BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,35
ALTIN 2.835,26
HABER /  SAĞLIK

Meyve kabuklarındaki mucize

Meyve ve sebzelerin kabuklarına birçoğumuz burun kıvırır. Oysa ne çok faydası var bir bilseniz.

Abone ol

Konu meyveler olduğunda hemen herkesin ilgisini çeken, o yumuşak ve sulu olan orta kısmıdır.

Ancak Florida Üniversitesinde Beslenme Profesörü olan Doktor Susan Percival bazı önemli antioksidanlann kabukta bulunduğunu belirtiyor. Kabuklarını yemek istemeyenler için de farklı formüllerle besinleri tüketme önerisi var.

KANSER KARŞITI FOTOKİMYASAL İÇERİYOR

[PAGE]

ELMA

Cornell Üniversitesi araştırmacıları elma kabuğunun, içindeki tatlı beyaz bölgeye göre yüzde 87 oranda daha fazla kanser karşıtı fotokimyasal içerdiğini tespit etmiş. Eğer soyulmamış bir elmayı çiğnemek zor geliyorsa, dış yüzeyini kaplamak için kabuklarını yer fıstığı ezmesine batırabilirsiniz. Hem böylece güçlü bir protein karbonhidrat bileşimi elde edersiniz.



CİLT İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

[PAGE]

SALATALIK

Kendisinde neredeyse hiç kalori bulunmayan bu yiyeceğin kabuğu, deriyi dolgunlaştıran, kırışıklığı önleyen kolajen olan silisten meydana geliyor. Silis için uzanların önerdiği minimum bir doz yok ama uzmanlar günde en az beş miligramı uygun buluyor. Bu da tek bir salatalığın kabuğundan alabileceğin miktara denk.

Organik olmasına dikkat edin. Normal salatalıkların dış yüzeyi raf ömrü uzasın diye koruyucu maddelerle kaplanır. Ancak organik olanlar orijinal halde bırakılır.

BEYİN HÜCRELERİNİN HASAR GÖRMESİNİ ENGELLİYOR

[PAGE]


PATLICAN

Bu mor renkli yiyecekten bir şerit sıyırdığında 300 miligram nasunin (beyin hücrelerinin hasar görmesini engelleyen bir antioksidan) elde etmiş olursunuz. Ayrıca 200 miligram kas kramplarını engelleme özelliğine sahip potasyum, 13 miligram bağışıklığı güçlendirici magnezyum ve üç gram lif kaybediyor olmanız.

Eğer az yağlı peynir ve sosa yatırırsan, (marketten satın alır almaz kullandığın takdirde) kabuğunun soyulup soyulmadığını anlamazsın bile.



BAKTERİ VE KOLİBAKTERİ İLE SAVAŞIR

[PAGE]


KİVİ

İnce, tüylü kabuğunda bulunan kimyasal bileşenler bakteri ve kolibakteri ile savaşır. Tırtıl yiyormuş gibi hissetmek istemiyorsanız içeceğinizin içine toz haline getirip karıştırabilirsiniz veya kağıt kadar ince dilimleyip salatana koyabilirsiniz.

UV IŞINLARI VE DERİ KANSERİNE KARŞI ZIRH

[PAGE]


PORTAKAL

Kabuğun üst kısmında bulunan dlimonene UV ışınlarının ölümcül düşmanıdır. Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada haftada bir çay kasığı kadar portakal kabuğu yemenin deri kanseri riskini yüzde 30 azalttığı görülmüş. Dış kabuğu ısırmak yerine, somonun üzerine çeşni yerine serpebilirsiniz ya da salatana sosla birlikte karıştırabilirsiniz.