Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu ziyaret etti. <br/>Cumhu...
Abone olCumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nu ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nu ziyaret etti. Demirtaş ve Feyzioğlu’nun görüşmesi 1 saat sürdü. Konuşmasına kendisinin de avukat olduğunu hatırlatarak başlayan Demirtaş, Barolar Birliği’nde kendini evinde gibi hissettiğini söyledi.
Olgun bir tartışma ortamında karşılıklı görüşlerini, düşüncelerini paylaştıklarını kaydeden Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Umut ediyorum ki bu cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye’de demokratik kültürün, demokratik siyaset tarzının birlikte yaşama heyecanının ve sevincinin büyümesine vesile olur. Üslubun, siyaset yapma tarzının yarattığı gerilimler, toplumsal kamplaşmalar, mezhebe dayalı, kimliğe dayalı kamplaşmalar Türkiye’de demokrasinin gelişmesinin önündeki en büyük engel olarak duruyor. Bu seçim yarışında da bizler hem kullandığımız dille verdiğimiz mesajlarla Türkiye’de birlikte yaşamanın ne kadar önemli olduğunu kendi kimliğimizle, kültürümüzle, dilimizle, inancımızla, siyasal, sosyal görüşlerimizle, sınıf farklılıklarımızla öncelikle bir arada yaşayabilmenin duygusunu güçlendirmek gerektiğini bu kampanyada tekrarlayacağız.”
“BAROLAR VE AVUKATLAR OYLARA SAHİP ÇIKMADA ÖNEMLİ BİR GÖREV İFADE EDEBİLİR”
Güçler ayrılığı mevzusunun korunmasının kritik bir mevzu olduğunu söyleyen Demirtaş, “Cumhurbaşkanlığı mevzisi, makamı, misyonu aynı zamanda yargının bağımsızlığını güçlendirmeli ve buna katkı sunmalı. Hele hele avukatlık gibi savunma hakkını temsil eden yargının üç sac ayağından biri önemli bir sac ayağı olan savunma mevzusunu, mekanizmasını temsil eden avukatlık ve ona bağlı kurumların geliştirilmesi bu bakımdan bizim için de son derece önemlidir. Cumhurbaşkanlığı makamı bütün bunları koruyabilecek, gözetebilecek bir makam olmalı. Yeni cumhurbaşkanı Türkiye’de kaygıları büyüten değil, korkuları azaltan birlikte yaşamayı güçlendiren bir cumhurbaşkanı olma temennisiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Demirtaş, son olarak seçim yarışının eşitsiz bir şekilde devam ettiğini belirterek, oylara sahip çıkılması açısından baroların ve avukatların çok önemli bir görev ifade edebileceklerini ve sandığa sahip çıkma gözetleme konusunda önemli rolleri olduğunu vurguladı.
“CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAYLIK CUMHURUN BAŞI OLMAYA ADAYLIKTIR”
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu ise, “Cumhurbaşkanı 76 milyonu kucaklamalıdır. Bu kucaklamada ancak eşit yurttaşlık temelinde gerçekleşebilir. Ortadoğu’nun bölgesel, mezhepsel ve etnik iç savaşlarla paramparça olmak üzere olduğu bir ortamda her türlü ayrıcılığı sınırlarımızın ötesinde tutma görevi kuşkusuz öncelikle yeni cumhurbaşkanına ait bir görevdir. Cumhurbaşkanlığına adaylık cumhurun başı olmaya adaylıktır. Yani milletin birliğine, ülkenin bütünlüğüne sahip çıkmaya adaylıktır. Sayın Demirtaş’ın cumhurun başı olmaya adaylığını koymasını ülkenin birliğini, beraberliğini, bölünmezliği açısından katkıda bulunacağı, önemli bir yol açacağı, destek vereceği şeklinde okumak istiyorum. Bu sebeple de önemsiyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)