BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Metropolis'te Zeus için kült alanı bulundu

İZMİR Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik Kenti'nde, antik Helen mitolojisinin baş tanrısı Zeus için inşa edilmiş bir kült alanı bulundu.

Abone ol

Sabancı Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, vakıf ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü desteğiyle sürdürülen 2015 yılı kazı çalışmaları tamamlandı.

Kazı alanında yürütülen çalışmalarda bölgenin bir tapınma merkezi olduğunu gösteren yazıtlı sütun parçaları, bir sunak parçası ve heykel kaidesi bulundu.

Kazı ekibinin yaptığı detaylı çalışmalar sonucunda ise bölgenin Zeus'a adanmış bir kült alanı olduğu ortaya çıktı. Yapılan kazılarda dünyada ilk defa Metropolis Antik Kenti'nde baş tanrı Zeus'un "Krezimos" sıfatıyla anıldığının belirlendi. 

Metropolis'e özgü yerel bir sıfat olan Krezimos'un, Latincede bitkilerin büyümesi anlamına gelen "crescere" kelime köküne benzerliği açısından "Metropolis'e bereket ve bolluk getiren koruyucu Zeus" anlamına geldiğinin tahmin ediliyor.  

Metropolis'te Zeus Krezimos'a tapınmanın, milattan önce 2. yüzyılda başladığı ve Roma döneminde devam ettiği düşünülüyor.  

"YAPILACAK ÇALIŞMALAR BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Açıklamada, Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek'in şu değerlendirmelerine yer verildi:

"Bugüne kadar sosyal içerikli yapıların keşfedildiği antik kentte ilk defa dini içerikli bir alan ortaya çıkarıldı. 25 yıldır tarihin izlerini sürdüğümüz Metropolis'te bu yıl çok önemli bir bilgiye ulaştık. Yapılan çalışmalarda Zeus Krezimos kültünün sadece Metropolis Antik Kenti'nde var olduğu, hem yazıtlar hem de mimari veriler aracılığıyla kanıtlandı. Bu yıl keşfedilen kült alanın ve mimarisinin tam olarak anlaşılması için gelecek yıllarda yapılacak çalışmalar büyük önem taşımaktadır."

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da antik kentin bu yıl kültür turizmine kazandırılarak ziyarete açıldığını ifade etti.

METROPOLİS HAKKINDA

Açıklamada, 1990'dan bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti'nin İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey mahalleleri arasında yer aldığına işaret edildi. Metropolis'in tarihinin, kentin yakınlarındaki Geç Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzandığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Helenistik döneme ait antik tiyatro, meclis binası, sütunlu galeri ile Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen iki hamam yapısı, hamam ve spor alanı kompleksi, mozaikli salon, peristil ev, dükkanlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekanlar bulundu. Ayrıca bu mekanların kazı çalışmaları sırasında çoğunluğu Helenistik ve Roma dönemine ait seramik, sikke, cam, mimari parçalar, heykeller, kemik, fildişi ve maden eserlerden oluşan 10 binlerce buluntu gün yüzüne çıkartıldı."