Antalya'da hava sıcaklığı pazartesi günü bu yılın rekor seviyesine ulaşacak.
Abone olMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden sıcak uyarısı! Meteoroloji'ye göre Antalya'da hava sıcaklıkları yarın yılın en yüksek seviyesine ulaşacak. Antalya'da yarın hissedilen hava sıcaklığı 40 dereceyi bulması beklenirken, yüksek nem oranı nedeniyle doktorlar vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.
Hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı Antalya'da yüksek nem oranı da bunaltıyor. Nem ve sıcak havadan kaçan vatandaşların adresi deniz ve havuzlar oldu. Nem oranın yüzde 80'leri aşması nedeniyle 3 gündür havada güneşin görünmediği kentte, sıcaklık ve nem oranın yüksekliği birçok sağlık sorunu açısından da tehlike arz ediyor.
Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre ise hava sıcaklığı pazar gününden itibaren yükselmeye devam edecek. Pazar günü için 34 derece olarak tahmin edilen hava sıcaklığı, pazartesi günü 37 dereceye kadar yükselecek. Sıcaklık hafta boyunca 35 derece civarında yaşanacak. Parçalı bulutlu hava nedeniyle güneşin görünmediği kentte nem oranı yüzde 80'nin üzerine çıktı.
TEHLİKELİ SICAKLIK
Meteorolojinin bir haftalık hava tahmin raporuna bakıldığında ise pazartesi günü için sıcaklığın 37 derece tahmin edildiği Antalya'da 'tehlikeli sıcaklık' uyarısında bulunuldu. Hafta boyunca Akseki, Gündoğmuş ve İbradı'da 34-35 derece arasında değişecek ve İbradı'da salı günü 36 derece görünecek. Alanya ve Gazipaşa'da da 35 derece dolayında olacak. Alanya ise pazartesi günü 36 dereceyi görecek. Döşemealtı'nda pazar günü 37 derece, pazartesi günü de 38 dereceye yükselecek sıcaklık 36- 37 derece dolayında seyredecek.
Merkez ilçeler Kepez ve Muratpaşa'da ise bu yılın rekor sıcaklığı pazartesi günü 39 derece olarak yaşanacak. Sıcaklık bu ilçelerde hafta boyunca da 36- 37 derecenin üzerinde seyredecek.
DOKTORLAR UYARDI
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle solunum sıkıntısı çeken, kronik akciğer hastaları, astım, KOAH ve bronşit hastalığı olan hastalar için riskli günlerin başladığını söyledi. Özellikle yüksek nemim bu gruptaki hastalar için sıkıntı yaratacağını ifade eden Dr. Uslu, şöyle dedi:
"Bu hastalar yüksek nemli havalarda solunum sıkıntısı çeker. Aslında bu tür hastalar için iki türlü sakınca var, birisi nemin yüksek olması diğeri ise nemin çok düşük seviyede olması. İki durum da bu tür hastalar için çok riskli. Onlar için ideal nem oranı yüzde 45- 50'dir. Özellikle bu havalarda solunum sıkıntısına bağlı nöbet geçirme riskleri biraz daha fazla. Dikkatli olmalarında yarar var. Uyarılarımız aynı şekilde kronik kalp hastaları ve böbrek hastaları için de geçerli. Sıvı kaybı da aynı oranda artacağı için bu hastalarımız için de risk geçerli."
YÜKSEK NEMDE HASTALAR NE YAPMALI?
Dr. Uslu, nemin yüksek olduğu günlerde, kronik rahatsızlığı olanların alması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:
"Yüksek nemli günlerde zorda kalmadıkça dışarı çıkmayın. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerini kapalı yerlerde geçirin. Klimaları nem giderici ayarda çalıştırın. Terlemeye bağlı su kaybı olacağı için sıvı alımını arttırın. Beslenme alışkanlıklarınızı da bu yönde değiştirin. Aşırı yağlı gıdalar yerine meyve ve sebze tüketin. Kurtarıcı ilaç kullanan astımlı ve KOAH hastaları, doktor kontrolü altında belki birer doz artırımı yapılabilir. Hastalar, sıkıntı yaşarlarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı."
Nem oranı yüzde 82 ve daha üst seviyelere çıktığında ise astım hastaları başta olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunanlar için risk oranının da yükseldiğini anlatan Dr. Uslu, dışarı çıkmak zorunda kalanların kendilerini korumaları için özel tedbirler almasını önerdi. Dr. Ahmet Uslu, denize girmek isteyenlere ise sabah erken saatleri ya da akşam serinliğini tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.