12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adli yılın açılışına Metin Feyzioğlu konuşacağı için boykot edip katılmayacak. Peki Feyzioğlu AB ülkelerinde konuşabilir miydi?
Abone olCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Adli Yıl açılış törenlerine katılmayacak. Erdoğan’la birlikte Başbakan Davutoğlu , Adalet Bakanı Bozdağ ve hükümet üyeleri de açılışı boykot edecek.
Boykotun sebebi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun açılışa katılıp konuşma yapacak olması. Erdoğan ve Hükümet, Yargıtay’ın aldığı bu kararı protesto ediyor.
AB ÜLKELERİNDE OLSA KONUŞABİLİR Mİ?
Peki Adli tatil,açılış töreni ve Barolar Birliği Başkanlarının konuşmaları Avrupa Birliği ülkelerinde nasıl oluyor? Acaba Metin Feyzioğlu Avrupa’da olsa açılış törenlerinde konuşturulur mu?
Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı bilgi notuna göre sadece Malta’da Barolar Birliği Başkanları Adli Yıl açılış törenlerinde konuşuyor.
İşte AB ülkelerindeki Adli Tatil Uygulamaları
Avusturya
Avusturya’da 1 Mayıs 2011 tarihinden itibaren adli tatil uygulanmamaktadır. Bu nedenle Adli Yıl Açılış Töreni uygulaması da bulunmamaktadır. Avusturya hukuk sisteminde, adli tatil uygulaması yoktur, ancak 15 Temmuz – 15 Ağustos ile 24 Aralık – 6 Ocak tarihleri arasında hukuk davalarında duruşma yapılmaması mümkündür.
Almanya
Almanya’da yasal bir adli tatil uygulaması bulunmadığından Adli Yıl Açılış Töreni uygulaması da bulunmamaktadır.
Belçika
Belçika hukuk sisteminde, adli tatil 1 Temmuz’da başlamakta ve 31 Ağustos’ta sona ermektedir. Bu süre içerisinde nöbetçi hâkimler çalışmaktadır. Eylül ayının başında adli yıl açılış töreni düzenlenir. Bu açılış töreninde istinaf ve yüksek yargı hâkimleri konuşma yaparlar. Açılış töreninde o yıl mesleğeyeni başlayacak olan avukatlar, hâkim ve savcılar yemin eder. Avukatlar yeni adli yıl için kendi açılış törenlerini ayrıca düzenlerler.
İngiltere
İngiltere’de adli tatil uygulaması ve baro başkanının konuşmasına ilişkin bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak Westminster Abbey Töreni (Adalet Bakanı Kahvaltısı) olarak adlandırılan bir tören yapılmaktadır. Westminster Abbey Töreni, hâkimlerin adli dönem başında, yol gösterme için dua ettikleri ortaçağa dayanan tarihi bir olaydır. Ortaçağda Westminster Salonunda duruşmaları yapılan hâkimler şehirden ayrılıp törende yer almak için manastıra gitmişlerdir.
Günümüzde Temple Bar’dan Westminster Manastırına yürümek yerine hâkimler arabayla gitmektedir. Fakat bu olay İngiltere ve Galler’de adli takvimin en önemli hadisesi olarak devam etmektedir. Törene ve kahvaltıya yaklaşık 700 konuk davet edilmektedir. Konuklar arasında hâkimler, kıdemli hukukçular, Kraliçenin hukuk müşavirleri, bakanlar, avukatlar, Avrupa Adalet Divanı üyeleri yer almaktadır. Hâkimler ve Kraliçenin hukuk müşavirleri tören elbisesi giymektedirler. Westminster Abbey Töreni Manastır saat 10.30’da açılmakta, ancak katılımcıların 11.15’te yerlerini almaları gerekmektedir. Saat 11.30’da İngiltere Adalet Bakanı ile İngiltere ve Galler Kraliyet Temsilcisi, Westminster Abbey’e (Manastırına) girerken hâkimler, avukatlar ve diğer katılımcılardan oluşan tören alayına öncülük etmektedir. Herkes yerini aldıktan sonra dini tören başlamaktadır. Dini törende ilahiler, dualar ve İncil’den okumalar yapılmaktadır. Törenin sonunda Adalet Bakanı ile Kraliyet Temsilcisi yeniden tören alayına Westminster Abbey’den kahvaltının yapılacağı Parlamento binasına kadar öncülük etmektedir.
İsveç
İsveç hukuk sisteminde adli tatil uygulaması yoktur. Adli yıl (ocak ayında) başlangıcında, bazı mahkemeler mahkeme başkanının katılımıyla “Tingspredikan” adı verilen geleneksel bir tören düzenlemektedirler. Bu törende rahipler hakimleri kutsamakta ve bir sonraki yıl için doğru karar vermeleri için dua etmektedir. İsveç’in Kuzeyinde yer alan bazı mahkemeler hala bu geleneğe uygun hareket etmektedirler. Bazı mahkemeler ise bu ritüeli mahkeme binasında toplantı yapmak şeklinde uygulamaktadırlar. Ayrı bir açılış töreni olmadığından baro başkanları da konuşma yapmamaktadırlar.
İrlanda
İrlanda hukuk sisteminde adli tatil sadece 1 Ağustos – 6 Ekim tarihleri arasında sadece yüksek mahkemeler için uygulanmaktadır. Yüksek mahkemeler adli tatil bitiminde adli yıl açılış töreni düzenlemektedir. Bu törene Baro Başkanı katılmakla birlikte tören sırasında konuşma yapmamaktadır.
İspanya
İspanya Hukuk sisteminde, Ağustos ayı adli tatil olarak öngörülmektedir. Adli tatil bittikten sonra, Kral ve tüm yüksek mahkeme temsilcileri ile yüksek yargı kurumları temsilcilerinin katıldığı bir açılış töreni düzenlenmektedir. Açılış töreninde Kral, yüksek mahkeme başkanları ile yüksek hâkimler kurulu başkanı açılış konuşması yapmaktadırlar. Baro başkanı törene davet edilmekle birlikte, Baro başkanının konuşma yapması gibi bir usul benimsenmemiştir.
Malta
Malta hukuk sisteminde, 16 Temmuz ile 15 Eylül tarihleri arasında herhangi bir hak kaybı yaşanmayacaksa duruşma yapılmayabilir. Adli yıl açılışında bir tören düzenlenmekte olup, bu törene Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı, Barolar Birliği temsilcileri ve yüksek yargı mensuplarının tamamı katılır. Bu toplantıda, Baro başkanı bir konuşma yapar. Bu konuşmada ele aldığı hususlar, Adalet Bakanından protokolde daha üstte olan kişi olan başhakim tarafından cevaplandırılır.
Çek Cumhuriyeti
Çek Cumhuriyeti hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Estonya
Estonya hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Finlandiya
Finlandiya hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Fransa
Fransa’da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Hırvatistan
Hırvatistan hukuk sisteminde adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Hollanda
Hollanda’da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
62. HÜKÜMET - YENİ BAKANLAR BELLİ OLDU
Polonya
Polonya’da adli tatil uygulaması ve açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.
Romanya
Romanya’da Temmuz ve Ağustos ayı adli tatil aylarıdır. Ancak açılışa ilişkin tören bulunmamaktadır.