkumiyetle'' ilgili fıkraları hariç olmak üzere, cezanın infazının tamamlanmasından sonra 3 yıl geçmesi, bu sürede yeni bir suç işlememesi ve iyi halli olma konusunda kanaat oluşturması halinde, kişi yasaklanmış haklarını geri isteyebilecek.
Mahkum olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukuki nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilmesi için hükmün kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl geçmesi gerekecek. Ancak bu süre kişinin mahkum olduğu hapis cezasına 3 yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olmayacak.
Yurtdışında yaşayan vatandaşların, adli sicil bilgilerine kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla düzenleme yapıldı. Buna göre, yurtdışındaki elçilik ve konsolosluklar da adli sicil bilgisi verecek.
SEÇİMLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Komisyon, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da, seçim yasaklarıyla ilgili değişiklik öngören fıkrayı da benimsedi.
Buna göre, seçim kurullarının toplanmalarına ve görevlerini yapmalarına engel olanlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Seçim işlerinin yapıldığı sırada, seçim kurulları veya kurul başkanları tarafından alınan karar ve tedbirlere, uyarılara rağmen uymayanlara, 200 YTL idari para cezası verilecek. Bu karar ve tedbirlerin uygulanmasını zorlaştıran veya neticesiz kalmasına neden olan kişiler, 6 aya kadar hapis ve 500 YTL'den 2 bin YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.
Seçim başladıktan sonra kuruldaki görevlerini haklı bir gerekçe olmadan terk edenler 3 aydan 1 yıla kadar; seçime ait kağıt, oy pusula ve zarfları ile sandıkları vaktinde yerine göndermeyen seçim kurulu başkan ve üyeleri, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Seçmen kütüğüne, kendisini veya bir başka seçmeni bilerek birden fazla kayıt ettirenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis verilecek. Tamamen veya kısman sahte seçmen kütüğü veya seçmen listesi oluşturan, bozan, çalan veya yok eden kişiye TCK'ya göre belgede sahtecilik suçuna göre verilecek ceza, yarı oranında artırılarak uygulanacak.
Seçim propagandası toplantısına engel olan kişi, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak, bu suçun, en az 3 kişi ve silahla işlenmesi durumunda, ceza artırılacak.
Hakkında yayın durdurma kararı verilen özel radyo ve televizyon kuruluşlarının sorumlularına 15 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.
Oy verme gününden önceki gün saat 18.00'den sonra ve oy verme gününde umuma açık yerlerde seçim propagandası ile bu amaçla yayın yapanlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
Oyunu kullandıktan sonra uyarıya rağmen sandık başından ayrılmayan
veya herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlara 3 aydan
1 yıla kadar; başkasının adına oy vermeye teşebbüs eden veya veren
kişilere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Yetkisi olmadığı halde her ne sebeple olursa olsun oy sandığının
yerini değiştiren, yerinden kaldıran, oy sandığını açan, çalan veya
tahrip eden veya içindeki oy zarflarını alan, çalan veya değiştiren
kişilere, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.
Seçim sonuçlarına, geçerli bir neden olmaksızın ve kötü niyetle
itiraz edenlere, 1000 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası
verilecek.
Seçim günü silah taşıyan kişi, bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar
idari para cezasına çarptırılacak.
''BİRİLERİ SEÇİMLERDE HİLE Mİ YAPACAK?''
Komisyonda, seçim yasaklarıyla ilgili görüşmeler sırasında tartışmalar yaşandı.
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, seçim ve sandık kurullarının
aldığı kararlara karşı muhalefet edilmesi durumunda hapis yerine para
cezası verilmesi yönünde düzenleme yapılmasını eleştirdi. Eraslan'ın,
''Birileri kalkıp seçimlerde hile mi yapacak'' sözlerine, AK Parti
Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, ''Çok çirkin, burada hep birlikte
kanun yapıyoruz'' diyerek, tepki gösterdi.
Eraslan ile Kutlu'nun karşılıklı olarak seslerini yükselterek konuşmalarına, Komisyon Başkanı Köksal Toptan müdahale etti.
CHP'li Eraslan, kimseyi itham etme gibi bir amacının olmadığını söylerken, AK Parti'li Kutlu da seslerinin maksadı aşarak yükselmiş olması dolayısıyla özür diledi.
''NUR YAĞIYOR İŞTE...''
Hileli bir yöntemle başkalarının yerine oy atanlara verilecek cezanın tartışıldığı sırada söz alan AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, Nurdağı İlçesinin nüfusunun 9 bin olduğunu, ancak 11 bin seçmeni bulunduğunu söyledi, cezaların artırılmasını istedi.
Bunun üzerine, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Nur yağıyor işte. Mezar taşlarını da yazmışlar'' demesi, gülüşmelere neden oldu. Bakan Çiçek, seçim yasakları konusunda düzenleme yapılırken, ilgili kanunun esas çatısının bozulmamasını istedi.
Komisyon, Terörle Mücadele Yasası ile Askeri Mahkemeler Kuruluşu
ve Yargılama Usulü Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıları yarın
görüşecek.